Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Η Ξάνθη τίμησε τα 100 χρόνια της αρμένικης κοινότητάς της

Η Ξάνθη τίμησε τα 100 χρόνια της αρμένικης κοινότητάς της

0

Σε κλίμα χαράς και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το τριήμερο αφιέρωμα με έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού, κεντρική εκδήλωση και επίσημη δοξολογία

Τη διαδρομή των Αρμενίων της Ξάνθης περιέγραψε ο πρόεδρος της Αρμένικης Κοινότητας Τακβόρ Καραογλανιάν. Παρών ο Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής

Σε κλίμα γιορτής, χαράς και συγκίνησης ολοκληρώθηκε το τριήμερο εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης. Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλάμβανε έκθεση φωτογραφίας (24/3-27/3) στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης- Οικία Μάνου Χατζιδάκι, κεντρική επετειακή εκδήλωση στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης το Σάββατο 25 Μαρτίου, καθώς και δοξολογία στην Ορθόδοξη Αρμενική Εκκλησία της Παναγίας χοροστατούντος του Μητροπολίτη των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος κ. Κεγάμ Χατσεριάν την Κυριακή 26 Μαρτίου.

Η Αρμενική Κοινότητα της Ξάνθης, ο Δήμος Ξάνθης και η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, θέλοντας να τιμήσουν την μνήμη των χιλιάδων Αρμενίων που έζησαν και δημιούργησαν στην πόλη μας, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο της ελπίδας, της δημιουργίας και της ειρηνικής συνύπαρξης λαών και πολιτισμών, διοργάνωσαν αυτό το τριήμερο εκδηλώσεων από τις 24 έως τις 26 Μαρτίου που είναι και η ημερομηνία που η Αρμενική Κοινότητα της Ξάνθης δημιουργήθηκε και πήρε υπόσταση επίσημα με την σφραγίδα της, σύμβολο πλέον της εκατονταετούς παρουσίας και δράσης της στην Ξάνθη.

 

Την κεντρική εκδήλωση χαιρέτισε μεταξύ άλλων και ο Πρόξενος της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Αθήνα κ. Tigran Vardanyan που εκπροσώπησε τον Πρέσβη κ. Tigran Mkrtchyan, παρουσία των θρησκευτικών, πολιτειακών και στρατιωτικών αρχών της πόλης συμπεριλαμβανομένων του Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα, του Δημάρχου κ. Εμμανουήλ Τσέπελη, του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Κουρτίδη, του Προξένου ε.τ. της Δημοκρατίας της Αρμενίας στη Θεσσαλονίκη κ Akis Dagazian, του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Αρμενίων Ελλάδος Τακβόρ Οβακιμιάν, του Προέδρου της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ευρώπης Κασπάρ Καραμπετιάν κ.α.

Η κεντρική εκδήλωση περιλάμβανε δύο εισηγήσεις με θέματα:

-«Η εγκατάσταση των Αρμενίων προσφύγων στην Ελλάδα το 1922» από την κ. Γκιούλα Κασαπιάν, φιλόλογο και

-«Ξάνθη: Η άλλη πατρίδα» από την κ.Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, Δρ Λαογραφίας.

Η βραδιά πλαισιώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την συμμετοχή της χορωδίας της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής και με μουσικό σχήμα υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Ασμίκ Μπεκλαριάν και την συμμετοχή των καλλιτεχνών  Ριπσιμέ Τανιελιάν, Αγκόπ Γαζαριάν, Μιχάλη Χατζόπουλο, Τάσο Αβραμίδη και Γαβριήλ Καπάνταη.

Τ. Καραογλάνιαν :«Η αρμενική κοινότητα Ξάνθης δομείται πάνω σε τρεις πυλώνες: κοινότητα-εκκλησία- σχολείο»

Ο Πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης,κ. Τακβόρ Καραογλάνιαν, αποτυπώνει την πορεία της αρμενικής κοινότητας φτάνοντας στο σήμερα.

