Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πολυτεχνική Ξάνθης: Οι φοιτητές αρνούνται να πληρώσουν την μεταφορά τους

Πολυτεχνική Ξάνθης: Οι φοιτητές αρνούνται να πληρώσουν την μεταφορά τους

0

Συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τη διακοπή των δωρεάν μεταφορών. Το Αστικό ΚΤΕΛ σκέφτεται να διακόψει την γραμμή Ξάνθη-Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με το Δίκτυο της Πολυτεχνικής

Διεκδικούν τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων, ώστε το ΔΠΘ να διαθέτει παροχές και κίνητρα για όσους επιλέγουν να φοιτήσουν στο ακριτικό πανεπιστήμιο

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αποτελούσε το μοναδικό πανεπιστήμιο της χώρας το οποίο είχε θεσπίσει την δωρεάν μεταφορά των φοιτητών προς και από τα πανεπιστημιακά τμήματα ώστε να διευκολύνονται οι φοιτητές, καθώς οι περισσότερες σχολές βρίσκονται σε campus έξω από τα κέντρα των πόλεων. Το Πανεπιστήμιο, χωρίς να παίρνει κάποια επιπλέον χρηματοδότηση για αυτή την υπηρεσία από το Κράτος, διαχειριζόταν τους πόρους του ώστε να συνεχίσει να προσφέρει αυτή την σημαντική υπηρεσία προς τους φοιτητές του, η οποία αποτελούσε και ένα συμπληρωματικό κίνητρο επιπλέον παροχών για όσους επέλεγαν το ΔΠΘ. Αυτή η υπηρεσία με επίσημη ανακοίνωση της Πρυτανείας ανεστάλη από 1η Ιανουαρίου.

Το χρονικό
Σύμφωνα με το Δίκτυο Πολυτεχνικής Σχολής, η σύμβαση με τον ανάδοχο φορέα, το Αστικό ΚΤΕΛ υπογραφόταν ετήσια σύμβαση με στόχο την εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς των φοιτητών. «Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η εξεταστική του Σεπτεμβρίου, οι φοιτητές ενημερώθηκαν είτε από ειδησεογραφικά site είτε από αφίσες του Αστικού ΚΤΕΛ ότι η μηνιαία κάρτα θα κόστιζε 15 ευρώ ή 0.60 ευρώ ανά διαδρομή, κάτι το οποίο σήμαινε το τέλος της δωρεάν μεταφοράς» όπως τονίζει η εκπρόσωπος του Δικτύου στο «Ε». Ύστερα από κινητοποίηση του Φοιτητικού Συλλόγου, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο εξέδωσε μία ανακοίνωση με την οποία ενημέρωνε τους φοιτητές για την μονομερή ανανέωση της συμφωνίας με το Αστικό ΚΤΕΛ ώστε η μεταφορά να γίνεται με τους ίδιους όρους έως το τέλος του έτους. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές, το ΔΠΘ ενώ έκανε δύο προσφορές προς τον πάροχο, η μία ίδια με την περσινή και η επόμενη προσφορά προσαυξημένη κατά 10%, αυτές απορρίφθηκαν.

Η τωρινή κατάσταση με τις μεταφορές
Επιστρέφοντας οι φοιτητές τη νέα χρονιά έρχονται αντιμέτωποι με την ανακοίνωση της Πρυτανείας η οποία τους ενημερώνει για την λήξη των δωρεάν μεταφορών ύστερα από την χρονική επέκταση της σύμβασης που είχε πραγματοποιηθεί. Όπως επισημαίνουν οι φοιτητές, η διακοπή έγινε εν μέσω υψηλών ενοικίων κι ενώ έρευνες επισημαίνουν το πρόβλημα των φοιτητών στην εργασία. Μάλιστα, τονίζουν ότι το ΔΠΘ αποφάσισε να αναστείλει τη δωρεάν μεταφορά τους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη, όταν η πραγματική αλλαγή που έπρεπε να γίνει, ήταν να παραδειγματιστούν και οι υπόλοιπες φοιτητουπόλεις. Σύμφωνα με το Δίκτυο Πολυτεχνικής Ξάνθης «ενώ η πρόταση των ΚΤΕΛ τον Σεπτέμβριο αφορούσε μια μηνιαία κάρτα των 15 ευρώ, πλέον η κάρτα κοστίζει 20 ευρώ. Μαζί με τον φοιτητικό σύλλογο γνωρίσαμε τον Πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ ο οποίος δήλωσε ότι ούτε η προηγούμενη αλλά ούτε και η νέα διοίκηση του Πανεπιστημίου δεν κατέθεσαν εκ νέου προσφορά ενώ γνώριζαν την λήξη της σύμβασης. Οπότε θα καλούμαστε ως φοιτητές να πληρώνουμε 0,60 ευρώ τη φορά που επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο και αυτό το ποσό μπορεί τη μέρα να έχει κόστος για ένα φοιτητή έως και 3 ευρώ καθώς δεν πηγαίνουμε μία φορά την ημέρα στο Πανεπιστήμιο». Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η αγορά μηνιαίων καρτών κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα, πάντα σύμφωνα με το Δίκτυο, το ΚΤΕΛ να σκέφτεται σοβαρά να διακόψει την γραμμή Ξάνθη-Πανεπιστήμιο καθώς τα έξοδα είναι πολλά και δεν μπορούν να καλυφθούν.

