-450 γρ πένες ολικής άλεσης ή ριγκατόνι
-300 γρ γαρίδες καθαρισμένες
-1 κσ ελαιόλαδο
-2 κσ λευκό κρασί ή ούζο
-40 γρ βούτυρο
-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-½ κγ ρίγανη
-½ κγ θυμάρι
-¼ κγ πάπρικα γλυκιά
-1 κγ πελτέ ντομάτας
-120 ml γάλα
-250 γρ κρέμα τυρί σε θερμοκρασία δωματίου
-½ λεμονιού το χυμό
-Αλάτι, Πιπέρι
-40 γρ παρμεζάνα τριμμένη
-3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο + έξτρα για γαρνίρισμα
-Ξύσμα λεμονιού για γαρνίρισμα
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό στα 2/3, βάζουμε σε δυνατή ένταση και αφού βράσει ρίχνουμε ½ κγ αλάτι. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε και μειώνουμε την ένταση σε μέτρια αφήνοντάς τα όσο χρόνο λένε οι οδηγίες της συσκευασίας (θέλουμε να γίνουν al dente).
Τα στραγγίζουμε και κρατάμε 120 ml από το ζωμό (1/2 κούπα).
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή ένταση ζεσταίνουμε 1 κσ ελαιόλαδο, ρίχνουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε για 3 λεπτά, σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί για 4-5 λεπτά. Βγάζουμε τις γαρίδες σε ένα πιάτο.
Στο ίδιο τηγάνι, σε δυνατή ένταση βάζουμε 40 γρ βούτυρο και όταν λιώσει ρίχνουμε το σκόρδο, τη ρίγανη, το θυμάρι, την πάπρικα, τον πελτέ ντομάτας και τα καβουρδίζουμε αναδεύοντας για 1 λεπτό. Μειώνουμε την ένταση σε μέτρια, προσθέτουμε το ζωμό, το γάλα, την κρέμα τυρί, το χυμό λεμονιού, ½ κγ αλάτι και 1/8 κγ πιπέρι και ανακατεύουμε.
Συνεχίζουμε με την παρμεζάνα ενσωματώνοντας τη στη σάλτσα, το μαϊντανό, τις γαρίδες και τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε για 2 λεπτά να δέσουν και βγάζουμε από την εστία.
Σερβίρουμε αμέσως, γαρνίροντας με έξτρα ψιλοκομμένο μαϊντανό και ξύσμα λεμονιού.
Αντί για γαρίδες με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στήθος κοτόπουλου ή ψαρονέφρι σε κομματάκια.