Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια Έχει πέραση η ενεργειακή αναβάθμιση στα νοικοκυριά της Ξάνθης

Έχει πέραση η ενεργειακή αναβάθμιση στα νοικοκυριά της Ξάνθης

0

Μεγάλο ενδιαφέρον για όλα τα προγράμματα «Εξοικονομώ» και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών

 

Αναμένεται μέσα στην εβδομάδα η δημοσίευση του Οδηγού για τα φωτοβολταϊκά Στέγης-  Πλήρης ενεργειακή αυτάρκεια με ένα φωτοβολταϊκό στέγης 10 ΚW για ένα μέσο νοικοκυριό –  Πληροφορίες για το πρόγραμμα

 

Μεγάλο ενδιαφέρον για εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή αυτάρκεια παρατηρείται  στα νοικοκυριά της Ξάνθης. Σ’ ότι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας αυτό τεκμηριώνεται από την  μεγάλη αποδοχή που έχουν τα προγράμματα «Εξοικονομώ» που τρέχουν με τελευταίο αυτό που προκηρύχθηκε το 2021 και ήταν ανοιχτό για αιτήσεις ως τον Μάρτιο του 2022. Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης παρατηρείται για και το «Εξοικονομώ για νέους». Η προδημοσίευση του οδηγού του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» που αφορά την πρόσκληση του προγράμματος, ώστε νέοι από 18 έως 39 ετών, να αναβαθμίσουν και να ανακαινίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους ήταν ανοιχτή έως και τις 21/11/2022. Σ’ ότι αφορά την ενεργειακή επάρκεια έρχονται τα φωτοβολταϊκά στέγης να την εξασφαλίσουν ενώ τέλος αυτά μαζί με τις  επιδοτούμενο πρόγραμμα ανακύκλωση παλαιών συσκευών και τελευταία της αντικατάστασης ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό έρχονται να συμπληρώσουν το πάζλ της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών.

Μεγάλο ενδιαφέρον για όλα τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας

Ο κλάδος των Μηχανικών εμπλέκεται σε πολλά απ’ αυτά τα προγράμματα αφού έχει επωμιστεί τις μελέτες και υποβολή αιτήσεων ενώ στα «Εξοικονομώ» είχε κομβικό ρόλο. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Μελετητών Ιδιωτικών Έργων νομού Ξάνθης κ. Χρυσοστομίδης Δημήτρης τα νοικοκυριά της Ξάνθης στην πλειοψηφία τους είναι θετικά στο να επενδύσουν ακόμη και χωρίς επιδότηση στην ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού τους: «Είναι γεγονός και το έχουμε διαπιστώσει ότι θέλουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους. Γι αυτό και υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον στα Εξοικονομώ. Κάποια όμως προβλήματα στα προγράμματα «φρενάρει» κάπως το ενδιαφέρον. Για παράδειγμα προαναγγέλλεται ένα πρόγραμμα αλλά πρέπει  να βγει ο Οδηγός για να μπορέσει κάποιος να ζητήσει από τον Μηχανικό μια μελέτη και να υποβάλλει αίτηση. Η δημοσίευση όμως καθυστερεί πολλούς μήνες συνήθως. Τα φωτοβολταϊκά στέγης έχουν προαναγγελθεί αλλά πρέπει να δημοσιευτεί ο Οδηγός του προγράμματος για να αρχίσει  να τρέχει. Όπως γνωρίζουμε το Υπουργείο Ενέργειας σκοπεύει να το τρέξει και το προανήγγειλε αλλά δεν αναμένεται η δημοσίευση του Οδηγού».

Πλήρης ενεργειακή αυτάρκεια με ένα φωτοβολταϊκό στέγης 10 ΚW για ένα μέσο νοικοκυριό

Όπως εκτιμά ο κ. Χρυσοστομίδης ανεξάρτητα από το  ποσοστό επιδότησης που ένα μέσο νοικοκυριό θα μπορέσει να πετύχει έως και 100% ενεργειακή κάλυψη με ένα φωτοβολταϊκό ισχύος έως 10 ΚW που κοστίζει περίπου 10.000 – 12.000 ευρώ. Εξηγώντας τη διαδικασία ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε: «Σε πρώτο στάδιο θα χρειαστεί  μια μελέτη από Μηχανικό η οποία θα υποβληθεί προς έγκριση από τον ΔΕΔΔΗΕ. Αν εγκριθεί τότε μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα εάν και εφόσον πληροί τα κριτήρια για επιδότηση. Είναι πολύ συμφέρουσα επένδυση γιατί θα εξασφαλίσει την ενέργεια που καταναλώνει».

