Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Προϋπολογισμός 2023: Στο στίγμα της κοινωνικής φροντίδας έδωσε βαρύτητα ο Κ. Μητσοτάκης

Προϋπολογισμός 2023: Στο στίγμα της κοινωνικής φροντίδας έδωσε βαρύτητα ο Κ. Μητσοτάκης

0

Άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για έκτακτες επιδοτήσεις για ακρίβεια και ενέργεια, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο για έκτακτο απόθεμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ

 

Για τον προϋπολογισμό του 2023 που βρίσκεται ήδη στη Βουλή και επίκειται η ψήφισή του μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής, υπογραμμίζοντας ότι: «ο φετινός Προϋπολογισμός αποδεικνύει έμπρακτα, πιστεύω, ότι η άλλη όψη της οικονομικής μας πολιτικής είναι η κοινωνική φροντίδα».

Όπως ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση, η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη πολύ μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για το 2023, ενδεχομένως και τριπλάσια. Πρόσθεσε δε ότι, «ρεκόρ συνεχίζουν επίσης να καταγράφουν και οι εξαγωγές αλλά και τα μεγάλα έργα, αποκλιμακώνοντας την ανεργία, η συνολική μείωση της οποίας έχει ξεπεράσει πια τις 5 μονάδες. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τους 4.100.000 συμπολίτες μας. Έχουμε καταφέρει να πετύχουμε να μειώνουμε τους φόρους, αλλά ταυτόχρονα να αυξάνουμε τον δημόσιο πλούτο μας».

Τονίζοντας ότι παρά την πίεση του πληθωρισμού, η οικονομία αντιστέκεται, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε συνετή την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και επεσήμανε ότι αυτή η διαχείριση «μας επιτρέπει πια στον φετινό προϋπολογισμό να συμπεριλαμβάνουμε γενναίες πρωτοβουλίες, όπως η οριστική και μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης πια για όλους, μονιμοποίηση δηλαδή για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και κατάργηση για τους δημόσιους  υπαλλήλους και για τους συνταξιούχους». Ο ίδιος πρόσθεσε: «νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, τρίτη στη σειρά, η οποία θα έρθει τον Μάιο και βέβαια από τις αρχές του 2023 αυξήσεις ύψους 7,75% στο σύνολο σχεδόν των συντάξεων. Για την ακρίβεια, όπως μας είπε και ο Υπουργός, 2.499.258 δικαιούχοι. Αυξήσεις, επίσης, θα δουν και οι γιατροί του ΕΣΥ. Βελτιώσεις θα δουν οι ένστολοί μας μέσω παρέμβασης στα επιδόματά τους. Ενώ προφανώς θα συνεχιστούν και τα αναχώματα στην ενεργειακή κρίση και στην ακρίβεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία> Ακόμη, ενημέρωσε ότι έχει προϋπολογιστεί παραπάνω από 8 δισεκατομμύρια για επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, ενώ άφησε και ένα «παράθυρο» για έκτακτες επιδοτήσεις για ακρίβεια και ενέργεια, λέγοντας ότι: «έχουμε ακόμα ένα έκτακτο απόθεμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου στην περίπτωση που χρειαστεί να καλυφθούν και άλλες έκτακτες ανάγκες. Αυξάνουμε και άλλο τα κονδύλια για το επίδομα θέρμανσης και προβλέπουμε φυσικά πάντα και πρόσθετες ενισχύσεις, τόσο για τους αγρότες όσο και για τους κτηνοτρόφους μας, ώστε να αμυνθούν στο αυξημένο κόστος λιπασμάτων και ζωοτροφών».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αιτήσεις από την Τετάρτη για το επίδομα μητρότητας

Αφορά τις μη μισθωτές μητέρες Μια σημαντική στήριξη προσφέρει στις μη μισθωτές μητέρες το …