Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις ΛΑΡΚΟ: Στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS περνά η τύχη της

ΛΑΡΚΟ: Στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS περνά η τύχη της

0

Επενδύσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ στη «νέα εποχή» μετά την ιδιωτικοποίηση

Την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ επισφράγισε με κάθε επισημότητα η κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κατακύρωση στην κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings των περιουσιακών στοιχείων του διαγωνισμού που «έτρεξε» το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του Δημοσίου, από τα οποία βασικότερο είναι το μεταλλευτικό εργοστάσιο της Λάρυμνας.

Όπως επισημαίνεται στην ΚΥΑ, και οι δύο διεθνείς ανοιχτοί διαγωνισμοί διεξήχθησαν με επιτυχία, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δομή των διαγωνισμών και για την ανάκτηση των μη συμβατών με το Ενωσιακό δίκαιο κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ ΓΜΜΑΕ.

Με την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών αντιμετωπίζονται τα χρόνια προβλήματα της ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ «με την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων και την αλλαγή του μοντέλου παραγωγικής δραστηριότητας και λειτουργίας από τον ιδιώτη επενδυτή, επιδιώκεται να διασφαλιστεί η συνέχιση και βιώσιμη ανάπτυξη της σημαντικής αυτής μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας για τη χώρα μας» όπως πρόσθεσε.

Για «ανάσα ζωής σε μια από τις σημαντικότερες μεταλλουργικές δραστηριότητες στην Ελλάδα» έκανε λόγο ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, συμπληρώνοντας πως έτσι «συνεχίζεται η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και επιβεβαιώνεται η πολιτική μας επιλογή, που είναι να στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία».

Με την ιδιωτικοποίηση αυτή δίνεται τέλος σε 10ετίες απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ, η οποία είχε ως συνέπεια την οικονομική αιμορραγία της βιομηχανίας, με κατακόρυφη μείωση της παραγωγής και αδυναμία τήρησης σχεδόν κάθε πρόβλεψης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Μία κατάσταση που έχει φέρει την επιχείρηση ουκ ολίγες φορές στο χείλος της χρεοκοπίας, αποφεύγοντας το «λουκέτο» χάρις στις κρατικές παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις που οδήγησαν στην καταδίκη της Ελλάδας για παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 136 εκατ. ευρώ και πρόστιμα τα οποία θα διαγραφούν με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης.

Για να αναστραφεί η πολυετής απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και για να αποκτήσει η επιχείρηση ξανά αναπτυξιακή δυναμική, η νέα ιδιοκτησία θα χρειαστεί να δαπανήσει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, οι επενδύσεις μπορεί κάλλιστα να φτάσουν σε έως και 100πλάσιο ύψος από τα περίπου 5 εκατ. ευρώ με τα οποία απέκτησε τη βιομηχανία, η οποία έχει σταματήσει τη λειτουργία της από το περασμένο Ιούλιο, καθώς οι πωλήσεις δεν κάλυπταν τα λειτουργικά της κόστη.

Πάντως, τα μηνύματα που εκπέμπονται από την πλευρά της κοινοπραξίας δείχνουν πως είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε επενδύσεις αυτού του ύψους, ώστε η ΛΑΡΚΟ όχι μόνο να γίνει μία «κανονική» επιχείρηση, αλλά και ένας διεθνώς ανταγωνιστικός «παίκτης». Αν και ακόμη δεν έχει αποκαλύψει το στρατηγικό της πλάνο, όλες τις ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι σε αυτό περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση των ευκαιριών που θα δώσει η είσοδός της ΛΑΡΚΟ στους νεοαναδυόμενους κλάδους της ηλεκτροκίνησης και των ΑΠΕ, με την παραγωγή νικελίου και κοβαλτίου.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου Σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου το απόγευμ…