Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

0

Ανοιξιάτικη σύγκρουση
«Ο Μάιος μας έφθασε, εμπρός βήμα ταχύ, να τον προϋπαντήσουμε παιδιά στην εξοχή», έλεγε το γνωστό μαθητικό τραγουδάκι.
Μόνο που δεν θα πάμε στην εξοχή τον Μάιο αλλά στα διάφορα εκλογικά κέντρα. Επιτέλους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε και ξεκαθάρισε πως τον Μάιο θα έχουμε εκλογές. Ημερομηνία δεν ορίστηκε αλλά κατά τις εκτιμήσεις αρχές Μαΐου.
Ιδού λοιπόν «ο κύβος ερρίφθη» και τα σενάρια τερματίζουν διότι δεν πήγαινε άλλο, οι ημερομηνίες δεν έβγαιναν για τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.
Γ.Δ.


Άμεσα κλείνουν οι συνδυασμοί
Κι έτσι λοιπόν, μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού στον Σ.Θεοδωράκη για τις βουλευτικές εκλογές, ότι θα γίνουν τον Μάιο, οι όποιες εκκρεμότητες στα κόμματα θα πρέπει να τελειώσουν.
Μία δε σημαντική είναι αυτή της ολοκλήρωσης των συνδυασμών. Διότι ως γνωστόν, κενά υπάρχουν σε ορισμένους νομούς, μεταξύ των οποίων σε Ξάνθη και Ροδόπη. Μάλιστα, κενές θέσεις υπάρχουν τόσο σε ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι, μάλλον σύντομα ό,τι πρόκειται να γίνει θα αποφασιστεί για να ξεκινήσει ο προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων. Στον οποίο  αγώνα υστερούν φυσικά οι νέοι υποψήφιοι έναντι των παλαιών.
Γ.Δ.


Ακατανόητα για μας
Όλη η Ελλάδα πληροφορήθηκε ότι κάπου στη Θράκη υπάρχει ένας οικισμός Τσιγγάνων με την ονομασία Δροσερό. Αυτό βέβαια κατ’ ευφημισμό, διότι το μέρος εκεί κάθε άλλο παρά δροσερό είναι και απορώ για την φαντασία αυτών που αποφάσισαν την ονομασία αυτή.
Τέλος πάντων, όλα αυτά είναι λεπτομέρειες που για τους Δροσερίτες καμία αξία δεν έχουν.
Τις μέρες αυτές λοιπόν ο οικισμός έγινε πανελληνίως γνωστός για μια φοβερή αιτιολογία. Η οποία για τους μη γνωρίζοντες είναι αδικαιολόγητη και φυσικά ανερμήνευτη.
Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά, έχουν τη δική τους ερμηνεία.
Γ.Δ.


Ακατανόητα για μας ΙΙ
Εκεί λοιπόν στον Οικισμό που έχει μια σειρά προβλήματα, που οι Ξανθιώτες αγνοούν ή δεν επιθυμούν να μάθουν, υπάρχει κάτι διαφορετικό και στη συμπεριφορά των ανθρώπων.
Η κοινωνία αυτή έχει άλλους κανόνες λειτουργίας, άλλες ηθικές αρχές και αξίες, μια διαφορετική ερμηνεία της προσβολής και της απόδοσης δικαιοσύνης.
Όσοι δεν γνώρισαν τους ανθρώπους αυτούς δεν μπορούν να ερμηνεύσουν και τις αντιδράσεις τους που είναι τελείως διαφορετικές.
Μάλιστα, στον τομέα των συμφωνιών μεταξύ δύο οικογενειών για γάμο των παιδιών τους, τα πράγματα αυτά έχουν ισχυρούς κανόνες που δεν πρέπει να μην τηρηθούν. Σ’ αυτήν την «προσβολή»  χύνεται αίμα από την πλευρά της θιγμένης οικογένειας.
Αυτό ακριβώς συνέβη και οι δύο οικογένειες που ζούσαν σχεδόν στην ίδια αυλή, βρέθηκαν απέναντι. Η τιμή πληρώθηκε με αίμα. Θάνατος από τη μια πλευρά, φυλάκιση από την άλλη και όλα δείχνουν πως θα υπάρξει συνέχεια στη βεντέτα που ξεκίνησε.
λη κοινωνία, άλλα ήθη και έθιμα, σχεδόν μεσαιωνικά, όπου η κόρη σχεδόν «πωλείται» και όσα συμφωνούν πρέπει να τηρηθούν. Διαφορετικά η προσβολή ξεπλένεται με αίμα.
Γ.Δ.


