-250 γραµ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή αλεύρι γ.ο.χ.)
-80 γραµ. βούτυρο κρύο
-1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
-1 κοφτή κ.σ ζάχαρη
-1/4 κ.γλ. αλάτι
-1 μεγάλο αυγό
-2 κ.σ γάλα ή νερό κρύο
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν, τη ζάχαρη, το αλάτι. Τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι για να φτιάξουμε τα scones. Κόβουμε το κρύο βούτυρο με το μαχαίρι σε κομμάτια και το ρίχνουμε στο αλεύρι. Με τα ακροδάχτυλα ψιχουλιάζουμε το βούτυρο με το αλεύρι, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Δεν δουλεύουμε πολύ ώρα το βούτυρο για να μην λιώσει. Κάνουμε μια λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα τα αυγά. Πιάνουμε και ενώνουμε τη ζύμη με τα χέρια. Ραντίζουμε με λίγο κρύο γάλα ή νερό, ώστε να κολλήσει η ζύμη σε μπάλα. Πατάμε με τα χέρια να γίνει πλακέ η ζύμη σαν χοντρό φύλλο. Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και την παγώνουμε στο ψυγείο για 20΄. Αφού παγώσει, τη βγάζουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Αλευρώνουμε ελαφρά τη ζύμη και ανοίγουμε με χοντρό πλάστη σε χοντρό φύλλο με 2,5 εκατοστά πάχος. Με αλευρωμένο μικρό κουπ πατ, κόβουμε 8 scones.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C και ψήνουμε στον αέρα για περίπου 15΄, στη μεσαία σχάρα, σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί αφού τα αλείψουμε με λίγο γάλα ή λιωμένο βούτυρο. Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν πριν σερβίρουμε.
Τα scones γίνονται γλυκά ή αλμυρά. Στα γλυκά προσθέτουμε μέσα στην ζύμη αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, βερίκοκα ψιλοκομμένα, δαμάσκηνα ή ψιλοκομμένα γλασέ φρούτα αφού πρώτα τα μουλιάσουμε σε λίγο χυμό πορτοκαλιού ή σε λίγο κονιάκ. Μπορείτε στη ζύμη να βάλετε ξύσμα πορτοκαλιού ή σταγόνες σοκολάτας.
Στα αλμυρά μπορούμε να βάλουμε στη ζύμη ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι, σχοινόπρασο ψιλοκομμένο ή σοταρισμένο και θρυμματισμένο μπέικον. Τα scones διατηρούνται στην κατάψυξη ωμά. Αφού τα κόψετε σε σχήμα, μπορείτε να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη για πολύ καιρό. Κατευθείαν όπως είναι παγωμένα θα τα βάλετε σε καυτό φούρνο και θα ψήσετε 10΄ περίπου επιπλέον μέχρι να ροδίσουν. Επίσης τα ψημένα scones μπορείτε να τα διατηρήσετε ψημένα αφού κρυώσουν στην κατάψυξη για πολύ καιρό. Μετά θα τα ζεστάνετε για να τα σερβίρετε.