-330 γρ. κουραμπιέδες (τους σκουπίζουμε να φύγει η πολλή άχνη)
-λίγο φρέσκο γάλα (2-3 κουτ. σούπας)
-30 ml (2 κουτ. σούπας) λικέρ της αρεσκείας μας ή κονιάκ
-250 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
-80 γρ. (περίπου 2/3 της κούπας) ζάχαρη άχνη
-4 κουτ. σούπας κακάο
-3 κουτ. σούπας έτοιμη πραλίνα φουντουκιού
Για το μωσαϊκό, σε ένα μπολ σπάμε τους κουραμπιέδες σε κομμάτια, τους βρέχουμε με λίγο γάλα, ανακατεύουμε ελαφρά, προσθέτουμε το λικέρ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ελαφρά.
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε το κακάο και την πραλίνα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν. Προσθέτουμε τους κουραμπιέδες και ανακατεύουμε με το χέρι να σκορπιστούν ομοιόμορφα.
Απλώνουμε το μείγμα του μωσαϊκού σε μια λαδόκολλα, πλάθουμε ένα μπαστούνι και το τυλίγουμε στη λαδόκολλα, στρίβοντας τις άκρες της. Βάζουμε το μωσαϊκό με κουραμπιέδες στην κατάψυξη για 1 ώρα ή στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, μέχρι να σφίξει.
Ξετυλίγουμε, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε. Προαιρετικά μπορούμε να εμπλουτίσουμε τον κορμό με ξερά φρούτα, όπως σταφίδες ή κράνμπερις, ή ψιλοκομμένα φρούτα γλασέ της αρεσκείας μας, για μια ωραία αντίθεση ζουμερών και τραγανών υλικών.