Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Φεμινισμός για το 99%: Ένα πολιτικό πόνημα που καταδείχνει τον φεμινισμό ως ενάντιο προς το φιλελευθερισμό

Φεμινισμός για το 99%: Ένα πολιτικό πόνημα που καταδείχνει τον φεμινισμό ως ενάντιο προς το φιλελευθερισμό

0

Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι»

Ένα μαρξιστικό μανιφέστο που νοηματοδοτεί εκ νέου την ταξική πάλη γύρω από ζητήματα που για χρόνια αποσιωπούνταν, όπως το φύλο, η σεξουαλικότητα, η αναπηρία, η οικολογία

Το Σάββατο 4 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Φεμινισμός για το 99%: Μανιφέστο» των Cinzia Arruzza, Tithi Bhattacharya και Nancy Fraser που μετέφρασαν στα ελληνικά οι Γιώργος Καλαμπόκας και Αφροδίτη Χριστοδουλάκου. Για το βιβλίο μίλησαν ο Γιώργος Καλαμπόκας από τις Εκδόσεις Εκτός Γραμμής, η Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη, επιμελήτρια εκδόσεων και υποψήφια διδακτόρισσα κοινωνικής θεωρίας και η Ντόρα Μαντούδη, φοιτήτρια και εργαζόμενη.

Σε μία πολύ μεστή παρουσίαση κατά την οποία τέθηκε ένα πλαίσιο στο φεμινιστικό κίνημα και πώς μπορεί να λειτουργήσει παράγοντας αποτελέσματα, συζητήθηκε από όλους τους ομιλητές η ανάγκη επανανοηματοδότησης του φεμινισμού σε μαρξιστικό περικείμενο. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πλήθος νέων ατόμων οι οποίοι με την παρουσία τους θέλησαν να υποστηρίξουν τις Εκδόσεις Εκτός Γραμμής για την πολύ προσεχτική επιλογή των βιβλίων που εκδίδουν και για την επίπονη προσπάθεια που καταβάλουν στον δύσκολο χώρο του βιβλίου. Στο τέλος της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παρευρισκόμενων οι οποίοι παρέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος των Εκδόσεων Εκτός Γραμμής, Γιώργος Καλαμπόκας «Με το συγκεκριμένο βιβλίο ξεκινά το ταξίδι της «Μοβ σειράς» των εκδόσεων Εκτός Γραμμής. Μιας σειράς που επιδιώκει να προσφέρει στο ελληνόγλωσσο κοινό κρίσιμες συμβολές της μαρξιστικής φεμινιστικής θεωρίας και της ευρύτερης κριτικής θεωρίας για το φύλο και για τη σεξουαλικότητα. Επιζητά να σταθεί έτσι στο πλευρό του μαχητικού φεμινιστικού κινήματος του καιρού μας, που μέσα από τους πολύμορφους αγώνες του, μέσα από την προβληματοποίηση σχέσεων ή πρακτικών που άλλοτε φάνταζαν ουδέτερες ή, ακόμα περισσότερο, έμοιαζαν να απουσιάζουν εντελώς από το οπτικό μας πεδίο, δίνει νέα πνοή στη διασύνδεση της πολιτικής στρατηγικής με τη θεωρία. Στόχος της σειράς είναι να συνεισφέρει προτάσεις και εργαλεία για μια φεμινιστική μεθοδολογία ανάγνωσης της ταξικής πάλης και να συμβάλει έτσι στην αποκαθήλωση των ετεροπατριαρχικών σχημάτων που δεν έχουν σταματήσει να εποικίζουν εδώ και χρόνια την πολιτική, τη θεωρία και, φυσικά, την καθημερινότητά μας».

Ο μαρξιστικός φεμινισμός, τον οποίο αναλύει το βιβλίο, διαθέτει μια ιστορική προσέγγιση καθώς τον καθοδηγεί μια θεωρία της ιστορίας. Όπως εύστοχα διατύπωσε η πρώτη ομιλήτρια, κα Μαντούδη «οι συνθήκες εργασίας και οι όροι με τους οποίους δουλεύουν οι θηλυκότητες διαφέρει δραστικά από αυτόν με τον οποίο δουλεύουν οι άντρες. Το ζήτημα ότι ο καπιταλισμός δημιουργεί τις ανισότητες στο πεδίο παραγωγής, έρχεται να πλέξει πάνω σε έναν άξονα τις αναλυτικές κατηγορίες της τάξης και του φύλου».

Η σχέση ανάμεσα στα δύο φύλα λειτουργεί σε συνάρτηση με, και μέσα από, τις κοινωνικοοικονομικές δομές, καθώς και τις δομές που βασίζονται στη διάκριση βιολογικού/κοινωνικού φύλου. Το βιβλίο, όπως φαίνεται στην παρουσίαση του, υποστηρίζει έναν φεμινισμό ευθέως ανταγωνιστικό προς τον φιλελεύθερο φεμινισμό, ο οποίος οραματίζεται ίσες ευκαιρίες στην κυριαρχία και στη διαχείριση της εκμετάλλευσης, επιχειρώντας να αποπολιτικοποιήσει τους αγώνες για την έμφυλη δικαιοσύνη και να θέσει τον φεμινισμό στις υπηρεσίες του κεφαλαίου.

Το «pinkwashing», όπως ειπώθηκε από τις ομιλήτριες, αφορά στη στρατηγική προώθησης θετικών μηνυμάτων εταιριών που υποστηρίζουν πως ενθαρρύνουν την προάσπιση των δικαιωμάτων του φεμινιστικού και ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος με πρώτο μέλημα την ενδυνάμωση του brand της εταιρίας ανάμεσα στα μέλη του εκάστοτε κινήματος. H πραγματική υποστήριξη μιας ευάλωτης κοινότητας δεν μπορεί να επιτευχθεί πουλώντας προϊόντα στο όνομά της, χωρίς σημαντικό μέρος των εσόδων να προσφέρεται σε αυτή για τις διεκδικήσεις της, όπως ειπώθηκε. Παράλληλα, οι περισσότερες επωνυμίες δεν συνεργάζονται με μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και ΛΟΑΤΚΙ+ brands, ενώ δεν χρηματοδοτούν οργανισμούς που προασπίζονται τα δικαιώματα τους. Ένα ακόμη πρόβλημα, είναι ο αποκλεισμός των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη διαδικασία παραγωγής.

To βιβλίο «Φεμινισμός για το 99%: Μανιφέστο» αποτελεί μια στέρεη βάση ώστε να μπορεί να ανοίξει συζήτηση για το πώς θα είναι ο φεμινισμός του 21ου αιώνα. Αυτό μοιάζει να είναι το ερώτημα που θέτει το βιβλίο. Ένα ερώτημα που επιδέχεται πολλές απαντήσεις καθώς όλες οι απαντήσεις βρίσκονται υπό διαμόρφωση.

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…