Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του «Ηλεκτρονικού Φακέλου»

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του «Ηλεκτρονικού Φακέλου»

0

Σε πλήρη λειτουργία η πλατφόρμα από την 1η Νοεμβρίου

Άρχισε η πιλοτική εφαρμογή του «Ηλεκτρονικού Φακέλου», το νέο ψηφιακό εργαλείο που μπορεί να συλλέγει αυτόματα από 6 δημόσιους φορείς τα αναγκαία έγγραφα για την μεταβίβαση ενός ακινήτου.

Στόχος είναι, η πλατφόρμα εδώ, να τεθεί σε παραγωγική – πλήρη λειτουργία από την 1 Νοεμβρίου, διευκολύνοντας τη ζωή των πολιτών που «παλεύουν» σήμερα για να συλλέξουν περίπου 17 έγγραφα.

Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ που καθορίζεται η διαδικασία για την πιλοτική εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ακινήτου, η νέα πλατφόρμα θα αντλεί δεδομένα από πληροφοριακά συστήματα των φορέων του δημόσιου τομέα όπως:

-Το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης,

-Τα πληροφοριακά συστήματα της Α.Α.Δ.Ε.,

-Το πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ,

-Το πληροφοριακό σύστημα «Ταυτότητα κτιρίου», που παρέχεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.),

-Τις βάσεις δεδομένων του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο»,

-Την εφαρμογή myProperty της Α.Α.Δ.Ε.

Η συλλογή δικαιολογητικών των δικαιολογητικών που εμφανίζονται σε κατάλογο μέσα στον ηλεκτρονικό φάκελο της μεταβίβασης είναι:  Τίτλος κτήσης, πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, αποδεικτικό ενημερότητας, αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, βεβαίωση Δήμου περί μη οφειλής ΤΑΠ.

Επίσης, από ΤΕΕ θα αντλούνται: Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/ Διηρημένης Ιδιοκτησίας, τυχόν δήλωση υπαγωγής στον ν. 4178/2013 ή στον ν. 4495/2017 και βεβαίωση εξόφλησης του οικείου προστίμου κατά τα οριζόμενα στους ανωτέρω νόμους, σχέδια (κατόψεις) του μηχανικού, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, τοπογραφικό διάγραμμα, απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος.

Πώς υποβάλλεται το αίτημα

Η πλατφόρμα «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου» είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ). Χρήστες της πλατφόρμας είναι ο συμβολαιογράφος που συντάσσει τη συμβολαιογραφική πράξη και τα συμβαλλόμενα μέρη (όπως π.χ. αγοραστές και πωλητές).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αιτήσεις από την Τετάρτη για το επίδομα μητρότητας

Αφορά τις μη μισθωτές μητέρες Μια σημαντική στήριξη προσφέρει στις μη μισθωτές μητέρες το …