Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Σε «κατήφορο» η κτηνοτροφία στην Ξάνθη

Σε «κατήφορο» η κτηνοτροφία στην Ξάνθη

0

Μείωση 5% δείχνουν τα στοιχεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ξάνθης – 24.000 βοοειδή και 145.000 αιγοπρόβατα,  το ζωικό κεφάλαιο του νομού

 

«Σ’ ένα χρόνο έκλεισαν 30 εκτροφές», λέει ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου  Ξάνθης , Δ. Ψεμματάς

 

Τον κατήφορο έχει πάρει  η  κτηνοτροφία στην χώρα μας όπως καταγράφεται στην ετήσια απογραφή  της  ΕΛΣΤΑΤ. Μέσα σε δύο χρόνια (2020 – 2022) έχει χάσει κατά μέσο όρο 5% σε ζωικό κεφάλαιο και εκμεταλλεύσεις. Ειδικότερα σ’ ότι αφορά την εξέλιξη του αριθμού των προβάτων, αυτός μειώθηκε κατά 4,1% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 0,4% το 2021 σε σχέση με το 2020, ανερχόμενος σε 7.378.357 ζώα το 2022 έναντι 7.690.930 ζώων το 2021 και 7.721.800 ζώων το 2020.

Αντίστοιχη  με τον γενικό  μέσο όρο είναι η μείωση για την κτηνοτροφία στην Ξάνθη, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής  της Π.Ε. Ξάνθης.

24.000 βοοειδή και 145.000 αιγοπρόβατα,  το ζωικό κεφάλαιο του νομού

Ειδικότερα όπως μας αναφέρει ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής κ. Δήμος Τέγος ο νομός Ξάνθης σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία από 1/1/2023 διαθέτει 24.000 ζωικό κεφάλαιο σε βοοειδή και  600 εκτροφές και 145.000 αιγοπρόβατα και 900 περίπου εκτροφές. Η μείωση από τα προηγούμενα χρόνια ανέρχεται σε ποσοστό 5% ωστόσο παραμένει ο πρώτος γαλακτοπαραγωγικός νομός αγελαδινού γάλακτος στην περιφέρειά μας και τρίτος μετά τον Έβρο και  της Δράμας σε αιγοπρόβειο γάλα: «Η κτηνοτροφία είναι ένας τομέας που συνεχώς μεταλλάσσεται. Τα στοιχεία συνεχώς μεταβάλλονται και αυξομειώνονται ανάλογα με τις συγκυρίες. Η μείωση που παρατηρείται είναι αποτέλεσμα της αύξησης των ζωοτροφών και του κόστους ενέργειας και της μείωσης των τιμών. Οι τάσεις διαμορφώνονται ανάλογα πως κινείται η αγορά αλλά σίγουρα παρατηρείται  μια μείωση. Η κτηνοτροφία όπως και η γεωργία είναι ένας γερασμένος κλάδος και δυστυχώς συνήθως δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση. Οι νέοι που απασχολούνται  έχουν και πιο σύγχρονο εξοπλισμό στις εκτροφές τους. Στην Ξάνθη έχουμε αρκετά μεγάλο ποσοστό σταβλισμένης αλλά και  αγελαίας κτηνοτροφίας».

Ο κ. Τέγος επίσης έθεσε και δύο παράγοντες που επεξηγούν την μείωση της κτηνοτροφίας. Ειδικότερα σημείωσε ότι  μειώνεται ο αριθμός μικρών εκτροφών γιατί λόγω των αντιξοοτήτων στην αγορά δεν μπορούν  να ανταπεξέλθουν με αποτέλεσμα να πωλούν τις μονάδες τους και έτσι δημιουργούνται πιο μεγάλες εκμεταλλεύσεις αφού αγοράζονται από οικονομικά πιο ισχυρούς. Όπως ανέφερε πριν 20 χρόνια στην Ξάνθη είχαμε περισσότερο αριθμό μικρών εκτροφών σε αντίθεση με τώρα. Επεσήμανε ακόμη  πως πολλές εκτροφές ήταν ανενεργές και τις έχει  απενεργοποιήσει το σύστημα εφόσον δεν είχαν δραστηριότητα επί τρία χρόνια.

Έλλειψη εργατικών χεριών – Παραμένει υψηλό το κόστος των ζωοτροφών

Πιο απαισιόδοξα ερμηνεύει τα πράγματα ο κτηνοτρόφος και πρόεδρος του κτηνοτροφικού  συλλόγου  Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς τονίζοντας ότι  η μείωση σε ζωικό κεφάλαιο στην Ξάνθη ξεπερνάει το 10%: «Μέσα σ’ έναν μόνο χρόνο έκλεισαν 30 εκτροφές. Η κατάσταση είναι ανησυχητική. Από την 1η Ιουλίου κάνουμε καταγραφή και  ξεκαθάρισμα στις μονάδες μας και από τον Σεπτέμβριο θα δούμε τι θα κάνουμε. Πόσο μπορεί να αντέξει μια επιχείρηση όταν κάθε χρόνο είναι μέσα; Όσο κι αν αγαπάμε τη δουλειά μας θα αναγκαστούμε να την αφήσουμε αφού  δεν μας συμφέρει. Είναι μια δουλειά πολύ δύσκολη  και όταν έχεις συνεχώς  ζημιά δεν μπορεί να εξακολουθήσεις να την κάνεις».

Απαριθμώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν  οι κτηνοτρόφοι ο κ. Ψεμματάς επισημαίνει: «Έχουμε συνέταιρο την Εφορία. Αγοράζουμε ζωοτροφές με 6% και  πουλάμε με 13%. Πρέπει να διαθέτουμε κεφάλαιο 20.000 ευρώ το τρίμηνο για να καλύψουμε τον ΦΠΑ. Επιπλέον δεν έχουμε εργατικά χέρια. Οι εργάτες μας φεύγουν για  Γερμανία. Το κόστος στις ζωοτροφές παραμένει υψηλό και οι τιμές στο  γάλα έχουν πέσει. Πουλάμε το αγελαδινό γάλα 41 λεπτά και στο  ράφι έχει  1, 70 ευρώ. Δεν υπάρχει  ένας καθορισμένος συντελεστής  κέρδους. Ότι  θέλει καθένας πουλάει . Στα βοοειδή είναι λίγο χειρότερα από τα αιγοπρόβατα γιατί τα κοστολόγια είναι υψηλότερα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…