Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τέλος στο πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Τέλος στο πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων

0

Εφόσον το ποσό φόρου δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ

Καταργείται από τις φετινές δηλώσεις το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων για φυσικά πρόσωπα. Σύμφωνα με τη διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο καταργείται το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής εφόσον το ποσό του φόρου δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό, ή πιστωτικό ή προκύπτει φόρος έως 100 ευρώ δεν θα  πληρώσουν το σχετικό πρόστιμο που ανέρχεται στα 100 ευρώ.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, για όσους φορολογούμενους υπάρχει εκκρεμοδικία, είτε δηλαδή έχουν προσφύγει στη Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, είτε στα διοικητικά δικαστήρια η κατάργηση του προστίμου θα έχει αναδρομική ισχύ και θα καταλαμβάνει και τους ανωτέρω.

Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ορίζει πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, για τους φορολογούμενους που  υποβάλουν εκπρόθεσμα, μετά τις 30 Ιουνίου τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού εφόσον από την εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών προκύψει υποχρέωση καταβολής επιπλέον φόρου και εφόσον τη στιγμή της εκπρόθεσμης υποβολής έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από τις εκπρόθεσμες δηλώσεις θα προκύψουν μηδενικά ή πιστωτικά εκκαθαριστικά, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μόνο 100 ευρώ πρόστιμο, το οποίο σε περίπτωση πιστωτικού εκκαθαριστικού θα συμψηφιστεί με την επιστροφή φόρου. Όπως προαναφέρθηκε το πρόστιμο των 100 ευρών καταργείται ωστόσο,, συνεχίζει να υφίσταται το πρόστιμο για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με το νόμο αν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και υποβάλλει εκπρόθεσμα τη δήλωση του, το πρόστιμο φθάνει στα 250 ευρώ, εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία, ή 500 ευρώ, εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Επίσης, το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί τις προσεχείς μέρες στη Βουλή θα προβλέπει:

  1. Τέλη με τον μήνα. Την 1η Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα. Σύμφωνα με την διάταξη που θα κατατεθεί στο σχετικό φορολογικό νομοσχέδιο, αν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.
  2. Επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο. Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο θα συνεχιστεί και για το 2023, με δημοσιονομικό κόστος περί τα 76 εκατ. ευρώ.
  3. Την αναβίωση των ρυθμίσεων των 120 και 72 δόσεων που απωλέσθησαν ή κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 01/02/2023. Η αναβίωση των ρυθμίσεων αυτών πραγματοποιείται μέχρι την 31η Ιουλίου του 2023 με την καταβολή 2 δόσεων και με την αναβίωση όλων των ευεργετημάτων των ρυθμίσεων, όπως π.χ. η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της ρύθμισης των 120 δόσεων. Η αναβίωση των ρυθμίσεων περνά από την υποχρεωτική, εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης , ένταξη των αρρύθμιστων οφειλών στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Το σχήμα αυτό καλύπτει και όσους είχαν ενταχθεί νωρίτερα στις 24-48 δόσεις και έχασαν τη ρύθμιση.
  4. Τη νέα ρύθμιση 36-72 δόσεων για όσους την 1η Νοεμβρίου του 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 72 ή 120 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Η νέα ρύθμιση αφορά οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 30 ευρώ και συνοδεύεται από ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…