Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

0

Καλό Πάσχα
Όχι, δε βιάζομαι να σας ευχηθώ από τώρα για τη μεγάλη Χριστιανική γιορτή.
Απλά, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βιάζεται για να κηρύξει την έναρξη των βουλευτικών εκλογών. Και είναι λογικό.
Μετά το πολύνεκρο ατύχημα οποιοσδήποτε πρωθυπουργός το ίδιο θα έκανε. Θα καθυστερούσε για λίγο τις εκλογές μέχρι να ηρεμήσουν κάπως τα πράγματα και κάποιες νέες αποφάσεις δρομολογηθούν.
Έτσι, είναι σίγουρο πως εκλογές θα έχουμε μετά το Πάσχα και εάν πάμε, που θα πάμε σε δεύτερη εκλογή, τότε Ιούνιο, αρχές Ιουλίου θα έχουμε νέα κυβέρνηση.
Έτσι, το ψήσιμο του αρνιού και το τσούγκρισμα των αυγών θα γίνει κανονικά.
Γ.Δ.


Μουσικά σχολεία Ι
Η πληροφορία από αξιόπιστη πηγή που έφθασε στην Εφημερίδα αναφέρει ότι ο δήμος Ξάνθης προτίθεται να μειώσει κατά 50% το κόστος διοργάνωσης του θεσμού «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων».
Η εφημερίδα μας η οποία από την αρχή στήριξε την προσπάθεια αυτή με κάθε τρόπο, έχει ως εκ τούτου την ηθική υποχρέωση να εκφράσει την άποψή της δημόσια.
Από την αρχή δηλώνουμε ότι δεν πρέπει για οποιοδήποτε λόγο να υποβαθμιστεί ο θεσμός ο οποίος από την Ξάνθη ξεκίνησε και έγινε πανελληνίως γνωστός αλλά και στα Βαλκάνια.
Απεναντίας, ο θεσμός των Μουσικών Σχολείων αξίζει όχι μόνο να στηριχθεί αλλά και να ενισχυθεί ακόμη πιο πολύ.
Δεν πρέπει να γίνουν περικοπές στο ποσό φέτος για πολλούς λόγους, ένας εξ’ αυτών διότι καραδοκεί η Καβάλα για να υφαρπάξει τελείως τον θεσμό.
Γ.Δ.


Μουσικά Σχολεία ΙΙ
Πέρα όμως από την Καβάλα που περιμένει, υπάρχει κι ένας σοβαρός άλλος λόγος. Εάν υποβιβαστεί και εν τέλει ευτελιστεί ο  θεσμός, είναι σα ν’ αρνούμαστε τον συμπολίτη μας Μάνο Χατζιδάκι.
Αυτό λοιπόν, η συντριπτική πλειοψηφία των Ξανθιωτών δεν το επιθυμεί και δεν θα το επιτρέψει να το υλοποιήσει η σημερινή δημοτική αρχή η οποία άλλα δήλωνε κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων 2022.
Οι πολιτιστικοί φορείς, οι χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σ’ αυτούς, οι φιλοπρόοδοι συμπολίτες των γραμμάτων και τεχνών δεν θα ανεχτούν ενέργεια εις βάρος της μουσικής παιδείας, ενός θεσμού που έκανε την Ξάνθη γνωστή σ’ όλη την χώρα.
Είναι προφανώς προτιμότερο λιγότερα πυροτεχνήματα, βαρελότα και βεγγαλικά, από το να υποβασθμιστεί και εν τέλει καταργηθεί μια τόσο σημαντική γιορτή της Μουσικής και των νέων.
Η δημοτική αρχή Ξάνθης καλείται να σταθμίσει με ψυχραιμία τις αποφάσεις της, διαφορετικά θα βρει τους συμπολίτες απέναντί της.
Γ.Δ.


Κατάσκοπος εν όψει!
Διαβάζω: «Κανείς τη γειτονιά δεν είχε καταλάβει πως η «Μαρία Τσάλα» με το μαγαζί πλεκτών στο Παγκράτι ήταν Ρωσίδα κατάσκοπος σταλμένη από τη Μόσχα».
Απορία. Πως αλήθεια αναγνωρίζονται οι κατάσκοποι; Έχουν ένα μάτι, έχουν ταμπελάκι κρεμασμένο στο λαιμό ή όπου πάνε συστήνονται ως «καλημέρα σας είμαι ο κατάσκοπος της γειτονιάς σας».
Ας σοβαρευτούμε. Το’ χουμε ξαναπεί πως κατασκόπους έχουν όλα τα κράτη. Όπως έχουν υπηρεσίες πληροφοριών, όπως έχουν αστυνομία και στρατό. Μόνο επικίνδυνα αφελείς μπορούν να υποστηρίζουν τα αντίθετα.
Άρα, ήρεμα και λογικά. Κατάσκοποι θα υπάρχουν πάντα όσα ηλεκτρονικά συστήματα κι αν, υπάρξουν.
Μάλιστα κατά καιρούς, τα μεγάλα κράτη που διαθέτουν και πολλούς κατασκόπους, ορίζουν ανταλλαγές των συλληφθέντων που έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς.
Γ.Δ.


