Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Δραματική μείωση του ζωικού κεφαλαίου στον νομό μας

Δραματική μείωση του ζωικού κεφαλαίου στον νομό μας

0

Πάνω από 40 κτηνοτροφικές μονάδες έκλεισαν  – Δεν μπορούν να ταΐσουν τα ζώα τους οι κτηνοτρόφοι

 

Πιο προβληματική η κατάσταση στην ορεινή ζώνη – Ζητούν επιδότηση στην παραγωγή και όχι στο ζώο

 

 

Συρρικνώνεται ολοένα η κτηνοτροφία στο νομό μας και μειώνεται επικίνδυνα το ζωικό κεφάλαιο με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί ένα σημαντικό μέρος του ΑΕΠ του νομού μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας διέθεσε ο κτηνοτροφικός σύλλογος Ξάνθης τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κλείσει πάνω από 40 κτηνοτροφικές μονάδες στο νομό ενώ συνεχίζεται το φαινόμενο της πώλησης ζώων από τους κτηνοτρόφου που έχουν αδυναμία να τα ταΐσουν, εξαιτίας της εκτίναξης σε διπλάσιο ποσό της τιμής των ζωοτροφών.

Κωφεύει το ΥΠΑΑΤ στα αιτήματα των κτηνοτρόφων

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος  των κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς όλοι οι κτηνοτροφικοί  σύλλογοι είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως το υπουργείο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τις ανατιμήσεις τις ζωοτροφές υποδεικνύοντας τον τρόπο επιδότησης ώστε να πιάσει τόπο ωστόσο δεν εισακούστηκαν: «Ζητήσαμε να επιδοτηθούμε για τις ζωοτροφές με βάση την παραγωγή και όχι ανά ζώο. Τα στοιχεία μας υπάρχουν στον ΕΛΟΓΑΚ και μπορούν εύκολα να ελεγχθούν. Για παράδειγμα η επιδότηση είναι 84 εκ. ευρώ και η παραγωγή μας είναι 59 εκ. κιλά Ζητήσαμε 15 ευρώ/ ανά πρόβατο και μας δίνουν 6,50 ευρώ και 18 ευρώ για την αγελάδα. Αν σκεφτεί κανείς ότι αγοράζουμε την σόγια 700 ευρώ τον τόνο από 280 ευρώ πέρσι και το καθημερινό σιτηρέσιο για κάθε ζώο ανέρχεται στο 1 ευρώ δεν βγαίνουμε παρότι δίνουμε το γάλα 1,60 ευρώ καθώς όλα τα ζώα δεν είναι παραγωγικά και επιπλέον έχουμε να καλύψουμε και τον τριπλασιασμό στην ενέργεια. Γι αυτό πολλοί συνάδελφοι πουλάνε τα ζώα τους και κλείσουν τις μονάδες τους. Σαν νομός είχαμε πλεόνασμα στην κτηνοτροφική παραγωγή και κινδυνεύουμε να γίνουμε ελλειμματικός», σημειώνει ο κ. Ψεμματάς.

 

Πιο προβληματική η κατάσταση στην ορεινή ζώνη

Η κατάσταση είναι ποιο προβληματική στην ορεινή περιοχή του νομού μας. Όπως εξηγεί ο κ. Ψεμματάς αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις για να καλλιεργήσουν οι κτηνοτρόφοι τριφύλλι για να ταΐσουν τα ζώα τους. Το αποτέλεσμα είναι να τις κλείνουν.

Να σημειώσουμε ότι δεν έχουν δοθεί ακόμη η εξισωτική αλλά ούτε η επιδότηση για τις ζωοτροφές.

Η ριγμένη ΑΜΘ και η ευνοημένη Κρήτη

Εκτός όμως από αυτά τα συγκυριακά προβλήματα υπάρχουν και χρόνια που τα βλέπουν συνεχώς μπροστά τους οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ. Είναι η χρόνια αδικία όπως λένε που συντελείται εις βάρος τους και αφορά τις επιδοτήσεις με βάση τα βοσκοτόπια και την νέα ΚΑΠ. Ειδικότερα η περιφέρεια ΑΜΘ δηλώνει 850.000  αιγοπρόβατα και το γάλα που παραδίδει αντιστοιχεί ΄στο 15% της εγχώριας παραγωγής. Την ίδια στιγμή η Κρήτη δηλώνει 2 εκ. αιγοπρόβατα και το γάλα που παραδίδει είναι το 2,7% της εγχώριας παραγωγής: «Τα λέμε χρόνια τώρα. Πρέπει να επιδοτηθούμε ανάλογα με την παραγωγή. Δεν γίνεται έλεγχος γιατί η Κρήτη είναι …άβατο!. Στην νέα ΚΑΠ προβλέπει για  την ΑΜΘ το 1/3 των επιδοτήσεων . Δηλαδή κάποιος που έχει 100 ζώα θα πάρει 1000 ευρώ ενώ στην Κρήτη για τα ίδια ζώα 3.500 ευρώ. Ζητήσαμε όλη η Ελλάδα να είναι μία περιφέρεια αλλά δεν μας ακούει κανείς!», τονίζει απογοητευμένος ο κ. Ψεμματάς.

Καταγγέλλουν παράνομες ελληνοποιήσεις στο γάλα και ζητούν την άμεση εφαρμογή του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0 / AGRITRACK

Επισημαίνεται ότι μόλις πριν τρεις μέρες οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ συνυπογράφουν μαζί με άλλους συλλόγους της χώρας επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά θέτοντας τρία θέματα που ταλαιπωρούν την κτηνοτροφία, όπως αναφέρουν. Ειδικότερα καταγγέλλουν 1.Παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγωγών γάλακτος που αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της συνολικής κατανάλωσης και αποτελούν μεγάλη πληγή για τον κλάδο μας αφού πολλές φορές αποδεδειγμένα χρησιμοποιούνται για τη νοθεία ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων της πατρίδας μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν δεν περιοριστούν οι ελληνοποιήσεις και οι νοθεύσεις, διακινδυνεύουμε το μέλλον της Ελληνικής κτηνοτροφίας.

2.Η έλλειψη ψηφιοποίησης δημιουργεί συνθήκες χειραγώγησης των αδύναμων μερών της αλυσίδας, δηλαδή των Ελλήνων κτηνοτρόφων

3.Η αναγκαιότητα για τακτική πληκτρολόγηση / ενημέρωση του ΑΡΤΕΜΙΣ, για τη συμφωνία ισοζυγίων κάθε παραγωγού, προβληματίζει και επιβαρύνει τα μέλη μας.

Επισημαίνουν ότι: «Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι ενήμερος για τα ανωτέρω προβλήματα του κλάδου μας και έχει υλοποιήσει το ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0 / AGRITRACK, που δούλευε πιλοτικά με απόλυτη επιτυχία στη Θεσσαλία για 2 χρόνια, μέχρι που το σταματήσατε»

Και ζητούν: «Εμείς και όλα τα μέλη μας υποστηρίζουμε και απαιτούμε, την άμεση εφαρμογή του δοκιμασμένου συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0 / AGRITRACK, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μαθητικός Διαγωνισμός «Πυθαγόρας 2025»: Πρόκληση για τη μαθηματική σκέψη

Ανοιχτές οι συμμετοχές για μαθητές από τη Β’ Δημοτικού έως και τη Γ’ Γυμνασίου – Διαδικτυα…