Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ινστιτούτο ΕΝΑ: Ένας θύλακας ανανεωτικής σκέψης πάνω σε ζητήματα ανάπτυξης της ΑΜΘ

Ινστιτούτο ΕΝΑ: Ένας θύλακας ανανεωτικής σκέψης πάνω σε ζητήματα ανάπτυξης της ΑΜΘ

0

Η πρώτη εκδήλωση του Ινστιτούτου ΕΝΑ στο Ξενοδοχείο Elisso στέφθηκε με επιτυχία, παρουσία προσώπων από όλο το φάσμα της προοδευτικής σκέψης

«Στόχος του Ινστιτούτου είναι η παρέμβαση από μία αριστερή σκοπιά στη δημόσια συζήτηση και στα τεκτενόμενα της περιοχής» δήλωσε ο Στ. Γιαννακίδης, αναπ. Συντονιστής Τμήματος Βιομηχανίας και Αναπτυξιακού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ

Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση στο Ξενοδοχείο Elisso του άρτι αφιχθέντος παραρτήματος του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ στην Ξάνθη ύστερα από πρωτοβουλία του πρ. υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Στάθης Γιαννακίδης, ο Χάρης Δαλτζόγλου, υποψήφιος διδάκτωρ τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής Δ.Π.Θ., ο Τάκης Κορκολής, υπεύθυνος ανάπτυξης «ΕΝΑ», πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Ε.Σ.Π.Α. και ο Λόης Λαμπριανίδης, μέλος γνωμοδοτικού συμβουλίου «ΕΝΑ», πρώην γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων ενώ χαιρέτησε την εκδήλωση η κ. Ειρήνη Νταή, συντονίστρια Ομάδας Κοινωνικής Ανάλυσης του Ινστιτούτου ΕΝΑ. Την συζήτηση συντόνιζε ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Τάσος Καραδέδος.

To παρών έδωσαν τοπικοί φορείς που προέρχονται από τις προοδευτικές δυνάμεις αλλά και άνθρωποι γενικότερα της πολιτικής σκηνής της Ξάνθης. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο κ. Κατσιμίγας, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», ο κ. Κουρτίδης, Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, ο κ. Ανταμπούφης, δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη» και ο κ. Σωκράτης Ξυνίδης, πρ. Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης.

«Όλοι έχουμε σχηματίσει μία άποψη για το ποια είναι η αντίληψη των πολιτικών δυνάμεων σχετικά με την ανάπτυξη στην περιοχή της ΑΜΘ. Αυτό που κυρίως προσδοκούμε σήμερα είναι να αναπτύξουμε και να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο την συζήτηση που ανοίχθηκε με τα αποτελέσματα της διακομματικής και να μην αφήσουμε την ευκαιρία που δημιουργήθηκε το προηγούμενο διάστημα να πάει χαμένη. Για αυτό το λόγο απευθύνουμε κάλεσμα σε όλη την κοινωνία να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια μας και να συμμετέχει με όποιο τρόπο μπορεί» τόνισε ο κ. Γιαννακίδης, πριν την έναρξη της εκδήλωσης, αποκλειστικά στο «Ε».

Τ. Κορκολής: «Δεν στεκόμαστε στην θεωρία αλλά μέλημά μας είναι πώς αυτή η θεωρία θα γίνει πράξη»
Ο κ. Κορκολής υπήρξε ο πρώτος ομιλητής της βραδιάς ο οποίος προσπάθησε να θέσει το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της συζήτησης αλλά και της εν γένει προσπάθειας του παραρτήματος στην Ξάνθη. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, υπάρχουν τέσσερις προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Η πρώτη είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης οι οποίες είναι άκρως σημαντικές καθώς δεν γνωρίζουν σύνορα. Η δεύτερη πρόκληση που τέθηκε, και πηγάζει από την πρώτη, είναι οι διευρυμένες ανισότητες και η ανασφάλεια που φέρνει αυτή η συνθήκη ειδικά στα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Για να καταπολεμηθούν οι ανισότητες πρέπει να ιδωθούν σαν ένα με τις κλιματικές καθώς αν δεν λυθούν οι πρώτες τότε η κλιματική αλλαγή θα δημιουργήσει καινούργιες ανισότητες. Η τρίτη πρόκληση, που ανέφερε ο κ. Κορκολής, αφορούσε την υποχώρηση της Δημοκρατίας και των θεσμών που αυτή τη βιώνουμε έντονα και στον τόπο μας. Η συγκεκριμένη πρόκληση μας καλεί να βρούμε νέους τρόπους να υπερασπίσουμε τους θεσμούς, να βρούμε καινούργιους τρόπους να λειτουργήσει η Δημοκρατία, η λογοδοσία και η διαφάνεια. Τέλος, τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς που αναβιώνουν μια περιθωριοποίηση εν μέσω παγκοσμιοποίησης και αποφέρουν αστάθεια, υπογράμμισε ως τέταρτη πρόκληση ο κ. Κορκολής.

Χ. Δαλτζόγλου: «Η περιφέρεια της ΑΜΘ καταλαμβάνει την 235η θέση βάσει του κατά κεφαλήν εισοδήματος με όρους αγοραστικής δύναμης»
Ο κ. Δαλτζόγλου ανέπτυξε τους δείκτες σχετικής φτώχειας στην περιφέρεια της ΑΜΘ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε από την ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat, η περιφέρεια της ΑΜΘ καταλαμβάνει την 235η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε. βάσει του κατά κεφαλήν εισοδήματος με όρους αγοραστικής δύναμης το 2019. Αυτή η θέση είναι πέντε θέσεις χαμηλότερα από 2017 ενώ το 2018 κατείχε την προτελευταία θέση πίσω από την Δυτική Ελλάδα. Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι της ΑΜΘ είχαν την μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματός ύψους 23,8% τους σε σχέση με τη Δυτική Μακεδονία όταν ο αντίστοιχος εθνικός μέσος όρος είναι 18,2%. Για τη σχετική φτώχεια σε εθνικό επίπεδο το 2021 το 19,6% του συνολικού πληθυσμού της χώρας ήταν σε κίνδυνο φτώχειας ο οποίος ορίζεται από τον ΟΟΣΑ ως στο 60% του διάμεσου συνολικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Βάσει αυτού, ανέφερε ο κ. Δαλτζόγλου, οι πολίτες της ΑΜΘ είναι οι περισσότερο φτωχοί σε σύγκριση με αυτούς των υπόλοιπων περιφερειών και συγκεκριμένα 29,4% ζουν υπο το καθεστώς της σχετικής φτώχειας, δέκα μονάδες υψηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο. Το τρίτο σημείο που έκανε λόγο ο κ. Δαλτζόγλου ήταν ο δείκτης της ανεργίας όπου η ΑΜΘ έχει αρνητική πρωτιά στην ανεργία στους νέους με 45,1% , πρώτη πανελλαδικά και δεύτερη πανευρωπαϊκά. Τονίστηκε βέβαια ότι το θέμα της ανεργίας είναι εθνικό ζήτημα καθώς μέσα στην πρώτη δεκάδα υπάρχουν περιφέρειες όπως η Δυτική Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Στ. Γιαννακίδης: «Είναι αναγκαίο να επανεξετάσουμε τη θέση μας όσον αφορά την πολιτική μας στάση σχετικά με τις αποφάσεις που παίρνονται για την ίδια μας την ζωή»
Ο κ. Γιαννακίδης υπογράμμισε ότι η ενασχόληση με την πολιτική θα πρέπει να είναι ένα καθημερινό γεγονός που θα παράγει αποτελέσματα για την κοινωνία. Η απαξίωση της πολιτικής θα πρέπει να μας προβληματίζει και για αυτό το λόγο το Ινστιτούτο ΕΝΑ φιλοδοξεί να συνεισφέρει στην επανοικειοποίηση της καθημερινής πολιτικής δραστηριότητας, να δώσει βήμα διαλόγου και δράσης σε επιστήμονες και στη νέα γενιά προς αυτή τη κατεύθυνση. Οι άξονες, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακίδη και την αξιωματική αντιπολίτευση, πάνω στους οποίους κινείται η συζήτηση για την ανάπτυξη είναι πρώτον η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, δεύτερον η ενίσχυση του εισοδήματος, τρίτον η παραγωγική ανασυγκρότηση και τέταρτον η δημογραφική πρόκληση. Σχετικά με την διακομματική επιτροπή ο ίδιος ανέφερε ότι πρέπει να κρατήσουμε ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια μας δόθηκε μία ευκαιρία να αναπτύξουμε μία συγκεκριμένη συζήτηση που αφορά συγκεκριμένα την περιοχή της ΑΜΘ. Οι στόχοι του Ινστιτούτου συνοψίστηκαν στο πώς η Θράκη θα γίνει ένας τόπος που θα χαίρονται οι άνθρωποι να κατοικούν, στο πώς η Θράκη θα γίνει ένας ικανοποιητικός τόπος άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, στο πώς μπορούμε να νέο οικονομικό υπόδειγμα που θα βασίζεται στη γνώση και τέλος στο πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την διασυνορικότητα.

