Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Χρέος – Τα πρώτα 5000 χρόνια» του David Graeber

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Χρέος – Τα πρώτα 5000 χρόνια» του David Graeber

0

O συγγραφέας θέτει το ζήτημα της σχέσης που πρέπει να έχει ένας ακαδημαϊκός με το αντικείμενό του, με τη γνώση εν γένει, καθώς και με την κοινωνία μέσα στην οποία είναι ενταγμένος

Το «Ε» προτείνει το βιβλίο του David Graeber με τίτλο «Χρέος – Τα πρώτα 5000 χρόνια» από τις εκδόσεις Στάσει Εκπίπτοντες.

O David Graeber (12 Φεβρουαρίου 1961 – 2 Σεπτεμβρίου 2020), ανθρωπολόγος, δίδασκε στο Πανεπιστήμιο London School of Economics του Λονδίνου. Είχε διδάξει επίσης στο Goldsmiths University of London αλλά και στο Yale στην Αμερική, από το οποίο μάλιστα ουσιαστικά εκδιώχθηκε για πολιτικούς λόγους, υπερασπιζόμενος μεταπτυχιακή φοιτήτρια που βρισκόταν στο στόχαστρο της διοίκησης του πανεπιστημίου λόγω της συμμετοχής της στην προσπάθεια δημιουργίας σωματείου μεταπτυχιακών φοιτητών εκεί. Ο David Graeber δήλωνε αναρχικός, είχε συμμετάσχει σε σύγχρονα κοινωνικά κινήματα όπως το Direct Action Network αλλά και πιο πρόσφατα, στο Occupy Wallstreet.

Σχετικά με το βιβλίο:

Ένα ακόμη βιβλίο για το χρέος και τις επιπτώσεις του όπως τόσα ακόμα που έχουν γραφτεί από οικονομολόγους και λοιπούς ειδικούς χειρισμού και επεξήγησης των δήθεν πολυπλοκοτήτων που ταλανίζουν τη ζωή μας;

Η απάντηση είναι όχι, τουλάχιστον όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, που χρειάζεται όμως ένα προκλητικό ταξίδι στην ιστορία της ανθρωπότητας, για να γίνει αντιληπτό το είδος, το βάθος και η ποιότητα μιας έννοιας που από απλή ηθική στάση στη συμβίωση των ανθρώπων, μετατράπηκε από την ιεραρχία, το κράτος, το χρήμα και τη βία (με αυτή τη σειρά), σε βάρος. Ένα βάρος που υποδούλωσε, εξόντωσε και άφησε μεγάλες πληγές στο σώμα και στη μνήμη της ανθρωπότητας, αλλά και άνοιξε ρήγματα από τα οποία τα τελευταία 5.000 χρόνια που έχουμε καταγραφές, συνεχίζουν να φαίνονται τα σημάδια του.

Σημάδια που δεν εξαντλούνται στη λογιστική και λογοτεχνική παρακαταθήκη των πολιτισμών του παρελθόντος, αλλά ανιχνεύονται στην ίδια μας τη γλώσσα, στα μεγάλα θρησκευτικά, πολιτικά, φιλοσοφικά κείμενα ανά την υφήλιο, αποτελώντας μάλιστα πολύ συχνά και την πηγή της έμπνευσής τους.

Σημάδια που αναγνωρίζονται στην ιστορία των εξεγέρσεων που συγκλόνισαν, εξαφανίζοντας και δημιουργώντας, πολιτισμούς και λαούς, σημάδια που είναι υπεύθυνα ακόμα και για την πρώτη χρήση της λέξης ελευθερία.

Το βιβλίο αυτό στον πυρήνα του αποτελεί έναν επικό ύμνο στην ελευθερία και στο είδος των υποσχέσεων που πρέπει να αρχίσουν να δίνουν οι άνθρωποι αν θέλουν να βγουν από την κρίση που δημιούργησε η οικονομικοποίηση των κοινωνικών σχέσεων και η ηθική της.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφιέρωμα στον David Lynch από το «Ε»

Η κληρονομιά του Lynch δεν αφορά μόνο την αισθητική του ή τη σκηνοθετική του ιδιοφυΐα, αλλ…