Οι αντιδράσεις του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης και άλλων φορέων
Η υποχρηματοδότηση του ΔΠΘ έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των παροχών προς τους φοιτητές παρόλαυτα οι φοιτητές διαμαρτύρονται «ότι οι υπεύθυνοι από το Πανεπιστήμιο δεν προσπάθησαν καν να έρθουν σε επαφή με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ ως λύση ανάγκης μέχρι να δούμε τι θα γίνει καθώς αυτή η λύση είχε προτιμηθεί σε περιόδους όπως αυτή» όπως δηλώνουν. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης αναφέρει ότι «το ΔΠΘ μέχρι και πρότινος ήταν το μοναδικό πανεπιστήμιο που είχε δωρεάν μεταφορά. Δεν είναι τυχαίο όμως που προσπαθούν να μας κόψουνε τις Δημοσιές και Δωρεάν παροχές. Βλέπουμε την σίτιση και την στέγαση συνεχώς να υποβαθμίζονται, με τρανταχτό παράδειγμα την ανεπάρκεια των εστιών και ο γενικότερος κατακερματισμός των φοιτητικών μας παροχών». Σύμφωνα με το Δίκτυο, «ο Φοιτητικός Σύλλογος επίσης είχε παρέμβει το προηγούμενο διάστημα στο Δημοτικό Συμβούλιο όσον αφορά στα θέματα που αφορούν και τις δωρεάν μεταφορές αλλά και το φλέγον ζήτημα της στέγασης των φοιτητών. Αναλυτικότερα, παρέδωσε ψήφισμα το οποίο υπερψηφίστηκε, που επί της ουσίας ζητούσε έκτακτη χρηματοδότηση για την ενοικίαση δωματίων και για την μεταφορά φοιτητών ενώ ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια είναι η τελική έκβαση». Σε ανακοίνωση προχώρησε και η Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης καθώς δήλωσε ότι «οι φοιτητές σε Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη, με το ξεκίνημα του νέου έτους και των μαθημάτων τους, ήρθαν αντιμέτωποι με την κατάργηση του δικαιώματος, που ήταν κατοχυρωμένο για δεκαετίες, στη δωρεάν μεταφορά από και προς τις σχολές τους, τις εστίες και τις φοιτητικές λέσχες», ενώ καλεί τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο να λάβει μέτρα για τη διασφάλιση της δωρεάν, ασφαλούς και επαρκούς μετακίνησης όλων των φοιτητών του ΔΠΘ.

Σε συνέχεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Θράκη και των εξαγγελιών περί φιλοδοξιών ώστε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, η διεκδίκηση των φοιτητών είναι οι αρμόδιοι φορείς να συνεργαστούν με σκοπό να διευκολύνουν την φοίτηση των ανθρώπων που επιλέγουν το ΔΠΘ για τις σπουδές τους και να βοηθήσουν ώστε η φοίτηση να παραμείνει ανοιχτή στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα βρίσκοντας λύσεις όσον αφορά τις εγκαταστάσεις, την στέγαση αλλά και την μεταφορά των φοιτητών προς και από το Πανεπιστήμιο.

*Φωτο: Φωνή της Ροδόπης

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…