-300 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
-1kg σπανάκι ή σέσκουλα ή και τα δυο μαζί
-½ ματσάκι άνηθο
-1 μέτριo κρεμμύδι
-2 ντομάτες ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες ή 5-6 τοματίνια κομμένα στα τέσσερα
-6 φρέσκα κρεμμύδια
-1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
-2 μέτρια λεμόνια, το χυμό
-αλάτι, πιπέρι
Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό βάζουμε τα φασόλια με ολόκληρο το κρεμμύδι και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, αλλά όχι εντελώς. Προς το τέλος του βρασίματος, προσθέτουμε αλάτι.
Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τα χόρτα, κόβοντας τα σκληρά κοτσάνια. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν και τα κόβουμε σαν σαλάτα (χοντροκομμένα)
Σε φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, βάζουμε πιπέρι και σοτάρουμε τα φρέσκια κρεμμύδια.
Προσθέτουμε τα φασόλια και τα γυρίζουμε 2′-3′, στη συνέχεια προσθέτουμε τα χόρτα (σπανάκι και σέσκουλα), δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί άλλα 10΄ περίπου.
Ανακατεύουμε μια-δυο φορές προσεκτικά. Προσθέτουμε λεμόνι, φρεσκοκομμένο άνηθο και τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα.