Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στο δημοτικό συμβούλιο η αντισεισμική θωράκιση σχολείων και η προστασία των διατηρητέων

Στο δημοτικό συμβούλιο η αντισεισμική θωράκιση σχολείων και η προστασία των διατηρητέων

0

Με ερωτήσεις από τη Λαϊκή Συσπείρωση

Το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολικών κτηρίων καθώς και των διατηρητέων θέτει με δύο ερωτήσεις προς τη δημοτική αρχή, η Λαϊκή Συσπείρωση.

Ειδικά για το ζήτημα των σχολείων αναφέρει, μεταξύ άλλων, «Δημιουργείται εύλογα το ερώτημα για το πόσο ασφαλή απορεί να είναι τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν το 1959 ή ακόμα και πριν το 1985.  Το ερώτημα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία όταν αφορά κτίρια συνάθροισης κοινού ή κρίσιμων λειτουργιών, όπως κατά κανόνα είναι τα κτίρια Δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης και κυρίως νοσοκομεία, σχολεία, κτίρια διοίκησης, τηλεπικοινωνίας, παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας, πυροσβεστικοί σταθμοί, κ.ά.» και απαριθμεί τα στάδια προσεισμικού ελέγχου, λαμβάνοντας υπόψη τις μεθόδους που έχουν υιοθετηθεί από τη διεθνή εμπειρία.

Το υπό κατάρρευση κτήριο της Ορφέως

Ο επικεφαλής της παράταξης Κώστας Βογιατζής, με βάση τα παραπάνω, ρωτά τη διοίκηση του δήμου «σε τι ενέργειες έχει προβεί ή προτίθεται να πράξει στο άμεσος επόμενο διάστημα, για τον προσεισμικό έλεγχο (τρία στάδια) των σχολικών μονάδων που έχει στην ευθύνη της, με δεδομένο ότι τα σχολικά συγκροτήματα σχεδόν στο σύνολό τους είναι “γερασμένα”. Μόνο 13 από αυτά διαθέτουν οικοδομική άδεια, για την οποία δεν ξέρουμε πότε έχει εκδοθεί και εάν καλύπτονται από τους πιο πρόσφατους αντισεισμικούς κανονισμούς, ενώ στα σχολικά κτήρια περιλαμβάνονται και αυτά που είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα χτισμένα με λιθοδομή. Παράλληλα υπάρχουν και σχολικά κτήρια ΠΡΟΚΑΤ που δεν γνωρίζουμε εάν έχουν αντισεισμική προστασία».

Για τα κτήρια υπό κατάρρευση στην Παλιά Πόλη

Σε συνέχεια της ερώτησης για τα δημόσια και σχολικά κτήρια, η παράταξη θέτει και το ζήτημα της ελλιπούς συντήρησης σε κτήρια της Παλιάς Πόλης. Τα παραδείγματα, που αναφέρει συγκεκριμένα είναι:

Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα που αποτυπώνονται στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες:

Πρώτον, το ετοιμόρροπο κτήριο επί της οδού Αγ. Γεωργίου, απέναντι από την κύρια είσοδο του Ναού του Αγ. Γεωργίου, όπου έχουν τοποθετηθεί πρόχειρα σκαλωσιές στήριξης στο υπό κατάρρευση μέρους του κτηρίου και η πρόσβαση επιτρέπεται στους πεζούς, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τους διερχόμενους.

Εξαιρετικά επικίνδυνο για τους διερχόμενους το κτήριο της οδού Αγ. Γεωργίου

Δεύτερον, επί της Π. Στάλιου η δεύτερη πετρόκτιστη είσοδος του 1ου Δημοτικού σχολείου έχει πάρει επικίνδυνη κλίση, έχει ρηγματομένες πέτρινες κολώνες, με τους μεγάλους κινδύνους που αυτή η κατάσταση εγκυμονεί όχι μόνο σε περίπτωση σεισμού.

Τρίτον, επί της οδού Ορφέως υπάρχει διατηρητέο νεοκλασικό κτήριο που με πρωτοβουλία του Δήμου έχει τοποθετηθεί προστατευτική τραπεζοειδής λαμαρίνα που επισημαίνει ότι το κτήριο είναι υπό κατάρρευση κι όμως ακριβώς δίπλα υπάρχουν τραπέζια για την εξυπηρέτηση πελατών, σε κατάστημα εστίασης.

Τέταρτον, επί της οδού Μάρκου Μπότσαρη έχει κτιστεί μόνον ο σκελετός κτηρίων από μπετόν και εδώ και χρόνια παραμένει σε αυτή την κατάσταση και αποτελεί μια πολύ άσχημη εικόνα αλλά και σημείο μόλυνσης για την περιοχή.

Ρωγμές στην είσοδο της αυλής του 1ου Δημοτικού Σχολείου

Η διοίκηση του δήμου ερωτάται: «σε τι ενέργειες έχει προβεί, τι θα απαιτήσει από την Κυβέρνηση και το αντίστοιχο Υπουργείο το επόμενο διάστημα, για την προστασία του Παραδοσιακού οικισμού τόσο της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης όσο και του Καρυοφύτου, με βάση τα ενδεικτικά παραδείγματα προβλημάτων που αναφέρθηκαν, κατάρρευσης και αλλοίωσης του χαρακτήρα των οικισμών».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσιάζει το νέο κόμμα του ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο κ. Κασσελάκης σημειώνει ότι οι παρευρισκόμενοι θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν την ευκαι…