Λ. Λαμπριανίδης: «Η περιορισμένη ανάπτυξη και οι ανισότητες δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά καθαρά πολιτικό»
«Τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν άμεσα, δεν γίνονται θαύματα» τόνισε ο κ. Λαμπριανίδης όντας ο τελευταίος κατά σειρά ομιλητής. Και συνέχισε, «ότι ο σκόπελος αυτός δεν θα ξεπεραστεί με ημίμετρα ούτε με ισχυρή επιδοματική πολιτική». Ο κ Λαμπριανίδης ανέφερε ότι η περιοχή χρειάζεται ένα αναπτυξιακό άλμα χωρίς να στηρίζεται στην ενισχυόμενη ανάπτυξη αλλά στην αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη με συμμετοχή της ίδιας κοινωνίας. Το σημαντικό πρόβλημα της Θράκης, σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, είναι η φυγή τόσο των χειρώνακτων όσο και εξιδεικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό γίνεται καθώς οι άνθρωποι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις στην αγορά στην περιοχή τους. Στην Θράκη, συνεχίζει, υπάρχει και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι εκτός από το εξωτερικό, οι νέοι «μεταναστεύουν» στα μεγάλα αστικά κέντρο οπότε αντιμετωπίζουμε ένα διπλή απομείωση ενός κρίσιμου ανθρώπινου δυναμικού. Το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό φέρνει την ανάπτυξη καθώς η ανάπτυξη έρχεται από τους ανθρώπους για τους ανθρώπους. Το δεύτερο σημείο που τονίσθηκε ήταν ο χαμηλός μέσος όρος της εκπαίδευσης των ανθρώπων καθώς υπάρχουν τεράστιες ανισότητες μέσα στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπριανίδης ανέφερε ότι στα βόρεια προάστια ο μέσος όρος των χρόνων εκπαίδευσης είναι 13-14 χρόνια, σε ορισμένες ορεινές κοινότητες της Θράκης ο μέσος όρος πέφτει στα 4 με 5 χρόνια. Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει με κατάλληλες πολιτικές και να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό της. Η ανάπτυξη πρέπει να έρθει μέσω πολιτικών που ενθαρρύνουν μέσω της ποιοτικής ανάπτυξης δηλαδή μέσω του εξιδεικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, της καινοτομικής δυνατότητας των επιχειρήσεων, της στήριξης της βιομηχανίας και όλα αυτά με ένα σημαντικό ρόλο του Κράτους.

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν: Ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για την προώθηση της ειρηνικής συνύπ…