Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επισήμως καθήκοντα ανέλαβε ο νέος Διοικητής του Δ’ ΣΣ Δημόκριτος Κωνσταντάκος

Επισήμως καθήκοντα ανέλαβε ο νέος Διοικητής του Δ’ ΣΣ Δημόκριτος Κωνσταντάκος

0

Τη Δευτέρα το πρωί πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής, στην έδρα του Δ’ ΣΣ, στο στρατόπεδο Αποστολίδη

Η τελετή έλαβε χώρα με την παρουσία του Αρχηγού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, όπως και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας

Το πρωί της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου έλαβε χώρα η τελετή παράδοσης-παραλαβής της Διοίκησης του Δ’ Σώματος Στρατού από τον Αντιστράτηγο Ιωάννη Τσιόπλο, νυν διοικητή της 1ης Στρατιάς, στον Αντιστράτηγο Δημόκριτο Κωνσταντάκο. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο «Αποστολίδη», έδρα του Δ’ΣΣ. Το παρών έδωσαν ο Αρχηγός Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, όπως και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Παρούσα η ηγεσία των Ένοπλων Δυνάμεων

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η δοξολογία, αφού προηγήθηκε η προσέλευση του Ιερού Ευαγγελίου. Έπειτα, ακολούθησε η Ανάγνωση της Ημερήσιας Διαταγής του παραδίδοντος διοικητή Δ’ Σώματος Στρατού, Ιωάννη Τσιόπλου.

Στο μήνυμά του ο κ. Τσιόπλος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «όταν στις 21 Μαρτίου 2022 ανέλαβα τη διοίκηση του Σώματος Στρατού επωμίστηκα βαριά ευθύνη έναντι των κατοίκων της Θράκης, των προκατόχων μου, αλλά και απέναντί σας νιώθοντας εξαιρετική τιμή και υπερηφάνεια. Ευχαριστώ τον Θεό που έδωσε σε όλους μας δύναμη και κουράγιο να ανταποκριθούμε με αξιοπρέπεια και συνέπεια στο δύσκολο έργο μας. Είμαι περήφανος, διότι μου δόθηκε η ευκαιρία να διοικήσω έναν περίπου χρόνο το Δ’ Σώμα Στρατού, τον ισχυρότερο σχηματισμό του ελληνικού στρατού με τις πολύ υψηλές δυνατότητές του. Η έντονη επιχειρησιακή εκπαίδευση, η υψηλή ετοιμότητα των σχηματισμών και μονάδων του Σώματος Στρατού στο πλαίσιο της προ πολέμου παρασκευής, αλλά και η 24ωρη επιτήρηση της μεθορίου αποτέλεσαν τους κύριους αντικειμενικούς σκοπούς μας προκειμένου η έννοια της αποτροπής να καταστεί αξιόπιστη και αποτελεσματική. Παράλληλα, η κοινωνική προσφορά του σώματος στρατού και οι στενές σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες της θρακικής γης, ενίσχυσε το αίσθημα ασφαλείας και αγάπης με αυτές. Τίποτα, όμως από αυτά δεν θα ήταν δυνατό να υλοποιηθεί χωρίς εσάς, το προσωπικό του Δ’ Σώματος Στρατού που αποτελεί τον πολλαπλασιαστή ισχύος και την κινητήριο δύναμή του». Ακόμη, πρόσθεσε: «στον νέο διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού, αγαπητό συμμαθητή και καταξιωμένο Αντιστράτηγο, Δημόκριτο Κωνσταντάκο εύχομαι υγεία, δύναμη, κουράγιο και κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα, τα οποία είμαι βέβαιος πως θα υπηρετήσει με τη μέγιστη τιμή και αποτελεσματικότητα». Στην ομιλία του, ο ίδιος κατέληξε: «θα διατηρώ ζωντανή την επιθυμία να ξαναβρίσκομαι σε αυτά τα μέρη. Σας προτρέπω να είστε περήφανοι που υπηρετείτε στο Δ’ Σώμα Στρατού στην Θράκη. Μπροστά στο νέο Μνημείο που μαζί κατασκευάσαμε σε μόλις έξι μήνες, σας αποχαιρετώ με αγάπη και βαθιά συγκίνηση. Σας διαβεβαιώνω πως θα διατηρώ με υπερηφάνεια τις αναμνήσεις της περιόδου κατά την οποία υπήρξα διοικητής σας».

