Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

0

Στρατηγείο σε στάνη!
Απίστευτο και όμως αληθινό. Μια διεθνής εγκληματική οργάνωση διακίνησης μεταναστών δρούσε στον Έβρο. Με βάρκες μετέφεραν τους λαθραίους απέναντι και ακολούθως τους οδηγούσαν σε ποιμνιοστάσιο σε περιοχή της Ροδόπης. Εκεί ήταν το «στρατηγείο» τους. Από κει γινόταν η διανομή και μεταφορά.
Επικεφαλής της ομάδας των 13 κατηγορουμένων ήταν ένας 48χρονος από τη Συρία.
Τελικά τιμωρήθηκαν με βαρύτατες ποινές από το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης με συνολική ποινή 284 ετών κάθειρξης.
-Είναι σίγουρο πως με τέτοια ποινή θα το σκεφθούν σοβαρά να ξανακάνουν την ίδια «επιχείρηση».
Γ.Δ.


Σωστή πρωτοβουλία των ΕΒΕ
Χαιρετίζω ως μία απολύτως σωστή την πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων της Περιφέρειάς μας να δημιουργήσει έκθεση τροφίμων και ποτών στο Μετρό Συντάγματος.
Στόχος φυσικά να γνωρίσει το κοινό της Αθήνας τις «Μοναδικές Γεύσεις από την ΑΜΘ».
Ήδη, όπως έχουμε πληροφορηθεί, υπάρχει μεγάλη προσέλευση από το κοινό το οποίο γνωρίζει προϊόντα τοπικά εξαιρετικής ποιότητας, ορισμένα και μοναδικά.
Η διάρκεια της οργάνωσης είναι μέχρι τη Δευτέρα 13 Μαρτίου.
Γ.Δ.


Ξεκίνησε πάλι η ΔΕΔΑ
Τον Δεκέμβριο του 2022 η ΔΕΔΑ του Γραφείου Ξάνθης με επιστολή της έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στο έργο της διότι κατά την εκσκαφή εντοπίστηκαν ευρήματα πιθανού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και η αρμόδια υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων έδωσε εντολή διακοπής των εργασιών για ν’ αποφανθεί επί των ευρημάτων.
Τελικά, τον Μάρτιο δόθηκε η απάντηση, ήταν αρνητική και ήδη ξεκίνησαν οι προγραμματισμένες εκσκαφές επέκτασης του δικτύου.
Σήμερα τα συνεργεία εργάζονται στην οδό Χατζησταύρου, υλοποιώντας το ήδη καταρτισμένο πρόγραμμα της επιχείρησης για τη σύνδεση επιχειρήσεων και νοικοκυριών με το δίκτυο διανομής αερίου.
Γ.Δ.


Μια αρδευτική παρέμβαση
Δεν μπορώ να μη σχολιάσω μια θετική παρέμβαση του δήμου Αβδήρων στον πρωτογενή τομέα.
Παρεμβαίνει ο δήμος για να δημιουργηθεί ένα αρδευτικό δίκτυο για τους παραγωγούς της περιοχής Σελέρου.
Πρόκειται για ένα τοπικό έργο υποδομής που θα βελτιώσει την παραγωγή εξασφαλίζοντας την άρδευση σημαντικής αγροτικής έκτασης σε μια περιοχή καθαρά αγροτική και κτηνοτροφική.
Δε θα μπω σε λεπτομέρειες του έργου, υπάρχει σχετικό ρεπορτάζ στο φύλλο της Παρασκευής. Μένω στο επίπεδο του έγκαιρου προγραμματισμού, ωρίμασης των έργων και εν συνεχεία στην εκτέλεση των νέων έργων εκ μέρους του δήμου Αβδήρων.
Γ.Δ.


Ένας Καραμανλικός μίλησε
Νεοδημοκράτης συμπολίτης, Καραμανλικός φουλ, τηλεφώνησε για να πει την άποψή του και να διαμαρτυρηθεί για τις επιθέσεις σε βάρος του Κώστα Αχ.Καραμανλή, πρώην υπουργού Μεταφορών.
Σας μεταφέρω τον πόνο του: «Δεν καταλαβαίνω την επίθεση εναντίον του Καραμανλή. Ο άνθρωπος παραιτήθηκε αμέσως αναλαμβάνοντας την ευθύνη συνολικά για το μπάχαλο στο σιδηρόδρομο. Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην είναι υποψήφιος εκ νέου στις εκλογές. Δεν θα είναι ο Σπίρτζης, ο προηγούμενος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ραγκούσης ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν η Δούρου με ευθύνες για το «Μάτι», δεν ήταν διάφοροι άλλοι που γι’ αυτούς κανείς δεν τους αποκλείει και μένουν στην αντιπολίτευση, μόνον για τον Καραμανλή γίνεται θέμα; Όχι, πρέπει να είναι», είπε με έντονο τρόπο και έκλεισε το τηλέφωνο.
-Το θέμα βέβαια, κι αυτό, θα το λύσει ο Μητσοτάκης.
Γ.Δ.


Να ισχύσει!
Η είδηση μικρή αλλά αρκούντως σοβαρή και αξιόλογη διότι «χτυπάει» εκεί που πονάει. Το είχαμε επισημάνει χρόνια τώρα και τονίζαμε πως η κλοπή από μόνη της δεν έχει αξία εάν δεν υπάρχει ο κλεπταποδόχος. Διαβάστε λοιπόν: «Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη βουλή ένα αυστηρότερο πλαίσιο για τις καταστροφές και κλοπές στο δίκτυο του σιδηροδρόμου. Πέραν των δραστών των κλοπών, θα τιμωρούνται αυστηρά και οι κλεπταποδόχοι».
Για μας εδώ στο νομό μας με την παρουσία των Τσιγγάνων, η εφαρμογή του νέου αυτού πλαισίου θα μας απαλλάξει από πολλές κλοπές, αρκεί βέβαια να ελέγχονται αυστηρά οι κλεπταποδόχοι.
Διότι αυτοί είναι που συντηρούν αυτήν την ανώμαλη κατάσταση. Εάν τιμωρούνται αγοράζοντας εν γνώσει τους κλεμμένα υλικά και σταματήσουν να το κάνουν, τότε θα μειωθούν αρκετά οι κλοπές. Τόσο απλά. Αλλά είπαμε, έλεγχος στους κλεπταποδόχους οι οποίοι είναι 5-6 άτομα.
Γ.Δ.


Ένας φίλος έγραψε
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
«Σε αυτό το προαναγγελθέν έγκλημα των Τεμπών κανείς δε δικαιούται να παριστάνει τον τιμητή. Οι κρατιστές διότι κρατικοί υπάλληλοι είναι οι ανεύθυνοι σταθμάρχες που πήγαν ήσυχοι για ύπνο ενώ έστειλαν τα δυο τρένα στη θανατηφόρα πορεία σύγκρουσης, οι φιλελεύθεροι διότι κωλυσιεργούσαν επι δεκαετίες να εκσυγχρονίσουν και να στελεχώσουν με άξια στελέχη τους σιδηροδρόμους. Τον Ζηλιασκόπουλο που έφερε ο ΓΑΠ και έβαλε τάξη στα οικονομικά του ΟΣΕ, τον εκπαραθύρωσε ο Σπίρτζης επι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διότι δε δεχόταν να μεταφέρει …δωρεάν τους εργαζόμενους. Οι συνδικαλιστές διότι λυμαίνονταν ποικιλοτρόπως τον μεγάλο ασθενή των μεταφορών και αντιδρούσαν στον εκσυγχρονισμό για να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Η δικαιοσύνη η οποία με τον εξοργιστικά αργό ρυθμό στην εκδίκαση των ενστάσεων αδιαφορούσε για τις συνέπειες αυτής της καθυστέρησης στην ανάθεση των έργων εκσυγχρονισμού και τηλεδιοίκησης των συρμών. Η στρατευμένη κομματική δημοσιογραφία που βλέπει μόνο τις ευθύνες των άλλων. Κρείττον του λαλείν το σιγάν, λοιπόν».
Γ.Λ.


Θα’ρθουν και οι μωβ κάδοι
Είναι γνωστό πως για το διαχωρισμό των απορριμμάτων που πρέπει να δέχονται οι κάδοι έχουν ορισθεί κάποια χρώματα. Έτσι, για τα ανακυκλώσιμα υλικά έχουμε τους μπλε κάδους, τους πράσινους για τα διάφορα είδη, για τους καφέ τα οργανικά είδη (φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα κλπ) και τελευταία ορίστηκαν οι μωβ χρώματος κάδοι για την υποδοχή ρούχων, παπουτσιών, ζωνών, παιδικά παιγνίδια, τσάντες, κουρτίνες, κουβέρτες, μαξιλάρια, σεντόνια.
Έτσι, στα είδη αυτά και κυρίως τα ρούχα, δίνετε μια δεύτερη ευκαιρία χρήσης, όπως και σε πολλά από τα υπόλοιπα. Μέχρι στιγμής μωβ κάδοι δεν έχουν τοποθετηθεί στον δήμο μας αλλά σίγουρα δεν θ’ αργήσει να  τους δούμε.
Γ.Δ.


Καλά τα νέα για το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής
Ένα καλό νέο για την γειτονική μας Κομοτηνή και γενικά για την περιφέρεια μας είναι αυτό που μάθαμε δια στόματος υπουργού Υγείας και αφορά το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής. Συγκεκριμένα ο κ. Πλεύρης απαντώντας στις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών της Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου και Ιλχάν Αχμέτ δεσμεύτηκε πως το ελληνικό δημόσιο είναι έτοιμο να καλύψει το όποιο χρηματοδοτικό κενό υπάρξει σε ό,τι αφορά την κατασκευή του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής μέσα από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και ότι θα είναι σε πλήρη συνεργασία με το ΙΣΝ και θα τελειώσει ομαλά η διαγωνιστική διαδικασία. Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα υπογράφηκε η σύμβαση από την περιφέρεια για οδικά έργα προς το νέο νοσοκομείο. Είναι θετικά όλα αυτά αρκεί βέβαια να γίνουν σε ένα λογικό χρονοδιάγραμμα και να υπάρχει και η ανάλογη στελέχωση στο νέο νοσοκομείο. Γιατί και το δικό μας είναι σύγχρονο αλλά έχει σοβαρά προβλήματα στελέχωσης.
Ας ελπίσουμε η νέα προκήρυξη για 5 γιατρούς να μην κηρυχθεί άγονη.
Μ.Ξ.


Οι μοναδικές γεύσεις της ΑΜΘ στο μετρό του Συντάγματος
Μια σημαντική πρωτοβουλία είναι η διοργάνωση της έκθεσης τροφίμων και ποτών στο Μετρό του Συντάγματος  που διοργάνωσαν τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ. Είναι μια προβολή και μια διαφήμιση του γαστρονομικού πλούτου της περιοχής, των τοπικών προϊόντων από όλες τις περιοχές της περιφέρειάς μας σ’ ένα πολυσύχναστο σημείο της πρωτεύουσας. Από τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμπεραίνουμε πως υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο ενώ ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης μιλά για μεγάλη κοσμοσυρροή στην έκθεση σημειώνοντας μάλιστα ότι «τα προϊόντα της Ξάνθης κυριαρχούν και μοσχοβολά το κέντρο της Αθήνας»!
Οποιαδήποτε προσπάθεια συμβάλει στην ανάδειξη του τόπου μας είτε μέσα από τα προϊόντα του είτε μέσα από τα τουριστικά του αξιοθέατα ανοίγει προοπτική για τουριστική αξιοποίηση., Γιατί η γαστρονομία είναι σημαντικό κομμάτι στο τουριστικό προϊόν.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…