Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Θετικές προοπτικές για  το καλοκαίρι 2023 στην ΑΜΘ

Θετικές προοπτικές για  το καλοκαίρι 2023 στην ΑΜΘ

0

«Θα πάμε καλά» εκτιμά ο Εντεταλμένος θεματικός Τουρισμού της ΑΜΘ  κ. Αθανάσιος Τσώνης – Η περιφέρειά μας δεν επηρεάζεται από την κάμψη και νέες τάσεις

 

Αλλάζει το τουριστικό τοπίο  – Ο υπερτουρισμός δεν είναι πια της μόδας  – Η τάση για τα «κρυφά διαμάντια» και το «spend less» –  Στης ακρίβειας τον καιρό: Οι διακοπές των Ελλήνων – Διαμονή σε φίλους και μαγείρεμα μέσα

 

 

Ο τουρισμός στην ΑΜΘ καλά κρατεί όπως δηλώνει στο «Ε» ο Εντεταλμένος θεματικός Τουρισμού της ΑΜΘ  κ. Αθανάσιος Τσώνης σε αντίθεση με την κάμψη που παρουσιάζεται στους  πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς  όπου εμφανίστηκε το φαινόμενο του υπερτουρισμού! Ένα φαινόμενο που προβληματίζει ιδιαίτερα φέτος.

Ο υπερτουρισμός δεν είναι πια της μόδας

Στροφή  σε ένα άλλο τουριστικό μοντέλο φαίνεται να αναζητούν τώρα οι ξένοι τουρίστες. Αυτό δείχνουν τα συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο υπερτουρισμός που παρατηρήθηκε στα κυκλαδίτικα νησιά με τις Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο να «βουλιάζουν « κυριολεκτικά από κόσμο αλλά και  η ακρίβεια ως απότοκο μιας σειράς συγκυριών που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζουν το «Summer in Greece» και αυτό διαπιστώνεται φέτος κατά κύριο λόγο.

Εκεί διάσημοι και άσημοι έκαναν ουρά για να απολαύσουν το δίπτυχο «ήλιος και θάλασσα» και συνωστίζονταν για μια ξαπλώστρα στις παραλίες των ελληνικών νησιών που την πλήρωναν με ιλιγγιώδη ποσά τώρα φαίνεται ότι για μεγάλη μερίδα του κόσμου, μια αιώρα στον ίσκιο ενός δέντρου μοιάζει πιο δελεαστική. Η υπερφόρτωση συγκεκριμένων νησιών προφανώς κούρασε και η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας, ο τουρισμός, βρίσκεται μπροστά σε προκλήσεις. H τάση για ταξίδια σε λιγότερο κορεσμένους προορισμούς αποτυπώνεται σε μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα που πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα για λογαριασμό της European Travel Commission (ETC).

Η τάση για τα «κρυφά διαμάντια» και το «spend less»

Εκτός από τα «κρυφά διαμάντια», όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε μέρη που μέχρι πρότινος δεν ήταν γνωστά ή πολυδιαφημισμένα, που αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη φήμη, οι τουρίστες πια φαίνεται να προτιμούν να κάνουν τις διακοπές τους εκτός μηνών αιχμής. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα οι Ευρωπαίοι που θα προτιμήσουν να ταξιδέψουν Αύγουστο και Σεπτέμβριο φέτος είναι κατά 9% λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, σχεδόν το 30% των τουριστών σκοπεύει να επισκεφθεί την Ελλάδα μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, αύξηση 6% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, η κυρίαρχη τάση φέτος είναι «spend less» ήτοι, όσοι τουρίστες φτάνουν στην Ελλάδα, ξοδεύουν λιγότερα. Ο μέσος τουρίστας μένει λιγότερα βράδια σε ένα προορισμό και ξοδεύει λιγότερα χρήματα.

Ποιες είναι οι  τάσεις του “Summer in AMTH 2023”;

Τι συμβαίνει όμως στην περιφέρειά μας που δεν ήταν ποτέ υπερτουριστική; Πόσο θα μπορέσει να εξασφαλίζει μερίδιο από την νέα τάση; Τι δείχνουν οι οιωνοί για το «Summer in ΑΜΤΗ 2023»; Σ’ αυτά τα ερωτήματα απαντά ο κ. Τσώνης εκφράζοντας πρωτίστως την ικανοποίηση του για την σαιζόν που μόλις άρχισε στην περιφέρειά μας λόγω της αστάθειας του καιρού.: «Η κάμψη που παρατηρείται πανελλαδικά ιδιαίτερα στους  δημοφιλείς προορισμούς  δεν επηρεάζει την περιφέρειά μας. Αντίθετα όλα δείχνουν ότι θα πάμε πολύ καλά. Οι κρατήσεις είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Η Αλεξανδρούπολη έχει  πληρότητα σε σημείο που να επωφελείται και η Κομοτηνή. Η Θάσος που είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού μας έχει  επίσης πληρότητα. Έχουμε αύξηση 29.9% στις αφίξεις στο  αεροδρόμιο της Χρυσούπολης σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport. Στην Καβάλα ο τουρισμός κρουαζιέρας πάει  πολύ καλά. Έχουμε 45 κρουαζιέρες ενώ πέρσι 35. Η Σαμοθράκη επίσης πάει πολύ καλά Όλα δείχνουν ότι θα είναι μια καλή τουριστική χρονιά».

‘Για να έχεις τουρισμό πρέπει  να έχεις υποδομές’

Όπως επισημαίνει ο κ. Τσώνης ο κύριος όγκος των τουριστών είναι από τις Βαλκανικές χώρες Βουλγαρία , Ρουμανία, αλλά και Πολωνία και Τουρκία. Παράλληλα θέτει μια πολύ σημαντική παράμετρο για  την τουριστική ανάπτυξη: «Η τουριστική ανάπτυξη σχετίζεται άμεσα με τις υποδομές. Κανένας tour operator δεν κλείνει τουριστικά πακέτα αν ο προορισμός  δεν έχει τουλάχιστον 3.000 κλίνες. Στην περιφέρειά μας μόνο η Θάσος έχει  40.000 κλίνες. Η Αλεξανδρούπολη έχει μόνο 2.500 κλίνες και η Ξάνθη και η Κομοτηνή πολύ λιγότερες. Είμαστε σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Πρέπει να αυξήσουμε τις τουριστικές υποδομές μας για  να αυξήσουμε τον τουρισμό μας».

Στης ακρίβειας τον καιρό: Οι διακοπές των Ελλήνων – Διαμονή σε φίλους και μαγείρεμα μέσα

Στα εξοχικά τους, φιλοξενία σε φίλους ή συγγενείς ή ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιλέγει η πλειονότητα των Ελλήνων προκειμένου να καταφέρει φέτος να κάνει διακοπές, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα του ΣΕΛΠΕ από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου.

Μάλιστα, σχεδόν οι μισοί θα μαγειρέψουν πολλά από τα γεύματα των διακοπών, γιατί τρώγοντας κάθε μέρα έξω… δεν βγαίνει.

Πιο συγκεκριμένα, το 26% των ερωτηθέντων θα φιλοξενηθεί σε κάποιο φιλικό ή συγγενικό εξοχικό σπίτι, το 22% θα διαμείνει σε κάποια εξοχική κατοικία, το 20% επιλέγει διαμονή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και μόνο το 9% διαμονή σε ξενοδοχεία (7% χωρίς διατροφή και 2% με πλήρη διατροφή). Τέλος το 6% επιλέγει camping και το 6% επιλέγει ταξίδι στο εξωτερικό.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ υπό διαμόρφωση: Πολιτικές αντιπαραθέσεις στο debate των υποψήφιων προέδρων

Διάθεση ενότητας, αλλά και ουσιαστικές διαφορές αναδείχθηκαν στην τηλεμαχία της Τετάρτης Ω…