Πληροφορίες για το πρόγραμμα – Η προδημοσίευση του οδηγού αναμένεται αυτή την εβδομάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε συλλέξει, η εγκατάσταση μπαταρίας μαζί με το φωτοβολταϊκό θα είναι υποχρεωτική και η τελική επιδότηση θα φτάνει στο 40% – 60%.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι δικαιούχοι του προγράμματος θα πρέπει τελικά να βάλουν από την τσέπη τους περίπου 4.000 – 5.000 ευρώ, καθώς το συνολικό κόστος της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού και μπαταρίας εκτιμάται πως κυμαίνεται κοντά στα 10.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση οι αιτήσεις θα υποβληθούν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει μετά την δημοσίευση του οδηγού, ενώ θα υπάρχουν σίγουρα κοινωνικά κριτήρια – όπως υπάρχουν και στο πρόγραμμα εγκατάστασης ηλιακών θερμοσίφωνων – και κάποια εισοδηματικά κριτήρια (για παράδειγμα από το πρόγραμμα των θερμοσίφωνων αποκλείονται φορολογούμενοι με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ).

Tο πρόγραμμα

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», είναι 150 εκατ. ευρώ ενώ η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την κάλυψη 300.000 νοικοκυριών. Το  πρόγραμμα εκτιμάται ότι τελικά θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, πιθανώς και σε τρεις, ανάλογα με τα κονδύλια που θα εξασφαλίζονται.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, οι οικιακοί καταναλωτές θα κινηθούν στους 120.000, οι αγρότες στους 90.000 και οι επιλέξιμες επιχειρήσεις στις 90.000.

Δικαίωμα συμμετοχής

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη λίστα των ωφελούμενων θα εξαιρεθούν οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα υπαχθούν σε άλλο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν τα νοικοκυριά και πιθανότατα οι αγρότες.

Ειδικότερα, ένα οικιακό σύστημα θα ενισχύεται για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού, μέγιστης ισχύος έως 10 kW (κιλοβάτ) εάν διαθέτει τριφασική παροχή, με την υποχρέωση εγκατάστασης και μπαταρίας για αποθήκευση ενέργειας, αντίστοιχης χωρητικότητας.

Παραδείγματα

Εάν ένα νοικοκυριό εγκαταστήσει ένα σύστημα 9 kW, θα πρέπει να τοποθετήσει και μπαταρία 9 kWh. Στην περίπτωση που η παροχή είναι μονοφασική, τότε λόγω και των περιορισμών που θέτει για λόγους ασφαλείας ο ΔΕΔΔΗΕ, θα επιδοτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού έως 5 kW με μπαταρία έως 5 kWh. Η παράλληλη εγκατάσταση συσσωρευτών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές.

Από την υποχρέωση εγκατάστασης μπαταρίας θα εξαιρούνται τα ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία θα μπορούν να επιδοτηθούν για απλό net metering έως και 60%.

Οι ενισχύσεις

Το ποσοστό της επιδότησης θα κριθεί βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, ωστόσο θα ξεκινά από 40% και θα φτάνει 60%, με το μεγαλύτερο ποσοστό να κατευθύνεται στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

Ειδικότερα εκτιμάται πως για τους οικιακούς καταναλωτές οι επιδοτήσεις θα δοθούν μόνο σε φωτοβολταϊκά συστήματα με μπαταρία.

Η ενίσχυση θα καλύπτει πλήρως το κόστος της μπαταρίας και ένα ποσοστό από το φωτοβολταϊκό σύστημα ενώ οι επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά χωρίς μπαταρίες θα δοθούν μόνο σε ευάλωτα νοικοκυριά. Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) θα λάβουν επιδότηση 60% ενώ για επιχειρήσεις και αγρότες θα υπάρχει πλαφόν επιδότησης έως 40%, ενώ τα φωτοβολταϊκά δεν θα χρειάζεται να συνοδεύονται από μπαταρίες.

Στην περίπτωση επιδότησης αγροτών, τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα λειτουργούν με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση θα καλύπτει το 100% του κόστους της μπαταρίας ενώ θα καλύπτεται ένα μικρό ποσοστό (περίπου 30%) των εξόδων για το φωτοβολταϊκό σύστημα που θα αφορά τις υπηρεσίες για την εγκατάστασή του και όχι τον εξοπλισμό.

Σχετικά με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θα επιδοτούνται με 40%, δίχως να υφίσταται η υποχρέωση εγκατάστασης μπαταρίας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…