Κλείνουν τα ψηφοδέλτια
Το κενό που υπήρχε μέχρι τώρα με τα ψηφοδέλτια των δύο κομμάτων Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, πλέον, δεν θα μείνει έτσι.
Θα κλείσουν σύντομα και θα ανακοινωθούν με επίσημο τρόπο. Ανάμεσα στους νομούς που υπάρχουν εκκρεμότητες είναι και ο δικό μας, όπως και ο γειτονικός της Ροδόπης.
Οφείλουν να το κάνουν και σύντομα αυτό τα δύο μεγάλα κόμματα για να έχουν χρόνο οι νέοι υποψήφιοι να οργανωθούν και δώσουν έναν προεκλογικό αγώνα με άνεση χρόνου.
Κι αυτό φυσικά είναι απαραίτητο για να μην υπάρχουν παράπονα και γκρίνιες αργότερα.
Βέβαια οι εν ενεργεία βουλευτές πλεονεκτούν στον τομέα του χρόνου και της οργάνωσης, αλλά το παιγνίδι το εκλογικό έχει τους δικούς του κανόνες.
Γ.Δ.
«Καλύτερα χρήσιμος παρά ευχάριστος»
Και μια και βρισκόμαστε στον χώρο της πολιτικής και των επικείμενων βουλευτικών εκλογών να πούμε λίγα πράγματα για τον ρόλο και την αποστολή των βουλευτών.
Οι πολίτες οφείλουν να προβληματιστούν, σκεφθούν ψύχραιμα και σταθμίσουν τα δεδομένα κάθε υποψήφιου βουλευτή και με λογικά κριτήρια κάνουν την όποια επιλογή τους.
Δηλαδή, να επιλέξουν αυτόν που θα είναι χρήσιμος στον τόπο, θα προσφέρει έργο, θα λύσει θέματα και προβλήματα του νομού.
Δηλαδή, με κρίση ν’ αποφασίσει κι όχι με το συναίσθημα και το εάν ο υποψήφιος είναι ένας ευχάριστος τύπος που λέει εξυπνάδες, χτυπάει πλάτες και λέει αυτό που θέλει το ακροατήριο ν’ ακούσει. Ο ευχάριστος είναι καλός για την παρέα για κρασί, όχι για βουλευτής.
Γ.Δ.
Τα προβλήματα πάνω από το χαλί
Κι ένα τελευταίο, επίκαιρο βέβαια λόγω των εκλογών που έρχονται. Στην όμορφη χώρα μας συνήθως πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί έχουν μια συνήθεια που μεταφέρεται από την μια γενιά στην άλλη. Δηλαδή, να «κρύβουν» τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Παλιό το τερτίπι αλλά το πόπολο ξύπνησε και δε μασάει άλλο.
Γι’ αυτό, τα προβλήματα ζητά πλέον να μπαίνουν πάνω από το χαλί, να φαίνονται για να λύνονται κι όχι να μαζεύονται.
Το τονίζω αυτό, διότι υπάρχουν θέματα που τέσσερα χρόνια πέρασαν κι ακόμη να λυθούν στο νομό μας.
Γ.Δ.
Ιδιαίτερα σοβαρές οι εκλογές
Δεν το λέμε μόνον εμείς, αλλά και οι πλέον έμπειροι και έγκυροι πολιτικοί αναλυτές.
Οι βουλευτικές εκλογές του Μαΐου είναι από τις πλέον κρίσιμες και σημαντικές. Το αποτέλεσμά τους είναι κατ’ αρχάς δύσκολο να προβλεφθεί, το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής θα δυσκολέψει την αυτοδυναμία πάρα πολύ, η απαιτούμενη συνεργασία κομμάτων φαίνεται δυσκολότερη και όλα θα εξαρτηθούν από τη δεύτερη Κυριακή και την απόφαση των ψηφοφόρων για αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση τρικομματική και πόσο αυτή βέβαια θ’ αντέξει.
-Καταλυτικός ως εκ τούτου ο ρόλος και η αποστολή των εκλογέων στις επόμενες εκλογές.
Γ.Δ.
Κλοπές και αδιαφορία
Το θέμα των τρένων και του ατυχήματος στα Τέμπη είναι γεγονός πως συγκλόνισε τη χώρα. Η υπόθεση είναι πλέον στη Δικαιοσύνη η οποία και θα κάνει τη δουλειά της πιστεύουμε γρήγορα κι όχι μετά από χρόνια ως συνήθως.
Η υπόθεση όμως «τρένα και σταθμοί» έχει και μια άλλη παράμετρο. Αυτή των κλοπών. Μάλιστα υπάρχουν δύο είδη κλοπών. Η μία που γίνεται από τους «γύφτους» κατά την απλή, λαϊκή ορολογία και η δεύτερη γινόταν από μερίδα υπαλλήλων του ΟΣΕ.
Συγκεκριμένα οι πρώτοι έκλεβαν και συνεχίζουν να κλέβουν διάφορα υλικά, οι δεύτεροι ξεπουλούσαν με μαϊμού διαγωνισμούς μεγάλες ποσότητες υλικού, συνήθως σιδήρου.
Και μια παρατήρηση. Ο ΟΣΕ έχει σε όλο το μήκος του σιδηροδρόμου τεράστιες ποσότητες υλικού από σίδηρο, ατσάλι και πολλά βαγόνια. Όλα αυτά λεηλατούνται από τους τσιγγάνους που τα πωλούν στις γνωστές «μάντρες». Τους οποίους βέβαια δεν ενοχλεί η αστυνομία παρότι εάν αυτοί δεν αγόραζαν, οι κλέφτες θα σταματούσαν να κλέβουν χαλκό, αλουμίνιο και σίδερο.
Γ.Δ.
Αντί νέων φυλακών, απαλλαγές
Πρόσφατο το παράδειγμα στην πόλη μας που έκανε «διάσημο» το Δροσερό πανελλαδικά.
Ο δράστης της δολοφονίας γείτονά του γιατί αθέτησε υπόσχεσή του, πριν λίγο καιρό είχε συλληφθεί από την αστυνομία για κάποια άλλη παράνομη πράξη.
Οδηγήθηκε στο δικαστήριο το οποίο τον άφησε ελεύθερο μέχρι να γίνει η δίκη του. Αιτία; Μία απ’ όλες, ότι δεν υπάρχουν φυλακές για την παραμονή των ποινικών μέχρι τη δίκη τους.
Η Πολιτεία, όλες, δεν επιθυμούν να φτιάξουν φυλακές. Φοβούνται οι παρατάξεις να μην κατηγορηθούν ότι φτιάχνουν φυλακές. Κι έτσι, δεν έχει γίνει νέα φυλακή εδώ και πολλά χρόνια, κι ούτε προγραμματίζεται να γίνει, για να μη κατηγορηθούν!
Έτσι, αντί να δημιουργούνται νέες φυλακές για τους ενόχους, θεωρήθηκαν ως λύση οι αποφυλακίσεις και ο μη εγκλεισμός.
Γ.Δ.
Η εμμονή σ’ ένα λάθος
Βλέπω με λύπη μου να επαναλαμβάνεται ένα λάθος τόσο από ιδιώτες όσο και από δημόσιους φορείς. Δυστυχώς, το λάθος αυτό έγινε πριν χρόνια και συνεχίζει να υπάρχει μέχρι σήμερα κατά ένα αδικαιολόγητο τρόπο.
Το λάθος αφορά τον ορθογραφικό τρόπο γραφής της λέξης «Βίστονες», «Βιστονίδα» που το σωστό είναι να γράφεται με όμικρον.
Αυτή η εμμονή σ’ ένα λάθος, κυρίως από κρατικούς φορείς, είναι αδικαιολόγητη.
Για άλλη μια φορά αναφέρω τι ακριβώς γράφουν τα Ορθογραφικά Λεξικά «Βίστονες, αρχαιότητα, θρακικό έθνος. Βιστονίς-ίδος (ίδα-ας), λιμνοθάλασσα της Θράκης μεταξύ Ξάνθης και Ροδόπης».
Το γιατί τώρα με εγωισμό κάποιοι εμμένουν στο λάθος με το ωμέγα, ε, αυτό είναι θέμα έρευνας από ψυχίατρο…
Γ.Δ.
Απάντηση στο ερώτημα
Ο αγαπητός συμπολίτης Θανάσης Ξυνίδης αφού παραθέτει μια σειρά από διάφορα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα μόνον στην Ελλαδάρα μας, διερωτάται «μα σε τι χώρα ζούμε;»
Την απάντηση βέβαια την γνωρίζει, το ερώτημα είναι ρητορικό. Όμως, δυστυχώς, πρόκειται για ένα συχνό πλέον ερώτημα από πάρα πολλούς Έλληνες την εποχή αυτή. Όπου κι αν δεις, όπου κι αν γυρίσεις, ό,τι διαβάσεις στα Μέσα Ενημέρωσης, στο τέλος ρωτάς μεγαλοφώνως και κάνεις το ίδιο ερώτημα «σε τι χώρα ζούμε;»
-Τραγέλαφος αγαπητέ Θανάση, για γέλια και για κλάματα…
Γ.Δ.
Το …τερμάτισαν οι γείτονες φίλοι μας
Είναι αλήθεια ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ εδώ και χρόνια. Και σ’ αυτό βέβαια έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο σεισμός και η βοήθεια που προσέφερε η χώρα μας. Η αναγνώριση ήρθε πρώτα από τον τουρκικό λαό και πέρασε και στην ηγεσία γι αυτό και από την ένταση και την επιθετική ρητορική περάσαμε σε «επίθεση» φιλίας που κορυφώθηκε με τις ευχές τους προέδρου Ερντογάν προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον ομόλογό του Νίκο Δένδια για την Επέτειο της 25η Μαρτίου! Ήταν μια πραγματική υπέρβαση να συμμετέχουν στον εορτασμό μιας χώρας που γιορτάζει την απελευθέρωσή της από τους προγόνους τους Οθωμανούς. Κι όμως αυτό μπορεί να είναι υψηλή διπλωματία αλλά είναι και ένδειξη σεβασμού και ανωτερότητας. Και σίγουρα σχετίζεται με τις εκλογές στην Τουρκία αλλά και εξυπηρετεί συμφέροντα στην εξωτερική της πολιτική αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια πολύ θετική εξέλιξη σ’ ότι μας αφορά γι αυτό και πρέπει να αξιοποιηθεί για θετικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων μας.
Είναι μια καλή ευκαιρία γιατί έχει δημιουργηθεί ένα πολύ καλό κλίμα μεταξύ μας.
Μ.Ξ.
Ο άγνωστος Χ
Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό έφερε η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι θα υποστηρίξει μια κυβέρνηση συνεργασίας όχι όμως με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα αλλά κάποια άλλην πολιτική οντότητα. Σε μια πρώτη ανάλυση αυτή η δήλωση μάλλον είναι προϊόν πίεσης από το πλαγιοκόπημα που δέχεται από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και θέλει να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να είναι το ΠΑΣΟΚ κυρίαρχος του παιχνιδιού. Όλα όμως έχουν δύο όψεις γιατί αν το εξετάσει κανείς αντίθετα αυτό είναι και μια παραποίηση της ψήφου. Δηλαδή το εκλογικό σώμα που θα δώσει το προβάδισμα σε ένα από τα δύο κόμματα θα βρεθεί με πρωθυπουργό κάποιον από άλλο χώρο ενεργό ή μη; Κατά πόσο νομιμοποιείται ένας πολιτικός αρχηγός να θέτει αυτό το δίλημμα που μπορεί να εκληφθεί και ως ένας ιδιότυπος «εκβιασμός» του εκλογικού σώματος.
Αναλογίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μήπως τελικά του γυρίσει μπούμερανγκ;
Μ.Ξ.