Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εγκλωβισμένος στην εσωστρέφεια ο εμπορικός κόσμος της πόλης

Εγκλωβισμένος στην εσωστρέφεια ο εμπορικός κόσμος της πόλης

0

Καμιά ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων για να ζωντανέψει η αγορά που παρουσιάζει εικόνα μιζέριας

 

Προέδρος Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης: «Φταίμε κι εμείς…αλλά δεν έχουμε και στήριξη»

Μεγάλη Εμπορική έκθεση διοργανώνει το ΕΒΕ Ξάνθης στις Γιορτές Παλιάς Πόλης

 

 

Το Καρναβάλι και οι Γιορτές Παλιάς Πόλης είναι οι  δύο κορυφαίοι θεσμοί που έχουν δομήσει το brand name του δήμου Ξάνθης τα τελευταία χρόνια. Είναι αυτοί που αποτελούν πόλους έλξης επισκεψιμότητας με θετικό οικονομικό αποτύπωμα. Κι ενώ θα περίμενε κανείς αυτό να αξιοποιηθεί στο  μέγιστο από τους παραγωγικούς φορείς και με άξονες αυτούς του θεσμούς να υπάρχουν δράσεις και πρωτοβουλίες προώθησης, ανάδειξης, προβολής που να δημιουργούν ένα θετικό και πρόσφορο κλίμα, μια κινητικότητα που  να λειτουργεί ως κίνητρο για  πολλαπλή αξιοποίηση αυτής της υπεραξία κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αντίθετα βλέπουμε στις γειτονικές μας πόλεις που δεν έχουν αντίστοιχους θεσμούς όπως η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη, οι παραγωγικοί φορείς να διοργανώνουν εκθέσεις με πολλές συμμετοχές, επιτυχημένες Λευκές Νύχτες με οικονομικό αποτέλεσμα.

Γκρίνια και μιζέρια στον εμπορικό κόσμο της πόλης

Μια εικόνα μιζέριας και απόλυτης στασιμότητας, περιγράφει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Νίκος Γρηγοριάδης κάνοντας παράλληλα και αυτοκριτική σ’ ότι αφορά τα μέλη του συλλόγου ενώ παρουσιάζει έλλειμμα συνεργασίας μεταξύ των φορέων και των αυτοδιοικοιητικών αρχών: «»Η εικόνα της αγοράς στην πόλη δεν είναι καλή. Ούτε των εμπορικών καταστημάτων ούτε της Δημοτικής αγοράς ούτε του Παζαριού. Σκεφτήκαμε με αφορμή της διοργάνωσης του φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων  «Πόλις Ονείρων» τον Μάιο να διοργανώσουμε Λευκή Νύχτα όμως κανείς δεν ενδιαφέρεται να μας στηρίξει. Μόνο η αντιπεριφέρεια έχει πάρει απόφαση για 10.000 ευρώ αλλά για δύο Λευκές Νύχτες. Είναι λίγα τα χρήματα. Από το Κέντρο Πολιτισμού μας ξεκαθάρισαν ότι έχουν ορισμένο budget για τις δράσεις τους και δεν περισσεύουν χρήματα. Το ίδιο και από το Επιμελητήριο. Για να έχει  επιτυχία μια τέτοια δράση χρειάζεται  και χρήματα και συνεργασία με όλους τους φορείς και ένα καλό σχεδιασμό. Κι εμείς δεν έχουμε τίποτε απ’ όλα αυτά. Εδώ ο καθένας τραβάει το δικό του μπαϊράκι…Είναι μια παράξενη πόλη!».

Προέδρος Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης: «Φταίμε κι εμείς…αλλά δεν έχουμε και στήριξη»

Στο ερώτημα αν ο Εμπορικός σύλλογος έχει ένα πλάνο δράσεων και σκοπεύει να διεκδικήσει πιο δυναμικά οικονομική στήριξη ακολουθώντας καλές πρακτικές από άλλες πόλεις ο κ. Γρηγοριάδης σημειώνει: «Δεν αρνούμαι ότι κι εμείς σαν επαγγελματίες φταίμε. Τα μέλη μας δεν ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, δεν είναι διεκδικητικοί. Στην Αλεξανδρούπολη για παράδειγμα που διοργανώθηκε η Λευκή Νύχτα είχε 10 μουσικές σκηνές. Η δική μας διοργάνωση δεν είχε  επιτυχία. Έχοντας και αυτό το προηγούμενο είμαστε επιφυλακτικοί. Γενικότερα αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι ότι δεν υπάρχει διάθεση από κανένα για τέτοιες δράσεις. Από την άλλη ειδικά τώρα στον δήμο και στην περιφέρεια το μόνο που σκέφτονται είναι οι εκλογές».

Μεγάλη Εμπορική έκθεση διοργανώνει το ΕΒΕ Ξάνθης

Διαφορετική προσέγγιση έχει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης αναφορικά με τις δράσεις του φορέα που εκπροσωπεί. Μάλιστα κάνει λόγο για την διοργάνωσης της μεγαλύτερης Γενικής Εμπορικής Έκθεσης κατά την περίοδο των Γιορτών Π. Πόλης, τονίζοντας δε την άψογη συνεργασία των φορέων που εγγυάται την επιτυχία της έκθεσης: « Φέτος θα διοργανώσουμε την μεγαλύτερη Γενική Εμπορική Έκθεση προϊόντων, υπηρεσιών , logistics που έχει γίνει ποτέ στην περιφέρειά μας. Θα έχουμε πολλές συμμετοχές τόσο από το  εσωτερικό της χώρας όσο και από την Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, Τουρκία. Ο χώρος έχει καθοριστεί σ’ όλη την οδό Πανεπιστημίου(κάθετη στην οδό Βασ. Σοφίας). Θα έχουμε συνδιοργάνωση με τον δήμο, την περιφέρεια και άλλους φορείς. Έχουμε άριστη συνεργασία. Ευελπιστούμε να φέρουμε πολύ κόσμο στην πόλη μας και να ενδυναμώσουμε την τοπική οικονομία. Παράλληλα τρέχουμε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα στο Επιμελητήριο Ξάνθης και έχουμε υποβάλλει για ένταξη σε άλλα οκτώ νέα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Παίρνει μπρος» η δημοπράτηση του αρδευτικού

Έως τον άλλο μήνα η κατάθεση των προσφορών – Έως τέλος του έτους θα μπει ανάδοχος – Χρονοδ…