Την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζει για πρώτη φορά το 11μελές συμβούλιο για την συγκρότησή του σε σώμα
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας που προορίζεται για πρόεδρος Βασίλης Δελησταμάτης μιλά στο «Ε» για τους στόχους της Σύμπραξης
«Δίνουν τα χέρια» ιδιωτικές επιχειρήσεις και επιστημονικοί, παραγωγικοί φορείς του δημοσίου και συμπράττουν προς ένα κοινό στόχο: Την ανάδειξη, προβολή μέσα από διάφορες δράσεις, του γαστρονομικού πλούτου της περιφέρειάς μας, της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας και της ταυτότητάς των προϊόντων της και τη σύνδεσή τους με το τουριστικό της προϊόν ώστε να καταστούν κομμάτι ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού τουριστικής αξιοποίησης. Μέσα από απ’ αυτό το σκεπτικό και αντλώντας τεχνογνωσία από άλλες συμπράξεις όπως της Κρήτης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου η περιφέρεια ΑΜΘ προχώρησε στην σύσταση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης. Πρόκειται για ένα σχήμα με τη νομική μορφή της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, όπου η περιφέρεια διατηρεί το 49% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το υπόλοιπο 51% καλύπτεται από Δήμους, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τα τοπικά Επιμελητήρια. Από τον ιδιωτικό τομέα συμμετέχουν 35 επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα από την ευρύτερη περιοχή. Να σημειώσουμε ότι η παρουσίαση της εν λόγω Σύμπραξης είχε πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η συνεδρίαση του νέου φορέα και η συγκρότησή του σε σώμα ενώ προ ημερών αναδείχθηκε το 11μελές διοικητικό του συμβούλιο. Προέδρος της Σύμπραξης προορίζεται να αναλάβει ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Βασίλης Δελησταμάτης.
Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη ΑΜΘ – Τι είναι ποιοι είναι οι στόχοι
Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Δελησταμάτης ανέφερε πως στην Σύμπραξη συμμετέχουν 35 αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις με καθετοποιημένη παραγωγή, και επιχειρήσεις τουρισμού. Επίσης από τους δήμους που έχουν ήδη ενταχθεί είναι οι δήμοι Διδυμοτείχου, Ορεστιάδα Σουφλίου, Σαππών , Κομοτηνής ενώ θετικός ήταν εξ’ αρχής ο δήμαρχος Ξάνθης και αναμένεται να τεθεί προς έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο. Το μερίδιο των ιδιωτών είναι 500 ευρώ: «Στόχος της η προώθηση των τοπικών προϊόντων μας και των επιχειρήσεων τόσο στη χώρα μας όσο και σε χώρες του εξωτερικού. Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει συμμετοχή σε εκθέσεις, προώθηση μέσα από διαφημιστικά σποτ αλλά και καταγραφή των προϊόντων, ποιοτικές έρευνες καθώς και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που είναι η προσπάθεια και η παρακολούθηση όλης της διαδικασίας ώστε να αναγνωριστούν ως Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) και Προϊόντα Γεωγραφικής ένδειξης (Π.Γ.Ε). Έτσι θα έχουν προστιθέμενη αξία. Θα επενδύσουμε στην ποιότητα των προϊόντων μας, στοχεύοντας σε ράφια με ντελικατέσεν προϊόντα, διασφαλίζοντας το τρίπτυχο: «υγιεινό, ασφαλές και νόστιμο προϊόν» καθώς και την διαδρομή «από το χωράφι στο πιάτο» ή «από τον στάβλο στο πιάτο» γεγονός που αναφέρεται στην φρεσκάδα και την αυθεντικότητά του». Ο κ. Δελησταμάτης πρόσθεσε ότι αυτή η προσπάθεια είναι συνέχεια αυτού που είχε ξεκινήσει από παλαιότερη διοίκηση της περιφέρειας και συγκεκριμένα επί Άρη Γιαννακίδη με το «καλάθι της ΑΜΘ»: «Η προσπάθεια είναι συνεχής. Κρατάμε ότι καλό υπάρχει και συνεχίζουμε πιο οργανωμένα εντάσσοντας τα προϊόντα μας στο τουριστικό προϊόν της, είτε με πρωινό στα ξενοδοχεία μας είτε με γεύματα στις πτήσεις. Έχουμε μια σειρά από ονομαστά και εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα που έχουν αποσπάσει βραβεία. Ελαιόλαδο οίνοι αλλά και γαλακτοτυροκομικά προϊόντα, τα κρεατοσκευάσματα όπως ο Θρακιώτικος καβουρμάς, αλιεύματα, τα αρωματικά φυτά, τα σκόρδα, το μέλι, τις ελιές της Θάσου και της Μαρώνειας, φημισμένα γλυκά, που παράγονται και μεταποιούνται στην περιφέρεια.
Ένταξη σε προγράμματα μέσα από …άλλες Συμπράξεις
Να σημειώσουμε ότι η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη έχει την δυνατότητα να ενταχθεί σε προγράμματα και να αντλήσει πόρους αλλά μετά από μία διετία. Ο νόμος όμως δίνει την δυνατότητα να ενταχθεί μέσω της …Σύμπραξης με άλλες Συμπράξεις κάτι που θα επιδιωχθεί όπως ανέφερε ο κ. Δελησταμάτης.
Μαριάννα Ξανθοπούλου