Αν αυτό λέγεται νίκη
«Ή ο γιαλός είναι στραβός ή εμείς στραβά αρμενίζουμε», λέει ο λαός μας για τις περιπτώσεις παράξενων επιλογών και αποφάσεων, ενίοτε και παράλογων.
Η προσωπική μου εκτίμηση για την παιδική χαρά στα Κομνηνά φυσικά και δεν έχει αξία. Όμως μένω κατάπληκτος με τη νοοτροπία μερίδας κατοίκων και του προέδρου της τοπικής κοινότητας κ.Καζαντζίδη που αξιολογούν ως λύση την άποψη να μην γίνει η παιδική χαρά τώρα αλλά να περιμένουν να ολοκληρωθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες να παραχωρηθεί από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης ο κεντρικός χώρος κι εκεί να γίνει η παιδική χαρά.
Δηλαδή μετά από χρόνια, αν θα υπάρχουν παιδιά στα Κομνηνά βέβαια.
Προσωπικά με ξεπερνάει αυτή η στάση και απόφαση και αποδέχομαι πως ο φανατισμός δεν έχει όρια. Στους κατοίκους πάντως εύχομαι καλή υπομονή και λιγότερο εγωισμό.
Και κάτι τελευταίο. Αν νομίζουν ότι αυτή η θέση τους είναι νίκη, κάνουν λάθος μεγάλο. Μόνο που το δικό τους λάθος θα το πληρώσουν τα ίδια τα παιδιά τους.
Γ.Δ.


Κάνουμε τη διαφορά
Ήταν το 1975 όταν ξεκινούσε η προσπάθεια από τον Λευθέρη Μαυρίδη και λίγους συμπολίτες ζαχαράδες να στηθεί ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Ξάνθης η «ΑΓΑΠΗ».
Κανείς από τους πρωτοπόρους εκείνους ανθρώπους δεν μπορούσε να φανταστεί, όσο αισιόδοξος κι αν ήταν, ότι η προσπάθεια εκείνη θα συνέχιζε την παρουσία της μέχρι σήμερα.
Μάλιστα, ο Σύλλογος αυτός, έφθασε να είναι ο πρώτος Σύλλογος πανελλαδικά τόσο σε αριθμό μελών αλλά και πρώτος με διαφορά σε μονάδες αίματος ετησίως.
Η Ξάνθη έκανε την μεγάλη διαφορά στον τομέα του Εθελοντισμού, αυτού που είναι η κορυφαία προσφορά διότι έχει να κάνει με τη ζωή την ίδια.
Γ.Δ.


Ξεχωρίζουν στον εθελοντισμό
Τα θυμήθηκα όλα αυτά και άλλα πολλά που θα τα πούμε κάποτε για να τα πληροφορηθούν οι συμπολίτες για το πως «στήθηκε» ο Σύλλογος της Αγάπης. Αιτία λοιπόν με μια είδηση από τη γειτονική Αλεξανδρούπολη. Η οποία παρότι μεγαλύτερος νομός, δεν έχει καταφέρει να καλύπτει τις ετήσιες ανάγκες του Νοσοκομείου της.
Μάλιστα ο Σύλλογος Εθελοντών Έβρου έχει ιστορία 36 χρόνων, δεν είναι νέος, όμως ακόμη δεν κατάφερε να έχει ικανό αριθμό εθελοντών για να καλύψουν τα ¾ των αναγκών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
Με την ευκαιρία σημειώνω κάτι που τιμάει τους συμπολίτες, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Οι Ξανθιώτες είναι πολύ μπροστά γενικά στον εθελοντισμό. Ξεχωρίζουν, κι αυτό τους τιμά.
Γ.Δ.