Στη συνέχεια, ακολούθησε η υποστολή λαβάρου του παραδίδοντος διοικητή, όπως επίσης και η κατάθεση στεφάνου.

«Νιώθω ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια», ανέφερε ο νέος Διοικητής του Δ’ ΣΣ Δημόκριτος Κωνσταντάκος

Ακολούθως, αναγνώστηκε η Ημερήσια Διαταγή του νέου Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού.

Ο κ. Κωνσταντάκος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «νιώθω ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια. Υπόσχομαι ότι θα καταβάλλω τις δυνάμεις μου, ώστε με την βοήθεια Του Θεού να ανταποκριθώ πλήρως στα καθήκοντά μου. Καλώ όλο το προσωπικό να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο, με πνεύμα ευσυνειδησίας, αλληλεγγύης και συνειδητής πειθαρχίας τις άοκνες προσπάθειες για να πετύχουμε τους στόχους μας πιστοί στον όρκο που δώσαμε προασπιζόμενοι την ελευθερία και την ανεξαρτησία της ακριτικής αυτής περιοχής. Άξονες της προσπάθειάς μας θα είναι η ασφάλεια, η ρεαλιστική και υπηρεσιακή εκπαίδευση. Κύριο άξονα επίσης αποτελεί η συντήρηση των μέσων και οπλικών συστημάτων, αλλά και η ταχεία αξιοποίηση αυτών που θα παραλάβουμε το επόμενο διάστημα, η διοίκηση με βάση την αποστολή, η ανάπτυξη πρωτοβουλιών όπου απαιτείται, η ασφάλεια προσωπικού και μέσων, η λεπτομερής γνώση του εδάφους, η τήρηση των ετοιμοτήτων, η αποτελεσματική επιτήρηση της μεθορίου και η συνεχής μέριμνα για το προσωπικό. Ο ίδιος συμπλήρωσε ακόμη, απευθυνόμενος στο στελεχιακό δυναμικό του Δ’ ΣΣ, «θα σταθώ δίπλα σας σε κάθε προσπάθεια, θα μοιραστώ τις δυσκολίες σας, θα σας κατευθύνω ώστε να εξαλειφθεί κάθε φαινόμενο ολιγωρίας, αναβλητικότητας και αδιαφορίας. Να επιδιώκετε σε κάθε ενέργειά σας αξιοπρέπεια, ηθικό και λεβεντιά, να ενεργείτε πάντοτε με οδοδείκτη την αποστολή σας και να την υπηρετείτε πρωτίστως με πνεύμα νικητή έχοντας κατά νου ότι η τελεσφόρησή της είναι μονόδρομος. Οι κάθε είδους απειλές στην Θράκη επαυξάνουν την υποχρέωση της υπηρεσιακής ετοιμότητάς μας και εγρήγορσης. Οφείλουμε να αναδειχθούμε σε παντοτινούς χειριστές του σπαθιού που θα ‘’χτυπήσει’’ όποιον απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα, την ελευθερία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της πατρίδας μας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή. Εκτιμώ βαθύτατα τον λαό της Θράκης και πιστεύω ότι με τις ευλογίες και τις ευχές της Εκκλησίας και τη συνεργασία-συμπαράσταση όλων των φορέων θα συνεχιστεί και θα ενδυναμώσει η σχέση εμπιστοσύνης. Στον απερχόμενο διοικητή, Ιωάννη Τσιόπλο υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε το επιτυχημένο έργο του. Με την βοήθεια Του Θεού θα συνεχίσω μαζί σας έναν ωραίο αγώνα».


Το λάβαρο Δ’ Σώματος

 Στον ρου της στρατιωτικής ιστορίας κατά τη διάρκεια της ειρήνης και των συγκρούσεων τα λάβαρα έχουν σηματοδοτήσει την παρουσία ενός διοικητή και έχουν λειτουργήσει ως σύμβολο ηγεσίας και ηθικού, καθώς κι ως πηγή μεγάλης υπερηφάνειας για το στράτευμα. Αυτή η παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα, καθώς το λάβαρο του Δ’ ΣΣ παραδίδεται στον παραδίδοντα Διοικητή. Στο έμβλημα του λαβάρου απεικονίζεται το ξίφος με το οποίο ο Μέγας Αλέξανδρος έκοψε τον Γόρδιο Δεσμό. Αναδεικνύεται, έτσι η αποφασιστικότητα με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται η οποιαδήποτε πρόκληση.

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …