Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις των μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης προς και από το Κολυμβητήριο

Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις των μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης προς και από το Κολυμβητήριο

0

Οι γονείς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, καλούνται να πληρώσουν την μεταφορά των μαθητών

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Κουρτίδης και η κα Εύη Στυλιανίδου, Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης δίνουν εξηγήσεις στο «Ε»

Ανακοίνωση για την εφαρμογή του αντικειμένου της κολύμβησης στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής εξέδωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το κόστος μεταφοράς των μαθητών στο κολυμβητήριο.

Όπως επισημαίνει η λειτουργία του κολυμβητηρίου σε συνδυασμό με τη δυνατότητα παροχής μαθήματος κολύμβησης για μαθητές Γ’ και Δ’ Δημοτικού αποτέλεσε μία ευχάριστη εξέλιξη, ωστόσο από την αρχή ακόμη του μαθήματος οι γονείς ενημερώθηκαν ότι πρέπει να καλύπτουν το κόστος της μετακίνησης. Αυτό, όπως επισημαίνουν, έρχεται σε αντίθεση με το νόμο που προβλέπει ότι: «σύμφωνα με την παρ.8 του άρθρου 63 του Ν.4415/2016 διασφαλίζεται η δωρεάν μεταφορά των μαθητών/τριών από τις αιρετές περιφέρειες της χώρας. Οι μετακινήσεις από και προς τη σχολική μονάδα θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, χωρίς δαπάνη από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. καθώς και τους γονείς / κηδεμόνες». Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου σχολείου υπογραμμίζει ακόμη ότι «Οι μαθητές βάσει του προγράμματος διδασκαλίας του Υπουργείου Παιδείας είναι υποχρεωτικό να παρακολουθήσουν τα μαθήματα κολύμβησης στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής και η Περιφέρεια ΠΡΕΠΕΙ να καλύψει βάσει νόμου το κόστος μεταφοράς των μαθητών!»

Το «Ε» επικοινώνησε με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κ. Κουρτίδη και την κα Εύη Στυλιανίδου, Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης ώστε να κατατεθεί η άποψη των κατεξοχήν αρμόδιων και να δοθούν εξηγήσεις για το πώς διαμορφώθηκε η κατάσταση ως έχει.

Κ. Κουρτίδης: Η απόφαση της μετακίνησης μαθητών είναι πολύπλοκη διαδικασία
Ο κ. Κουρτίδης αναφέρει ότι ο κύριος λόγος που δεν υπάρχει μετακίνηση από την Περιφέρεια είναι το καθυστερημένο άνοιγμα του Κολυμβητηρίου καθώς όλα τα προγράμματα εξετάζονται από το Περιφερειακό Συμβούλιο στο τέλος της σχολικής χρονιάς για την επόμενη. Όπως υπογράμμισε ο ίδιος «Το αν αποφασιστεί η μετακίνηση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία διότι αφού αποφασιστεί αν ένα σχολείο δικαιούται μετακίνηση από και προς το Κολυμβητήριο σύμφωνα με τις δοσμένες χιλιομετρικές αποστάσεις, μετέπειτα γίνεται η σχετική μελέτη από τις τεχνικές υπηρεσίες. Οι όροι και η διαδικασία εγκρίνονται από την Οικονομική Επιτροπή και ύστερα ακολουθεί η διαπραγμάτευση και αφού εγκριθεί ξανά τίθεται το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή. Στο τέλος θα πρέπει να υπάρξει ανάθεση σε κάποιον ιδιώτη ώστε να ξαναπεράσει από την Οικονομική Επιτροπή για την τελική έγκριση. Όπως καταλαβαίνετε έχουμε να κάνουμε με μία πολύπλοκη διαδικασία που ο χρόνος της κυμαίνεται από δύο έως τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρτίδη, το αίτημα από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ήρθε καθυστερημένα, όχι με υπαιτιότητά της, αλλά λόγω του καθυστερημένου ανοίγματος του Κολυμβητηρίου, για αυτό το λόγο αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση. «Όπως και να έχει, εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε τη σύννομη και προβλεπόμενη οδό ώστε να υπάρξει λύση στο αίτημα της μετακίνησης», πρόσθεσε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης.

Εύη Στυλιανίδου: Δεν υποχρεώνουμε κανένα γονέα να πληρώσει
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις στο «Ε» της κας Εύη Στυλιανίδου καθώς ανέφερε «το Κολυμβητήριο παραδόθηκε 6 Οκτωβρίου και εμείς ως Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας υποβάλαμε το αίτημα για την μεταφορά των μαθητών στις 20 Οκτωβρίου που θα ξεκινούσε στις 9 Ιανουαρίου οπότε από την πλευρά μας έχουμε κάνει εγκαίρως τις απαραίτητες ενέργειες. Δεν υποχρεώνουμε κανένα γονέα να πληρώσει, αυτή είναι δική τους επιλογή εφόσον θέλουν τα παιδιά τους να μην χάσουν το μάθημα της κολύμβησης. Όσα παιδιά δεν θα πηγαίνουν στο Κολυμβητήριο, θα παρακολουθούν κανονικά το μάθημα της γυμναστικής που προβλέπεται στις σχολικές εγκαταστάσεις έως ότου τακτοποιηθεί η μεταφορά».

Σύμφωνα με την Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, «το κόστος μετακίνησης θεωρείται ότι είναι αρκετά χαμηλό και εναπόκειται στους γονείς να σκεφτούν αν είναι κάτι που θέλουν και να καλύψουν με ίδια μέσα την μετακίνηση των παιδιών για όσο καιρό δεν θα υπάρχει δημόσια μεταφορά που εκτιμώ ότι θα είναι περίπου ένας μήνας».

Κλείνοντας, η κα Στυλιανίδου θεωρεί ότι οι αντιδράσεις των γονέων μπορούν κατά κάποιο τρόπο να δικαιολογηθούν αλλά είναι ουσιαστικά άδικες διότι δεν υποχρεώνονται να πληρώσουν τη μεταφορά εφόσον τους δίνεται η δυνατότητα να μην επιλέγουν το μαθημα της κολύμβησης. «Απλά επιμένω στο ότι δεν καταλαβαίνω την τόσο μεγάλη αναστάτωση και δημοσίευση. Δεν καταλαβαίνω την σκοπιμότητα της ανακοίνωσης διότι εγώ και ο κ. Κουρτίδης έχουμε βρεθεί να απολογούμαστε για το παραπάνω που κάνουμε από αυτό που είμαστε υποχρεωμένοι».

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ξάνθη

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην κεντρική πλατεία το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Απριλίου με δυ…