Για τα φαλάφελ:
– 500 γρ. ρεβίθια
– 4 φέτες ψωμί για τοστ ολικής άλεσης
– 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
– 1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
-1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
– 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
– 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
– 2 μεγάλα αυγά
– 1 κ.γ. κύμινο
– 6 κ.σ. ελαιόλαδο
-αλάτι, πιπέρι
Για τη σος γιαουρτιού:
– 350 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
– 2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
– 2 κ.σ. ελαιόλαδο
– 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
– αλάτι, πιπέρι
Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ, καλύπτουμε με κρύο νερό, σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε να μουλιάσουν για 1 νύχτα. Στραγγίζουμε πολύ καλά και τοποθετούμε σε ένα μεγάλο πολυκοπτικό μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το κρεμμύδι. Χτυπάμε μέχρι το μείγμα να ενωθεί (δεν θέλουμε να το κάνουμε αλοιφή, πρέπει να έχει μερικά κομματάκια). Αν έχουμε μικρό μούλτι, απλά δουλεύουμε με δόσεις σιγά σιγά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, ρίχνουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για 1 ώρα, να δέσει η ζύμη.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε αρκετό ηλιέλαιο, ώστε να τηγανίσουμε τα φαλάφελ.
Παίρνουμε 1 γεμάτη κ.σ. από τη ζύμη, πλάθουμε σε κεφτέ και πιέζουμε λίγο στο κέντρο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για την υπόλοιπη ζύμη και τηγανίζουμε καλά τα φαλάφελ και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα φαλάφελ από την κατσαρόλα και τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Για το dip: Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλο το γιαούρτι, το κύμινο, το ξύσμα και τον χυμό λάιμ, το αγγούρι, αλατοπιπερώνουμε και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά. Προσέχουμε να μη βάλουμε πολύ κύμινο και σκεπάσουμε τη γεύση από τα φαλάφελ.
Σερβίρουμε τα φαλάφελ με τορτίγιες ή πίτες για σουβλάκια και τo dip γιαουρτιού