Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σε «υποσιτισμό» η κτηνοτροφία στην Ξάνθη

Σε «υποσιτισμό» η κτηνοτροφία στην Ξάνθη

0

«Φυτοζωούν» τα ζώα στο 90% των κτηνοτροφικών μονάδων – Μειώνουν τις μερίδες τροφής οι κτηνοτρόφοι

 

Μέσα σε 10 χρόνια έκλεισαν 520 μονάδες στην Ξάνθη – Μείωση κατά 27.000 αιγοπρόβατα σε δύο χρόνια στην ΑΜΘ

 

Μάστιγα έχει καταντήσει ο υποσιτισμός των ζώων στις κτηνοτροφικές μονάδες. Ένα φαινόμενο γενικό όσο και τοπικό. Αντιμέτωποι με την ακρίβεια στις ζωοτροφές και το ενεργειακό κόστος οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν ίσα ίσα να συντηρήσουν τα ζώα τους να μην πεθάνουν τhς πείνας αλλά με κόστος στην παραγωγή γάλακτος, ένα κόστος που πληρώνουν μακροπρόθεσμα οι ίδιοι ουσιαστικά μειώνοντας την παραγωγή τους με αποτέλεσμα να μη έχουν καθόλου κέρδος αλλά αντίθετα ζημιά και τελικά να φτάνουν στο σημείο να μην μπορούν να κρατήσουν τα ζώα τους!

«Φυτοζωούν» τα ζώα στο 90% των κτηνοτροφικών μονάδων – Μειώνουν τις μερίδες οι κτηνοτρόφοι

Την απόγνωση των κτηνοτρόφων της Ξάνθης μας μεταφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Δημήτρης Ψεμματάς καθώς όπως αναφέρει σε ποσοστό 90% υποσιτίζουν τα ζώα τους ίσα ίσα για να τα συντηρήσουν: «Οι ζωοτροφές είναι τόσο ακριβές που αναγκαστικά έχουμε μειώσει τις ημερήσιες μερίδες τροφής. Για παράδειγμα ενώ ταΐζαμε τα ζώα μας σε περίοδο παραγωγής όπως τώρα με 1.200 γραμμάρια μερίδα ζωοτροφής ανά ζώο (ανάμικτο καλαμπόκι με σόγια ή τριφύλλι), δύο φορές την ημέρα μειώσαμε την μερίδα σε 700 γραμμάρια. Κοιτάμε δηλαδή να το πάμε συντηρητικά γιατί δεν βγαίνουμε με τις ζωοτροφές. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή σε γάλα. Συντηρούνται μεν τα ζώα αλλά δεν μπορούν να παραγάγουν γάλα και στο τέλος κλείνει ο μήνας και δεν μας μένει τίποτε σε κέρδος για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Κάνουμε μόνο συντήρηση όχι παραγωγή. Χάνουμε την χρονιά και αυτό έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την κτηνοτροφία στην περιοχή μας. Ήδη έχουμε μεγάλη μείωση σε ζωικό κεφάλαιο».

Μέσα σε 10 χρόνια έκλεισαν 520 μονάδες στην Ξάνθη – Μείωση κατά 27.000 αιγοπρόβατα σε δύο χρόνια στην ΑΜΘ

Τα στοιχεία που μας ανέφερε ο κ. Ψεμματάς είναι ανησυχητικά για την κτηνοτροφία τόσο σε επίπεδο περιφέρειας όσο και νομού. Ειδικότερα στην ΑΜΘ έχει μειωθεί κατά  27.000 αιγοπρόβατα σε 2 χρόνια ενώ πολύ περισσότερες ήταν οι απώλειες σε βοοειδή. Στην Ξάνθη μέσα σε μια δεκαετία από το 2012 – 2022 έκλεισαν 520 κτηνοτροφικές μονάδες. Ήτοι από 1.273 το 2012 απέμεινα 753 στο 2022 ενώ μειώθηκε η παραγωγή γάλακτος και αγελαδινού γάλακτος γιατί έκλεισαν μεγάλες μονάδες αγελαδοτροφίας.

40 λεπτά το μήνα ανά ζώο η επιδότηση στις ζωοτροφές όταν το κόστος είναι 10 ευρώ!

Με βάση αυτά τα δεδομένα σκοτεινό προδιαγράφεται  το μέλλον της κτηνοτροφίας σε μια περιφέρεια μάλιστα με δυναμική παραγωγή αν δεν υπάρξει ουσιαστική στήριξη άμεσα. Τα 89 εκ. ευρώ που ανακοινώθηκαν ως επιδότηση για τις ζωοτροφές δεν έχουν δοθεί ακόμη αλλά και αυτά είναι ψίχουλα: «Είναι 5,70 ευρώ ανά ζώο τον χρόνο, δηλαδή 40 λεπτά τον μήνα όταν έχουμε 10 ευρώ για διατροφή ανά ζώο τον μήνα! Είναι κοροϊδία δηλαδή. Αν θέλουν να μην καταστραφεί η κτηνοτροφία πρέπει να πάρουν δραστικά μέτρα. Να επιδοτήσουν αυτούς που παράγουν και όχι αυτούς που έχουν δικαιώματα και μπορεί να είναι συνταξιούχοι. Η φέτα είναι εξαγωγικό προϊόν και έχει συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας. Πρέπει να κάνουν κάτι άμεσα. Να δοθούν κίνητρα και επιδοτήσεις σε πετρέλαιο και ρεύμα. Έτσι που πάμε θα φτάσουμε να είμαστε κτηνοτρόφοι αλλά να κάνουμε και δεύτερη δουλειά για να ζήσουμε!».

Μειώθηκαν οι τιμές παραγωγού στον γάλα αλλά όχι το γάλα στο ράφι

Πτωτική πορεία καταγράφουν οι τιμές στο γάλα. Οι μεγάλες βιομηχανίες που έχουν σύμβαση με  παραγωγούς μειώνουν κατά 4 λεπτά τις τιμές από τον Νοέμβριο και μέσα στον Φεβρουάριο η μείωση θα φτάσει στα 6 λεπτά το λίτρο το γάλα. Όμως στο ράφι το γάλα ο καταναλωτής από 1, 15 που ήταν έχει φτάσει στα 1,70 ευρώ και η τιμή του δεν δείχνει πτωτικές τάσεις αντίθετα μάλιστα.

Τρώμε ακριβή φέτα με περσινές φτηνότερες τιμές γάλακτος – Αισχροκέρδεια καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι

Ιδού το  ερώτημα που θέτει ο κ. Ψεμματάς: «Η φέτα που τώρα είναι στο  ράφι έχει γίνει με γάλα περσινής χρονιάς που δεν είχε αύξηση στην τιμή. Όμως η φέτα έχει φτάσει στα 16 ευρώ! Αυτό είναι αισχροκέρδεια εις βάρος των καταναλωτών», τονίζει ο κ. Ψεμματάς.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μαθητικός Διαγωνισμός «Πυθαγόρας 2025»: Πρόκληση για τη μαθηματική σκέψη

Ανοιχτές οι συμμετοχές για μαθητές από τη Β’ Δημοτικού έως και τη Γ’ Γυμνασίου – Διαδικτυα…