Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Όμηροι» των γαλακτοκομικών εταιρειών οι  κτηνοτρόφοι της Ξάνθης

«Όμηροι» των γαλακτοκομικών εταιρειών οι  κτηνοτρόφοι της Ξάνθης

0

Καταγγέλλουν «νέα τερτίπια» με στόχο μεγαλύτερα κέρδη σε βάρος των παραγωγών – Μείωση στην τιμή του πρόβειου έως 15% από την αρχή του έτους

 

Οι εταιρείες πιέζουν τις τιμές παραγωγού γιατί έπεσε η κατανάλωση στα ελληνικά μάρκετ

 

«Όμηροι» των γαλακτικών  εταιρειών που παραδίδουν το γάλα τους είναι οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης που είδαν να μειώνουν την τιμή στο γάλα έως και 15% από τις αρχές του χρόνου χωρίς καν να τους προειδοποιήσουν ή να τους ενημερώσουν, να καθυστερούν έως και 45 μέρες τις πληρωμές και επιπλέον σε περίπτωση που αντιδράσουν, να τους προβάλλουν σαν αιτιολογία ότι το γάλα τους δεν έχει τη σωστή αναλογία σε πρωτεΐνη και λίπος που είναι συνολικά έως 12%. Έναν ισχυρισμό μονόπλευρο αφού οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν την δυνατότητα να ελέγξουν και ακόμη και αν λάβουν δείγματα γάλακτος την ίδια μέρα και το στείλουν σε διαφορετικό εργαστήριο για έλεγχο, οι εταιρείες δεν αναγνωρίζουν ως έγκυρα διαφορετικά αποτελέσματα απ’ αυτά που εξάχθηκαν από το δικό τους εργαστήριο!

Νέα τερτίπια από τις εταιρείες για να μειώσουν την τιμή στο γάλα: Οι χαμηλές λιποπρωτεϊνες

«Για νέα τερτίπια των εταιρειών με στόχο μεγαλύτερα κέρδη σε βάρος των παραγωγών – κτηνοτρόφων»,  κάνει λόγο ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ξάνθης Δημήτρης Ψεμματάς, περιγράφοντας και αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, που είναι ανίσχυρος απέναντι στην ασυδοσία των εταιριών εφόσον δεν έχουν καταφέρει να ενωθούν σε ένα ισχυρό συλλογικό όργανο και να αυξήσουν την διαπραγματευτική στους ισχύ. Ένα γενικότερο πρόβλημα που έχουν και οι αγρότες της Ξάνθης: « Η εταιρεία μας μείωσε τις τιμές στο γάλα, χωρίς να μας ενημερώσει. Επιπλέον καθυστερούν τις πληρωμές. Ότι θέλουν κάνουν. Βρίσκουν νέα τερτίπια για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους σε βάρος μας. Είναι γενικό το κακό με τις εταιρείες. Φέρνουν γάλα απ’ έξω δήθεν για λευκό τυρί ή γιαούρτι και το χρησιμοποιούν στην φέτα. Δεν υπάρχει έλεγχος από πουθενά. Κάνουν ότι θέλουν. Το ίδιο και με μας τους παραγωγούς που είμαστε ανίσχυροι. Μας δίνουν ό,τι τιμή θέλουν και αν πούμε κάτι μας λένε ότι το  γάλα μας δεν έχει τη σωστή αναλογία και ποσότητα σε λίπος και πρωτεΐνη που είναι 12%.  Ούτε μας προειδοποιούν για να το ρυθμίσουμε. Ούτε έχουμε τη δυνατότητα να το ελέγξουμε. Κάποιοι  από μας που πήραν δείγματα την ίδια μέρα και τα έστειλαν για ανάλυση τα βρήκαν στην σωστή αναλογία αλλά αυτά δεν τα αναγνωρίζει η εταιρεία. Επιπλέον δεν έχουμε την δυνατότητα να φύγουμε και να πάμε σε άλλη εταιρεία γιατί έχουν συνεννοηθεί μεταξύ τους και δεν παίρνει η μια τους παραγωγούς της άλλης. Είμαστε εγκλωβισμένοι και από την κυβέρνηση όταν απευθυνθήκαμε μας είπαν ότι είναι ελεύθερη αγορά δεν μπορεί να παρέμβει. . Δεν έχουμε συμβόλαιο και δεν μπορούμε να βρούμε το δίκιο μας», τονίζει ο κ. Ψεμματάς.

Οι εταιρείες πιέζουν τις τιμές παραγωγού γιατί έπεσε η κατανάλωση στα ελληνικά μάρκετ

Να σημειώσουμε ότι  αυτή την στιγμή παραδίδουν πρόβειο γάλα με 1,53 έως 1, 58 ευρώ το λίτρο.: «Έχουμε μείωση τουλάχιστον 10 λεπτά το  λίτρο. Στόχος τους είναι να μας  δώσουν 30 λεπτά. Η αιτιολογία είναι ότι πρέπει να ρίξουν την τιμή γιατί έπεσαν οι πωλήσεις στην φέτα στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, και πιέζουν εμάς! Το ίδιο έκαναν με και με το αγελαδινό γάλα που το μείωσαν 10 λεπτά την τιμή παραγωγού αλλά στο ράφι έπεσε 2 λεπτά ενώ θα έπρεπε να είναι 5 λεπτά. ».

Συμβολαιακή κτηνοτροφία και ανάγκη για  σύσταση συλλογικών οργάνων

Η ιστορία επαναλαμβάνεται πανομοιότυπα με τους παραγωγούς και  τις εταιρείες –  εμπόρους να βρίσκονται σε μια διαρκή διελκυστίνδα και συνήθως να κερδίζουν οι ισχυροί: «Θα περιμένουμε να τελειώσει η σαιζόν και τον Σεπτέμβριο θα συζητήσουμε να κάνουμε συμβόλαιο με την εταιρεία να έχουν υπογραφή και από την Εφορία. Μόνο έτσι θα μπορούμε να διεκδικούμε το δίκιο μας αλλά και πιο δυναμικά να καταφέρουμε να ενωθούμε, πράγμα δύσκολο. Μόνο όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες το σκεφτόμαστε και αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι αλλά στις καλές μέρες καθένας για την πάρτι του», σημειώνει ο κ. Ψεμματάς αναδεικνύοντας την ανάγκη της ισχύος εν τη ενώσει!.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μαθητικός Διαγωνισμός «Πυθαγόρας 2025»: Πρόκληση για τη μαθηματική σκέψη

Ανοιχτές οι συμμετοχές για μαθητές από τη Β’ Δημοτικού έως και τη Γ’ Γυμνασίου – Διαδικτυα…