Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Δουλειές οικοδομικές υπάρχουν …οικοδόμοι δεν υπάρχουν

Δουλειές οικοδομικές υπάρχουν …οικοδόμοι δεν υπάρχουν

0

Σε σχεδόν καθολική οικονομική μετανάστευση ο κλάδος των οικοδόμων στην Ξάνθη

 

Απεργία προκήρυξε χθες η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδος

 

 

Δειλά – δειλά ανακάμπτει  η οικοδομή και στην Ξάνθη κι αυτό φαίνεται από τις νέες πολυκατοικίες που κτίζονται αλλά και από το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά εκκρεμή αιτήματα για έκδοση αδειών στην ΥΔΟΜ Ξάνθης, όπως μας έχει αναφερθεί αρμοδίως. Αυτό είναι μια θετική εξέλιξη καθώς η οικοδομική δραστηριότητα είναι δείκτης οικονομικής ανάκαμψης. Το αρνητικό όμως είναι ότι δεν υπάρχουν …χέρια να στηρίξουν την οικοδομή την ώρα που ανακάμπτει καθώς ο κλάδος των οικοδόμων στη Ξάνθη τελεί υπο οικονομική μετανάστευση!

Σε σχεδόν καθολική οικονομική μετανάστευση ο κλάδος των οικοδόμων

Η Ξάνθη παλιότερα είχε ένα δυναμικό κλάδο οικοδόμων και ένα σωματείο που αριθμούσε χιλιάδες μέλη. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει δραματικά μετά την κατάρρευση της οικοδομής στα χρόνια της οικονομική κρίσης και μετά το 2010 και ενδεικτικό είναι ότι στις προηγούμενες εκλογές του σωματείου ψήφισαν μόλις 116 μέλη ενώ νέες εκλογές δεν έχουν γίνει λόγω της παράτασης που δόθηκε κατά την διάρκεια της  πανδημίας. Προέδρος παραμένει ο κ. Ραμαντάν Εμίν Ογλού Αμέτ ενώ δεν μπαίνει στην διαδικασία να διεξάγει εκλογές γιατί όπως μας λέει : «Πρέπει να βρούμε τουλάχιστον 100 μέλη για να ψηφίσουν και δεν υπάρχουν», περιγράφοντας έτσι την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο: «Ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν απομείνει στην Ξάνθη. Οι περισσότεροι είναι στο εξωτερικό στην Γερμανία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία. Επίσης πολλοί απ’ αυτούς δουλεύουν στην Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Δεν συμφέρει εδώ. Είναι μικρά τα μεροκάματα. Έχουν συνηθίσει έξω με τα πολλά λεφτά και δεν τους ενδιαφέρει να γυρίσουν. Εκεί, τα μεροκάματα είναι με την ώρα. Κανείς δεν μένει από αυτούς. Έρχονται εδώ για 10-15 μέρες και ξαναφεύγουν, στην Γερμανία, στην Ολλανδία κ.λ.π, αν και οι πιο πολλοί νομίζω ότι είναι στην Γερμανία. Και αυτοί που έχουν μείνει εδώ, περισσότερο ασχολούνται με την αγροτιά και θέλουν να ασφαλιστούν. Καλλιεργούν την γη και κάνουν και κάποια μεροκάματα για την ασφάλειά τους», σημειώνει ο κ. Αμέτ.

Απεργία χθες από την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδος: «Καλούμε όλη την εργατική τάξη να ξεσηκωθεί να απαιτήσει δικαιοσύνη»

Να σημειώσουμε ότι η Ομοσπονδία Οικοδόμων προκήρυξε 24ωρης Πανοικοδομικής Πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 8 Μάρτη συμμετέχοντας στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ.

Καλούμε όλη την εργατική τάξη να ξεσηκωθεί να απαιτήσει δικαιοσύνη. Αυτή τη δικαιοσύνη, δεν μπορούν να την δώσουν οι ΕΔΕ στις εταιρίες, που θεωρούν κόστος την ασφάλεια των εργαζόμενων και των επιβατών. Δεν μπορεί να την δώσουν οι επιτροπές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης οι οποίοι γνώριζαν τις ελλείψεις στην ασφάλεια και τις θεωρούσαν θεμιτές στο πλαίσιο του ανταγωνισμού. Γνωρίζουμε καλά από την πείρα μας τι πόρισμα τους έχουν παραγγείλει οι ένοχοι να βγάλουν.

«Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» και να επιβάλλει αυτό που έχουμε ανάγκη για το σήμερα και για το μέλλον των οικογενειών μας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…