«Επισκευαστές»
Η βαθιά θλίψη, ο πόνος και η οργή που κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία από την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, θεωρούνται από κάποιους, αριστερά και δεξιά του πολιτικού φάσματος, ευκαιρία για την πολιτική εκμετάλλευση της δικαιολογημένα αντισυστημικής διάθεσης του κόσμου, που είναι διάχυτη αυτές τις μέρες.
Όλοι αυτοί, δεξιοί και αριστεροί, δηλώνουν ότι διαθέτουν έτοιμες και άμεσες λύσεις για την ικανοποίηση του παλλαϊκού αιτήματος, «να φτιάξουμε επιτέλους κράτος». Περάσαμε από το με «ένα νόμο και ένα άρθρο» στο «έχουμε τις λύσεις, φέρτε μας τα προβλήματα»!
Ψάχνεις να δεις την πολιτική προοπτική που προτείνουν, αλλά δεν την βρίσκεις. Όμως αυτή είναι ευκρινής: με τις εκλογές της απλής αναλογικής να προκύψει κυριολεκτικά μπάχαλο και στη συνέχεια να επιβληθούν οι ανομολόγητες λύσεις με ασταθή και πολιτικά ανομοιογενή κυβερνητικά σχήματα, απολύτως εξαρτημένα από την ολιγαρχία, ανίκανα να κάνουν το παραμικρό από αυτά που έχει αληθινά ανάγκη η χώρα.
Οι εκλογές που θα γίνουν, θα μας φέρουν για μία ακόμα φορά αντιμέτωπους με αδυσώπητα και ταυτόχρονα υπαρξιακά διλήμματα για το αύριο της χώρας.
Ελπίζω να μην χρειαστεί, εκ των υστέρων, να ξαναπούμε τον πικρό στίχο του Θεσσαλονικιού ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου, «σε πήρα να με επισκευάσεις κι εσύ με ξεχαρβάλωσες».
Γιώργος Φλωρίδης 


Για το νερό
Η δημιουργία πριν αρκετά χρόνια των Δημοτικών Οργανισμών Διαχείρισης του νερού (Ύδρευση) και αποχέτευσης, ήταν μια ανάγκη και μια κατάκτηση των δήμων όλης της χώρας.
Βέβαια υπήρξαν ΔΕΥΑ που λειτούργησαν υποδειγματικά, με πνεύμα σωστής διαχείρισης τόσο του νερού όσο και των οικονομικών στοιχείων.
Παράλληλα, υπήρχαν κάποιες ΔΕΥΑ οι οποίες φόρτωσαν με χρέη τον δήμο τους στην ουσία και τους δημότες που τελικά πλήρωσαν το μάρμαρο.
Γι’ αυτούς τους λίγους επομένως δυσλειτουργικούς οργανισμούς είναι εκτός λογικής ν’ αλλάξει ένα καθεστώς που έδωσε σωστά δείγματα γραφής και να πάψει ν’ αποτελεί δημοτική ευθύνη η διαχείριση, κυρίως, του νερού.
Συντασσόμαστε με την παραμονή στο υφιστάμενο καθεστώς.
Γ.Δ.


Γκάλοπ εδώ, γκάλοπ εκεί, γκάλοπ παραπέρα
Θα το έχετε παρατηρήσει φαντάζομαι ότι την περασμένη εβδομάδα είχαμε πέντε ή έξι δημοσκοπήσεις από τις γνωστές εταιρείες. Δημοσκοπήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μια με δύο εβδομάδες μετά το τραγικό σιδηροδρομικό ατύχημα στα Τέμπη.
Όλες οι δημοσκοπήσεις είχαν σχεδόν τα ίδια πάνω- κάτω αποτελέσματα. Πρώτη η Ν.Δ. με 3 έως 6 μονάδες, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τρίτο το ΠΑΣΟΚ, χωρίς τα δύο αυτά κόμματα να κερδίζουν από την απώλεια της Ν.Δ.
Το ζητούμενο της υπόθεσης δεν είναι αυτό, είναι πως μετά από ένα τόσο σοβαρό ατύχημα με 57 νεκρούς, τι περιμένεις να διαπιστώσεις;
Από τον επόμενο και μετά μήνα θα φανεί πραγματικά κατά πόσο έχει επηρεάσει την κοινή γνώμη το ατύχημα. Τώρα είναι νωρίς ακόμη.
Γ.Δ.


Ευκαιρία δημοτικής αντιπολίτευσης και ό,τι θέλει ο λαός
Όταν το καθήκον καλεί οι αποστάσεις δεν μετρούν. Ηλεκτρονικά μας ενημέρωσαν Χατζηθεοδώρου και Παπαδάκης ότι θα μεταβούν στα Κομνηνά για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στους αρνητές κατοίκους.
Αρνητές όχι της λογικής, αν είναι δυνατόν, αλλά της απόφασης να γίνει Παιδική Χαρά όχι στο κέντρο του χωριού αλλά πιο έξω.
Τώρα, αν εσείς θυμηθείτε το λαϊκό γνωμικό «του χαρίζανε γάιδαρο και κοίταζε τα δόντια του», δε θα φταίτε καθόλου. Όπως και ο δήμος που και να θέλει στο κέντρο να την κάνει δε μπορεί διότι δεν είναι ιδιοκτησία του.
Σήμερα δε, το να κάνεις μια παιδική χαρά υπάρχουν προϋποθέσεις και όροι, πράγματα που τα γνωρίζουν φυσικά οι εκδράμοντες δημοτικοί σύμβουλοι, που βέβαια δεν θα τα πουν αυτά.
Για χάιδεμα αυτιών πήγαν οι άνθρωποι κάνοντας και μια μικρή εκδρομή στο βουνό.
Γ.Δ.


Στο «κόκκινο» η κόντρα τους
Η κόντρα μεταξύ Φανουράκη – Μελισσόπουλου καλά κρατεί και ολοένα γίνεται οξύτερη. Ο δύο αυτοδιοικητικοί έχουν πολύ κακή χημεία και αυτό φυσικά οφείλεται στο πρόσφατο παρελθόν όταν ο κ. Μελισσόπουλος αποφάσισε να τον διαγράψει από την παράταξη λίγο πριν τις εκλογές. Μια απόφαση που τελικά του βγήκε σε καλό του κ. Φανουράκη. Έκτοτε δεν παύουν να συγκρούονται και μάλιστα πολλές φορές πολύ έντονα. Έτσι έγινε και στο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής όταν ο κ. Φανουράκης κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς  τον κ. Μελισσόπουλο ότι είναι αυτός που κρύβεται πίσω από τις ανώνυμες καταγγελίες κατά την διάρκεια των ΘΛΕ με στόχο να δυσφημίσουν τον θεσμό: « Δεν καταδέχομαι να απαντήσω στον κ. Φανουράκη,  δεν πρόκειται να του απευθύνω τον λόγο και  τον προειδοποιώ, οι δηλώσεις του να είναι πιο προσεκτικές για να μην κριθούν σ’ άλλες αίθουσες», είπε ο κ. Μελισσόπουλος.
«Δεν φοβόμαστε καμία αίθουσα ούτε δημοτικού ούτε άλλη αίθουσα στις 8/10 οι πολίτες θα κρίνουν που θα είναι καθένας», του απάντησε ο κ. Φανουράκης.
Και ακόμη δεν αρχίσανε…
Μ.Ξ.


Η διαδικασία και η ουσία…
Ο Νίκος Ανταμπούφης είναι ένας έμπειρος αυτοδιοικητικός, έχει αρκετές θητείες στο δημοτικό συμβούλιο και πάντα αρθρώνει ένα ορθό, συγκροτημένο πολιτικό λόγο. Έχει γνώσεις, είναι οξύνους και έχει μια θετική συνεισφορά στο δημοτικό συμβούλιο και γι αυτό χαίρει βαθιάς εκτίμησης από τους συναδέλφους αντιπάλους του. Έχει όμως  και ένα μειονέκτημα. Στην προσπάθειά του να είναι ακριβής και θεσμικά ορθός επιδεικνύει μια άκαμπτη προσήλωση στην διαδικασία που πλέον αποκτά χαρακτηριστικά τυπολατρίας σε σημείο μάλιστα να χάνει ή να υποβαθμίζει την ουσία και το περιεχόμενο ενός θέματος.  Για παράδειγμα δεν μπορεί να μη αναγνωρίζεις ως κατεπείγον και να μην θέλεις να τεθεί σε συζήτηση ένα θέμα που αφορά την ένταξη δύο νέων οδών στην εργολαβία των ασφαλτοστρώσεων που είναι σε εξέλιξη και να επιμένεις να έρθει σε άλλο δημοτικό συμβούλιο παρότι σου εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ότι κλείνει το έργο και πρέπει να δοθεί άμεσα έγκριση για να γίνουν και σ’ αυτές τις οδούς αποκαταστάσεις. Και αφού προκαλέσεις συζητήσεις και αντεγκλήσεις τελικά να δίνεις και την συγκατάθεσή σου.
Δηλαδή μια αντιπαράθεση για την διαδικασία χωρίς ουσία!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …