Αρχική Χωρίς κατηγορία Ξεκινά αντισεισμικός έλεγχος σε σχολεία και δημόσια κτήρια

Ξεκινά αντισεισμικός έλεγχος σε σχολεία και δημόσια κτήρια

0

Ποια είναι τα 7 σημεία του σχεδίου αντισεισμικής θωράκισης  – Συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης – Εν αναμονή του προγράμματος

 

Γ. Γραμματέας ΤΕΕ Θράκης, Β. Ασημίδης: « Απαραίτητο το σχέδιο προσεισμικού ελέγχου.  Να γίνει και το Μητρώο Γεφυρών»

 

Πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου σ’ όλα τα δημόσια κτήρια ξεκινά μέσα από κοινό σχέδιο δράσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ). Σκοπός του προγράμματος είναι η καταγραφή και η αποτύπωση της στατικής επάρκειας και ανθεκτικότητας των υλικών σε περίπτωση σεισμού σ’ όλα τα δημόσια κτήρια (σχολεία, νοσοκομεία, υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού κ.λ.π.). Ιδιαίτερη σημασία και προτεραιότητα θα δοθεί στα κτήρια προ του 1986 που έγινε ο πρώτος αντισεισμικός Κανονισμός της χώρας. Οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία, κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη να ελεγχθεί η αντισεισμική θωράκιση.

Τα 7 σημεία του σχεδίου αντισεισμικής θωράκισης

1.Θεσμοθέτηση Κανονισμού για Αποτίμηση και Δομητικές Επεμβάσεις Τοιχοποιίας. Αυτός ο νέος κανονισμός έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις επιτροπές του ΟΑΣΠ και βρίσκεται στη φάση της θεσμοθέτησης.

  1. Επικαιροποίηση Χαρτών Σεισμικής Επικινδυνότητας του Ελληνικού Χώρου. Ο χάρτης σεισμικού κινδύνου της Ελλάδας αποτελείται πλέον από τρεις ζώνες, ενώ στο παρελθόν περιελάμβανε τέσσερις ζώνες.
  2. Σεισμικές και Ενεργειακές Αναβαθμίσεις Υφισταμένων Κτιρίων. Το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων με συνολικό προϋπολογισμό 640 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
  3. Ολοκληρωμένη Διαδικτυακή Πλατφόρμα Διαχείρισης Πολλαπλής Διακινδύνευσης Κτιριακού Αποθέματος και Κρίσιμων Υποδομών.

και έλεγχο των μνημείων της χώρας,  επικαιροποίηση του χάρτη σεισμικού κινδύνου του ελλαδικού χώρου, τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας όπου θα καταγράφονται όλα τα δεδομένα για το κτιριακό απόθεμα του Δημοσίου, αλλά και η παράλληλη αντισεισμική και ενεργειακή αναβάθμιση των κρατικών κτιρίων.

  1. Ρυθμιστικό Πλαίσιο για τις Δομητικές Επεμβάσεις και την Αντισεισμική Προστασία των Μνημείων.
  2. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Προσεισμικού Ελέγχου Κτιρίων. Αφορά τον έλεγχο πάνω από 30.000 δημόσιων κτιρίων, ώστε να αποσαφηνιστεί η κατάστασή τους, σε ποια από αυτά απαιτείται ενίσχυση και σε ποια πρέπει να δοθεί προτεραιότητα.

7.Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο Μείωσης Διακινδύνευσης από Φυσικούς Κίνδυνους σε Εξελισσόμενη Κλιματική Κρίση στα Σχολικά Συγκροτήματα. Το νέο ειδικό σχέδιο δεν αφορά μόνο τους σεισμούς, αλλά την αντοχή των σχολικών κτιρίων και την ασφάλειά τους απέναντι σε όλες τις φυσικές καταστροφές. Εκτός από τον έλεγχο των σχολικών συγκροτημάτων, το σχέδιο, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, θα επεκταθεί στην εκπαίδευση των δασκάλων και των καθηγητών, ενώ θα περιλαμβάνει και ασκήσεις με τη συμμετοχή των μαθητών και πιστοποίηση της όλης διαδικασίας.

Συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης – Εν αναμονή του προγράμματος

Άμεσα μέτρα για αντισεισμική προστασία και θωράκιση, ζητεί το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης με τον επικεφαλής Κώστα Βογιατζής που έφερε το θέμα στη συνεδρίαση της Παρασκευής 17/3 στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης ζητώντας να συμμετέχει στη διαδικασία ο δήμος και να γίνει προσεισμικός έλεγχος σε  όλα τα σχολεία σημειώνοντας ότι πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα η ασφάλεια των παιδιών σε περίπτωση σεισμού.

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία του δήμου Γιάννης Ζερενίδης γνωστοποίησε ότι θα τρέξει πρόγραμμα από την κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΤΕΕ. Πρόσθεσε ακόμη ότι στο δήμο Ξάνθης υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν οικοδομικές άδειες και ότι έχουν κτιστεί κατά το παρελθόν με μελέτες του ΟΣΚ. Επίσης υπάρχουν δημόσια κτήρια που είναι προ του 1960 και όλα αυτά θα πρέπει να ελεγχθούν και να γίνουν οι ανάλογες παρεμβάσεις που θα υποδείξουν οι ειδικοί. Επίσης αναφέρθηκε και η Παλιά Πόλη που είναι ένας διατηρητέος οικισμός με κτήρια του 1860 και τονίστηκε η αναγκαιότητα να γνωρίζει ο δήμος τον βαθμό αντισεισμικότητά τους, δεδομένου ότι πολλά απ’ αυτά τα κτήρια ανήκουν στο δήμο και χρησιμοποιούνται από το κοινό. Τόσο ο κ. Ζερενίδης όσο και ο δήμαρχος κ. Τσέπελης επιφυλάχθηκαν: «Να περιμένουμε τις προδιαγραφές όλων των κτηρίων και τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις»

Γ. Γραμματέας ΤΕΕ Θράκης, Β. Ασημίδης: Απαραίτητο το σχέδιο προσεισμικού ελέγχου  Να γίνει και το Μητρώο Γεφυρών»

Σ’ ότι  αφορά την εμπλοκή του ΤΕΕ ο γενικός γραμματέας του ΤΕΕ – Θράκης Βασίλης Ασημίδης δήλωσε: «Πρόκειται για μια πολύ σωστή πρωτοβουλία που μας βρίσκει σύμφωνους. Περιμένουμε να δούμε τις λεπτομέρειες της δράσης. Πάρα πολλά κτήρια πρέπει να ελεγχθούν και στον τόπο μας για προσεισμικό έλεγχο. Να διαπιστωθούν και να αποτυπωθούν σε μια λίστα βαθμολόγησης ανάλογα με τα υλικά και την στατική τους επάρκεια ώστε να έχουμε μια σαφή εικόνα των δημόσιων κτηρίων. Αν διαπιστωθούν ευρήματα θα πρέπει να υποδειχθούν οι παρεμβάσεις. Και παλιότερα υπήρχε ένα πρόγραμμα πρωτοβάθμιου ελέγχου για δημόσια κτήρια αλλά δεν έγινε σε ολοκληρωμένη κλίμακα .Κυρίως αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ελεγχθούν κτήρια προ 50 ετών όταν δεν υπήρχε αντισεισμικός κανονισμό και δεν γνωρίζουμε και την ποιότητα των υλικών. Θεωρώ ότι ο αντισεισμικός έλεγχος είναι πιο απαραίτητος από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων και το σωστό είναι να μην κάνουμε ελέγχους μετά από μια καταστροφή αλλά να προλαμβάνουμε. Κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και με τις Γέφυρες. Πρέπει να γίνει το Μητρώο Γεφυρών. Το ΤΕΕ είναι ανοιχτό για συνεργασία με την πολιτεία για όλες αυτές τις δράσεις».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ριζότο με γαλοπούλα

-Για κάθε 1 φλιτζάνι γαλοπούλα χωρίς πέτσες και κόκαλα, ψιλοκομμένο -1 φλιτζάνι ρύζι για π…