Όπως σημείωσε: «Στην ιστορία των λαών υπάρχουν ημερομηνίες- σταθμοί καθοριστικοί που αλλάζουν την ροή της ιστορίας. Τέτοιες ημερομηνίες για την ιστορία της Ελλάδας είναι η 25η Μαρτίου 1821, άλλη ημερομηνία είναι η 28η Οκτωβρίου 1940. Στην ιστορία του αρμενικού λαού υπάρχει η 24η Απριλίου 1915, μια ημερομηνία που σηματοδότησε  την έναρξη της γενοκτονίας του αρμενικού λαού από την Τουρκία. Η άλλη χρονολογία που σημάδεψε ανεξίτηλα την πορεία του αρμενικού λαού ήταν το 1922, οι εναπομείναντες Αρμένιοι από τις σφαγές του1915 αναγκάστηκαν να αφήσουν το βιός τους και να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς προς καινούργιες πορείες. 80-100.000 πρόσφυγες της Μικράς Ασίας αρμενικής κοινότητας και χιλιάδες ορφανά βρίσκουν  αγκαλιά σε όλα τα μέρη της Ελλάδα. Τα νησιά και κυρίως αυτά που βρίσκονται κοντά στα παράλια της Μικράς Ασίας γίνονται οι πρώτοι σταθμοί φιλοξενίας των προσφύγων. Χίος, Λέσβος, Σάμος, Σύρος, Κρήτη και όλη η ηπειρωτική Ελλάδα, όπως επίσης και όλες οι πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στην Ξάνθη φτάνουν περίπου 3.000 ψυχές. Η αρμενική κοινότητα Ξάνθης δομείται πάνω σε τρεις πυλώνες: κοινότητα-εκκλησία- σχολείο. Το 1923 αναγνωρίζεται η Αρμενική Κοινότητα επίσημα από το ελληνικό κράτος και με έρανο που διενεργείται μεταξύ των προσφύγων Αρμενίων αγοράζουν το οικόπεδο στην Αγίου Ελευθερία 54, χτίζουν την εκκλησία και το σχολείο, βάζουν τις βάσεις για την λειτουργία. Ωστόσο, από το ’40 και μετά αρχίζει η παρακμή. Γύρω στις 30 οικογένειες μένουν πια στην Ξάνθη. Την μεταπολεμική περίοδο η αρμενική κοινότητα Ξάνθης ακολουθεί την πορεία της διασποράς με γνώμονα την οργάνωση και τον αγώνα σε όλο τον κόσμο».

Π. Γεωργιάδης: «Αν έχουμε έναν λαό-‘’αδερφό’’ αυτός είναι ο αρμενικός λαός-Αισθανόμαστε όλοι ’’ένα’’, μία γροθιά!»

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης κάνοντας μνεία στην επέτειο των 100 χρόνων λειτουργίας της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης. Μεταξύ άλλων, τόνισε: «Συνειδητοποίησα πως αν έχουμε έναν λαό-‘’αδερφό’’ αυτός είναι ο αρμενικός λαός, για αυτό και μέσα στη δική μας κοινωνία ποτέ δεν ξεχωρίσαμε Έλληνες και Αρμένηδες, αλλά αισθανόμαστε όλοι ‘’ένα’’, μία γροθιά. Μοιραζόμαστε μαζί μία κοινή ιστορία, μία κοινή πορεία, αλλά και μία κοινή πίκρα, μα  και κοινούς αγώνες. Είναι, λοιπόν κάτι που συνεχίζεται μέσα στους αιώνες. Θα ήθελα να εκφράσω την χαρά μου για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση και αναγνώριση της Αρμενικής Κοινότητας στην Ξάνθη και να ευχηθώ κάθε ευτυχία και ευημερία για εσάς και τις οικογένειές σας».

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χριστουγεννιάτικη γιορτή με παραδοσιακούς ρυθμούς στο Νέο Εράσμιο

Παραδοσιακοί χοροί, έθιμα και γεύσεις στις 29 Δεκεμβρίου Το Νέο Εράσμιο ετοιμάζεται να φιλ…