Ξεκινά και πάλι
Ναι, ξεκινά σιγά-σιγά και πάλι ο σιδηρόδρομος. Από χθες, κάποια τρένα μπήκαν στις ράγες. Σταδιακά δε και με έλεγχο και προσοχή η επανεκκίνηση θα ολοκληρωθεί, κυρίως δε αυτή να γίνεται με ασφάλεια.
Το κοινό βέβαια θα κάνει καιρό να μπει σε τρένο, όμως η εμπιστοσύνη θα κερδηθεί με το χρόνο.
Φυσικά κανείς δεν προσδοκά ότι ο σιδηρόδρομος θ’ αποκτήσει προτεραιότητα στις προτιμήσεις μετακίνησης του κοινού γενικά, διότι αυτή δεν την είχε ποτέ, εδώ και πολλά χρόνια.
Ως προς αυτό πολλά πρέπει να γίνουν για ν’ αλλάξει η προτίμηση κι όχι μόνο στα βαγόνια και τις γραμμές, αλλά κυρίως στη νοοτροπία των εργαζομένων που είναι το σοβαρότερο και πλέον απαραίτητο ν’ αλλάξει.
Γ.Δ.


Ζητούν δικαιοσύνη οι κάτοικοι του Δροσερού
Η αναταραχή συνεχίζεται στο Δροσερό. Άνδρες από τον συνοικισμό περίμεναν χθες έξω από τα δικαστήρια για την μεταγωγή του καθ’ ομολογία 37χρονου δράστη. Ευτυχώς η αστυνομία έλαβε τα μέτρα της και αυτό έγινε πολύ πριν συγκεντρωθεί κόσμος ώστε να αποφευχθούν επεισόδια. Όπως και έγινε.  Στην συνέχεια όμως οι συγκεντρωμένοι μετακινήθηκαν στην πλατεία μπροστά από το δημαρχείο προκειμένου όπως ζητούσαν να μιλήσουν στον δήμαρχο. Ζητούσαν να αποδοθεί δικαιοσύνη και να φύγει η οικογένεια του 37χρονου από τον συνοικισμό για να μην γίνουν άλλες πράξεις αντεκδίκησης. Τους μίλησε ο αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης μαζί με τους αντιδημάρχους Σουά Μπεκήρογλου και τον Καρά Οσμάν Χασάν Λεβέντ καθησυχάζοντάς τους ότι τώρα έχει αναλάβει η δικαιοσύνη και πως ο δήμος θα συνδράμει την οικογένεια του θύματος και θα κάνει ότι χρειαστεί για να επέλθει ηρεμία στον συνοικισμό.  Τα πνεύματα ηρέμησαν προς στιγμήν αλλά το βέβαιο είναι ότι θα περάσει καιρός μέχρι να εκτονωθεί αυτή η οργή. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι αυτή η υπόθεση είναι «οικογενειακή» δηλαδή αφορά δυο οικογένειες του συνοικισμού και δεν θα έπρεπε σε καμιά περίπτωση να επιβαρυνθεί όλη η πόλη τις όποιες παρενέργειες κι ούτε βέβαια να έχουμε συνέχεια και μέσα στον συνοικισμό.  ‘Ήδη υπάρχει ανησυχία στους πολίτες μήπως έχουμε έξαρση παραβατικών ενεργειών.
Μ.Ξ.


Πρώτες εκλογές τον Μάιο
Εκλογές τον Μάιο προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει την ακριβή ημερομηνία. Αυτό βγαίνει από τα συμφραζόμενα αφού απέκλεισε οι επαναληπτικές να είναι τον Αύγουστο. Κατά συνέπεια οι επαναληπτικές προσδιορίζονται χρονικά στις αρχές Ιουλίου και οι πρώτες εκλογές το αργότερο το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου αφού πρέπει να μεσολαβεί ένα διάστημα 30 ημερών προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση η τραγωδία των Τεμπών έχει αλλάξει άρδην το πολιτικό αφήγημα όλων των κομμάτων. Είναι αυτό που κυριαρχεί στην πολιτική αντιπαράθεση των κομμάτων και όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις την μεγαλύτερη απώλειες έχει η ΝΔ αλλά αυτή δεν την εισπράττει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ αλλά οι αναποφάσιστοι. Αυτοί θα κρίνουν και τις εκλογές.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …