Ο τράπερ που δίχασε την κοινωνία της πόλης μας
Ματαιώθηκε τελικά η συναυλία του τράπερ FY που δίχασε την κοινωνία της Ξάνθης. Μια σωστή απόφαση από τον δήμαρχο της πόλης καθώς αυτό που προέχει είναι η ενότητα και δεν θα πρέπει να μείνει καμιά σκιά στον θεσμό. Δεν μπαίνουμε στην διαδικασία να κρίνουμε την τράπερ οπτική ούτε θεωρούμε ότι αντισυμβατικό και ενδεχομένως προοδευτικό ή μοντέρνο είναι να χυδαιολογείς και να εκθειάζεις την χρήση ουσιών και τον σεξισμό και ούτε επίσης θεωρούμε ότι η νεολαία της Ξάνθης είναι συλλήβδην fun του συγκριμένου τράπερ όπως προσπάθησαν κάποιοι να μας περάσουν. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι πολύ απογοητευτικό. Σε κάθε περίπτωση ας τελειώσουν με το καλό οι Αποκριές και μετά θα έχουμε πολλά να πούμε γιατί κάποιοι μάλλον τα έχουν μπερδέψει κάπως τα πράγματα!
Μ.Ξ.
Χρήμα υπάρχει…
Ο Περιφερειάρχης δήλωσε από τον Έβρο πως οι πρωτεύουσες των νομών της ΑΜΘ θα χρηματοδοτηθούν με πόρους έως 15 εκ. ευρώ η κάθε μία, για την υλοποίηση παρεμβάσεων που θα συμπεριληφθούν στις μελέτες «Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης» που θα ετοιμάσουν οι δήμοι.
Φυσικά τα ποσά θα προέλθουν από το νέο ΕΣΠΑ.
Με την ευκαιρία δύο σχόλια. Το πρώτο αφορά τον χρόνο.
Έρχονται εκλογές κυβερνητικές να τις πούμε, που είναι σοβαρές για την ΝΔ και δεύτερο σχόλιο, ακολουθούν και πάλι εκλογές αυτοδιοικητικές που ενδιαφέρουν άμεσα τη σημερινή διοίκηση Μέτιου.
Συμπέρασμα: Χρήματα υπάρχουν πάντα όταν έρχονται εκλογές κάθε μορφής στην ωραία μας χώρα.
Γ.Δ.
Ψάχνουν ημερομηνίες
Το ότι ο Μητσοτάκης ψάχνει ημερομηνία εκλογών και πως «από δω και πέρα κάθε στιγμή θα είναι η καλύτερη για κάλπες» δεν είναι πλέον μυστικό. Το λένε οι υπουργοί, το λένε οι βουλευτές της ΝΔ, το λένε οι πιο στενοί του συνεργάτες. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα θεωρούν ότι το θέμα είναι κυρίως διαδικαστικό, εξηγώντας ότι πέραν της προθεσμίας των 21-30 ημερών μεταξύ των δύο εκλογών θα πρέπει να συνυπολογιστεί η διάρκεια των διερευνητικών εντολών καθώς και το διάστημα που θα απαιτηθεί για τη συγκρότηση της Βουλής ώστε να καταγραφούν οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις.
Όσο για τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του Μαρτίου που θα αφορά την πλήρωση 5.124 θέσεων, ο υπουργός Μάκης Βορίδης σημείωσε πως εάν προκηρυχθούν κάλπες «ο διαγωνισμός θα παγώσει λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας», ενώ κάλεσε τα κόμματα σε συνεννόηση προκειμένου να μην ανασταλεί τουλάχιστον η εν εξελίξει κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
Κοντολογίς, αρκετοί πια διατείνονται ότι θα προκηρυχθούν Φεβρουάριο για να γίνουν Μάρτιο οι πρώτες και τέλη Απριλίου ή 7 Μαΐου οι δεύτερες.
Γ.Δ.
Μια επιστολή
Λάβαμε μια επιστολή από συμπολίτη και την δημοσιεύουμε γιατί την θεωρούμε ενδιαφέρουσα.
Γράφει: «Αν θυμάμαι σωστά, τα στοιχεία από μία σχετική έρευνα προ λίγων ετών, κάτι περισσότερο από το 30% των βουλευτών είναι δικηγόροι. (Ίσως μάλιστα για τον λόγο αυτό τα νομοσχέδια είναι πάντα γραμμένα με τρόπο ακατάληπτο από τους περισσότερους, πλην τω δικηγόρων και όσων έχουν νομική εκπαίδευση…)
Το κράτος μας φτιάχτηκε από δικηγόρους στα μέτρα τους. Οι διαδικασίες της Δικαιοσύνης είναι σκοπίμως πολλές και χρονοβόρες, ώστε να παράγεται διαρκώς «δικηγορική ύλη», δηλαδή δουλειά για όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους: περισσότεροι δικαστές, περισσότεροι γραμματείς, περισσότεροι διοικητικοί υπάλληλοι και, φυσικά, περισσότεροι δικηγόροι.
Στην Ελλάδα σήμερα όποιος τελειώσει μια νομική σχολή γίνεται και δικηγόρος αρκεί να το θελήσει. Η διαδικασία είναι αστεία, εν σχέσει με την ανάλογη π.χ. στη Βρετανία, όπου οι εξετάσεις είναι σοβαρές. Θέλω να πω με όλα αυτά ότι η κατάσταση, που επιτρέπει σε μια υπόθεση να σέρνεται μέσα από το λαβύρινθο της Δικαιοσύνης μέχρι να φτάνουμε στον εξευτελισμό της παραγραφής των αδικημάτων, βολεύει όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους στην απονομή της δικαιοσύνης. Ας αφήσουμε λοιπόν την παροιμιώδη και πατροπαράδοτη πτώση από τα σύννεφα για άλλη φορά.»
Ευχαρίστως να δημοσιεύσουμε την όποια απάντηση εκ μέρους κάποιου δικηγόρου.
Γ.Δ.
“Πεινάμε… θα σας φάμε!”
Με αυτό το σύνθημα της γνωστής ερμηνεύτριας Τάνιας Τσανακλίδου και με «αντιστασιακά» τραγούδια οι καλλιτέχνες στρατεύτηκαν μαζικά στο προεκλογικό, εμφυλιοπολεμικό κλίμα …
Η «καλλιτέχνης» με πολακικό ύφος που παραπέμπει στις… πλατείες των αγανακτισμένων πρωτοστάτησε στις συναυλίες που διοργανώνουν για τον… καλλιτέχνη, στα πλαίσια καταλήψεων και άλλων αντιδράσεων στις οποίες προβαίνουν, διεκδικώντας ουσιαστικά να έχουν τα πτυχία των ιδιωτικών σχολών τους ισότιμη αξία με αυτά των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για προσλήψεις διοικητικού και όχι καλλιτεχνικού προσωπικού στο δημόσιο.
Πώς θα φαίνεται άραγε τους χιλιάδες νέους μας που έχουν πανεπιστημιακούς και μεταπτυχιακούς τίτλους, να διεκδικούν τις ίδιες θέσεις στο δημόσιο, με τα ίδια μόρια, με απόφοιτους διάφορων περίεργων ιδιωτικών δραματικών σχολών; Μήπως αυτοί οι νέοι πρέπει να πέσουν «να τους φάνε» όλους αυτούς τους πονηρούληδες που εκμεταλλεύονται την προνομιακή επικοινωνιακή δύναμη που έχουν για να προωθήσουν συντεχνιακά και εντελώς άδικα αιτήματα;
Για τον γραπτό λόγο Ι
Θα ζητήσω από τους αγαπητούς αναγνώστες της στήλης να μου επιτρέψουν σήμερα μια παρέκκλιση ως προς το περιεχόμενο. Το έκρινα ιδιαίτερα επίκαιρο και σημαντικό το κείμενο του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη που ακολουθεί για τον γραπτό λόγο που μας αφορά εμάς τους γραφιάδες άμεσα.
Ένας πολιτισμός του γραπτού λόγου
«Η 9η Φεβρουαρίου ανακηρύχθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 2017 Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, συνδέοντάς την με την ημερομηνία του θανάτου (9 Φεβρουαρίου 1857) του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού. Διαδικαστικά -όσο γνωρίζω- δεν έχει αναγνωρισθεί ακόμη ως «Παγκόσμια Ημέρα», αλλά αυτό δεν μειώνει την σημασία της επετείου από πλευράς Ελλάδος και Ελληνισμού.
Η Κοινή ελληνική γλώσσα που μιλάμε και γράφουμε σήμερα οι Έλληνες όπου γης είναι η αδιάσπαστη μακραίωνη συνέχεια που ως «νοητή γραμμή» μας συνδέει άμεσα και άρρηκτα με τις μεγαλύτερες στιγμές της ελληνικής σκέψης και γλώσσας και με τα μεγαλύτερα πετάγματα της σκέψης του ανθρώπου στην οικουμένη».
Για τον γραπτό λόγο ΙΙ
«Σαράντα (40) αιώνες αδιάσπαστης προφορικής παράδοσης, τριάντα πέντε (35) αιώνες γραπτής παράδοσης, είκοσι οκτώ (28) αιώνες ελληνικής αλφαβητικής γραφής, είκοσι τέσσερις (24) αιώνες ίδιας ορθογραφίας των λέξεων, να γιατί η παρουσία και η παράδοση της ελληνικής γλώσσας είναι μοναδική.
Η συνέχεια αυτή της γλώσσας μας είναι που μας συνδέει με τον λόγο του Πλάτωνος και του Αριστοτέλους, με την γλώσσα των κειμένων του Ομήρου και του Αισχύλου, με την γλώσσα του Θουκυδίδη, του Ηροδότου και του Πλουτάρχου, με την γλώσσα του Ιπποκράτους, ακόμη και με τη γλώσσα της Καινής και Παλαιάς Διαθήκης, την γλώσσα του Χρυσοστόμου, του Γρηγορίου και του Βασιλείου, με την γλώσσα των Βυζαντινών χρονογράφων και της εκκλησιαστικής υμνογραφίας, με τον Ερωτόκριτο και τα δημοτικά μας τραγούδια, για να σταθώ μόνο σ’ αυτά».
Για τον γραπτό λόγο ΙΙΙ
«Μη γελιόμαστε! Ας συνειδητοποιήσουμε ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι ένας πολιτισμός του γραπτού λόγου. Τα κείμενά μας τα γραμμένα στα Ελληνικά με το ελληνικό αλφάβητο είναι αυτά με τα οποία μας έμαθε, μας γνωρίζει και μας ξεχωρίζει όλος ο κόσμος. Αυτή είναι η μεγάλη μας κληρονομιά. Αυτό είναι το μεγάλο μας πολιτισμικό κεφάλαιο. Αυτό είναι το προνόμιο για το οποίο θα ήταν περήφανος κάθε λαός της γης.
Άραγε εμείς ως Έλληνες έχουμε συνείδηση αυτού του γλωσσικού θησαυρού;
Γνωρίζουμε την αξία της γλώσσας μας; Την αξιοποιούμε; Αγαπάμε πραγματικά την γλώσσα μας; Την σεβόμαστε ως αξία; Την μαθαίνουμε στην διαχρονική της διάσταση; Την μιλάμε και την γράφουμε με κάποια ποιότητα; Αισθανόμαστε περήφανοι γι’ αυτήν;
Η «Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας» είναι, πιστεύω, μια ευκαιρία για συνειδητοποίηση, προβληματισμό και περισυλλογή σε τέτοια ερωτήματα».
Δημοσκόπηση
Δέχτηκα το βράδυ της Δευτέρας ένα τηλεφώνημα στο γραφείο. Από την άλλη πλευρά μια ευγενική φωνή με ενημερώνει ότι τηλεφωνούσαν από την εταιρεία δημοσκοπήσεων MRB.
Περιεχόμενο της δημοσκόπησης οι δημοτικές εκλογές στο δήμο Ξάνθης, και πιο συγκεκριμένα ποιος από τη λίστα των ονομάτων θεωρείται κατάλληλος κλπ.
Στη λίστα περιλαμβανόταν και το όνομα του Στράτου Κοντού μεταξύ των μέχρι τώρα γνωστών υποψηφίων για το αξίωμα του δημάρχου.
Προσωπικά μετά την απάντησή μου δεν προβληματίστηκα για τη συμμετοχή και του ονόματος του Στράτου. Τον θεωρώ εν δυνάμει υποψήφιο.
Τώρα ποιοι ή ποιος έδωσε την εντολή για τη διεξαγωγή της δημοσκόπησης, αυτό μόνον η εταιρεία το γνωρίζει. Προφανώς όμως θα επιθυμούσα να πληροφορηθώ το αποτέλεσμα της έρευνας διότι εκεί βρίσκεται το «ζουμί» της υπόθεσης.
Γ.Δ.
«Πόσο… καψούρης είστε;»
Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου χθες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κοζάνη όπου περιοδεύει αιφνιδιάστηκε από μια ερώτηση που δέχτηκε από το Μέσο “Ράδιο Καψούρα”. Με αφορμή την ημέρα των ερωτευμένων, εκπροσωπώντας το ‘Ράδιο Καψούρα’, θα ήθελα να σας ρωτήσω «πόσο καψούρης είστε εσείς;», ρώτησε τον πρωθυπουργό ο δημοσιογράφος. Εκείνος ξαφνιάστηκε αρχικά και γελώντας απάντησε: “Επιτέλους μια ερώτηση που ταιριάζει στο κλίμα των ημερών. Κοιτάξτε συνοδεύομαι από τη σύζυγό μου την οποία κάλεσα να περάσει την ημέρα των ερωτευμένων μαζί μου στην Δυτική Μακεδονία, οπότε νομίζω ότι από αυτό μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Να πω χρόνια πολλά σε όλους τους ερωτευμένους σήμερα και να πω κι εγώ το κλισέ ότι οι ερωτευμένοι δε γιορτάζουν μόνο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλιώς δεν θα υπήρχε και Ράδιο Καψούρα, έτσι δεν είναι; Αλλιώς θα κάνατε εκπομπή μόνο μια φορά τον χρόνο. Έτσι δεν είναι;”.
Με την απάντηση του πρωθυπουργού μάλλον δεν συμφωνεί ο Αρκάς όπως φαίνεται από το σκίτσο του που μάλλον σφύζει από …κυνισμό την ημέρα των ερωτευμένων!
Μ.Ξ.