-600 γρ καλαμάρια κομμένα και καθαρισμένα
-300 γρ ρεβίθια
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-2 στικς σέλερι ψιλοκομμένα
-2 καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
-2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
-2 φύλλα δάφνης
-7 ΚΣ ελαιόλαδο
-30 ml ούζο ή λευκό κρασί
-2 ΚΣ πελτέ ντομάτας
-600 ml ζωμό λαχανικών
-1 κγ πάπρικα καπνιστή
-2 ΚΣ μαϊντανό ψιλοκομμένο
-50 γρ σπανάκι baby
-Αλάτι
-Πιπέρι
Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ με νερό που τα σκεπάζει στο διπλάσιο με 1 κγ αλάτι από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια χύτρα με νερό να τα σκεπάζει 2-3 εκ, σε δυνατή ένταση να βράσουν.
Τα αφήνουμε 5 λεπτά και με ένα κουτάλι απομακρύνουμε τον αφρό που δημιουργούν στην επιφάνεια. Ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης, 1ΚΣ ελαιόλαδο, 2 κγ αλάτι και ½ κγ πιπέρι, σκεπάζουμε τη χύτρα με το καπάκι και από τη στιγμή που σφυρίξει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 20 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα με 2 ΚΣ ελαιόλαδο σε δυνατή ένταση, σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σέλερι, τα καρότα για 5 λεπτά και τα σκόρδα για άλλο 1 λεπτό. Στραγγίζουμε τα ρεβίθια, τα προσθέτουμε στο σκεύος και σβήνουμε με το ούζο αφήνοντάς το να εξατμιστεί για 2 λεπτά.
Βάζουμε τον πελτέ ντομάτας και την πάπρικα τα καβουρδίζουμε για 2 λεπτά, συνεχίζουμε με το μαϊντανό, το ζωμό λαχανικών, 4 ΚΣ ελαιόλαδο, ½ κγ αλάτι, ¼ κγ πιπέρι και μόλις αρχίσουν να βράζουν μειώνουμε την ένταση σε μέτρια και τα αφήνουμε να σιγοβράζουν με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για 20 – 25 λεπτά (μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά).
Στραγγίζουμε καλά τα καλαμάρια και τα προσθέτουμε μαζί με το σπανάκι στην κατσαρόλα, συνεχίζοντας το βράσιμο για 15 λεπτά.
Σερβίρουμε στα πιάτα ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.