Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ολικό «λίφτινγκ» στο εμβληματικό κτήριο της οδού Π. Χρηστίδη στην Παλιά Πόλη

Ολικό «λίφτινγκ» στο εμβληματικό κτήριο της οδού Π. Χρηστίδη στην Παλιά Πόλη

0

Ιδιοκτησίας του Ερευνητικού Κέντρου ‘Αθηνά» – Εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό ανακατασκευής 2 εκ. ευρώ

 

Θα χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικές εκδηλώσεις του Ε.Κ. «Αθηνά»

 

 

 

Tο Παράρτημα του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» στην Ξάνθη το οποίο στεγάζεται σε κτήριο στην Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων, ιδρύθηκε το 1998 και μετά από συγχωνεύσεις λειτουργεί με την παρούσα του μορφή από το 2012, σύντομα πρόκειται εκτός από το ερευνητικό του έργο που αφορά κυρίως στον τομέα της πληροφορικής να διευρύνει τις δράσεις τους στον πολιτιστικό τομέα έχοντας ως σημείο αναφοράς το εμβληματικό νεοκλασικό ροζ κτήριο της οδού Πυγμαλίωνος Χρηστίδη. Το κτήριο αυτό αποτελεί ιδιοκτησία του από τότε που ολοκληρώθηκε η συγχώνευσή του με το Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου το  οποίο και στεγάζονταν σ’ αυτό. Στην παρούσα φάση είναι κενό και μη λειτουργικό καθώς χρήζει ανακατασκευής και αυτό πρόκειται να γίνει μετά την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης.

2 εκ. ευρώ για την ανακατασκευή του κτηρίου στην οδό Πυγμαλίωνος Χρηστίδη

Όπως ανακοινώθηκε από τον βουλευτή ΝΔ κ. Σπύρο Τσιλιγγίρη εγκρίθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας  του Υπουργείου Ανάπτυξης 2 εκ. ευρώ για ανακατασκευή στις υποδομές του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» στην Ξάνθη.

Το έργο περιλαμβάνει:

Ανακατασκευή του ιδιόκτητου νεοκλασικού κτηρίου επι της οδού Πυγμαλίωνος Χρηστίδη στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, επιφάνειας 350 τ.μ. με προϋπολογισμό ύψους:  936.149,48€.

Επίσης  η χρηματοδότηση περιλαμβάνει και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του κτηρίου του με προϋπολογισμό ύψους 1.074.000,72€.

Το Συνολικό ποσό που διατίθεται για το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» στην  Ξάνθη  είναι: 2.010.150,20 ευρώ.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Ε.Κ. «Αθηνά» στο κτήριο της Παλιάς Πόλης

Όπως μας ενημέρωσε ο Διευθυντής Ερευνών του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» κ.  Νέστορας Τσιρλιγκάνης το παρόν κτήριο όταν ανασκευαστεί θα φιλοξενεί εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα και θα στεγάσει και γραφεία των ερευνητών του κέντρου ενώ θα καταστεί το αντιπροσωπευτικό δείγμα του Κέντρου «Αθηνά» στην Ξάνθη. Ο κ. Τσιρλιγκάνης παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την χρηματοδότηση καθώς όπως είπε έγιναν στο παρελθόν δύο προσπάθειες ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα που ήταν ανεπιτυχείς.

Υλοποιείται πρόγραμμα για την Ευφυή γεωργία

Αναφερόμενος στα προγράμματα που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή στο  Κέντρο ο κ. Τσιρλιγκάνης επεσήμανε: «Τα προγράμματα αφορούν κυρίως τον τομέα της Πληροφορικής. Αυτό το διάστημα υλοποιούμε ένα πρόγραμμα για  την «Ευφυή Γεωργία» με εφαρμογές στην Αμπελουργία και στο οποίο συμμετέχει ένας αμπελώνας της  Ξάνθης και ένας από τον Έβρο. Έχουμε επιλέξει την αμπελουργία και έχουμε προμηθεύσει τον ανάλογο εξοπλισμό μελετώντας και συλλέγοντας δεδομένα, Οι παρεμβάσεις που προτείνουμε έχουν άμεση επίδραση στην ποιότητα του προϊόντος και είναι μετρήσιμα τα αποτελέσματα. Μάλιστα προς το τέλος Μαΐου σχεδιάζουμε και μια ενημερωτική ημερίδα για το έργο. Υλοποιούμε επίσης  και ένα πρόγραμμα για την μυθολογία της Θράκης και ένα για την Πομακική γλώσσα».

Να σημειώσουμε ότι το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά στην Ξάνθη έχει 9 μόνιμους ερευνητές και 120 εξωτερικούς συνεργάτες και τα έργα που υλοποιούνται είναι από ανταγωνιστικά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα για  την ευφυή γεωργία είναι προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ.

Ιστορικά στοιχεία

Σ’ ότι αφορά το Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου στο οποίο ανήκε το κτήριο στην Παλιά Πόλη από το 2003 αποτελεί ένα από τα ινστιτούτα του Ερευνητικού Κέντρου Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης «Αθηνά» και εργάζεται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Την ίδια εποχή, το Ινστιτούτο Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (ΙΠΕΤ), που ιδρύθηκε στην Ξάνθη το 1998, ενσωματώθηκε επίσης στο Ε.Κ. «Αθηνά». Τον Μάρτιο του 2012, το ΙΠΕΤ συγχωνεύθηκε με το ΙΕΛ.

Το ΙΕΛ λειτουργεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…