Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

0

Εν αναμονή…
Θα ξεκινήσουν ανακοινώσεις ονομάτων υποψηφίων βουλευτών εντός των επόμενων 10-15 ημερών. Τούτο άφησαν να διαρρεύσει από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και μάλλον το ίδιο θα συμβεί και από πλευράς της Ν.Δ. Το συμπέρασμα από τις διαρροές αυτές είναι ότι τα επιτελεία δουλεύουν υπερωρίες για να ετοιμάσουν τις λίστες των υποψηφίων διότι όλα τα κόμματα είναι σίγουρα πως οι βουλευτικές θα γίνουν την Άνοιξη του 2023.
Τώρα, ως προς τις επιλογές, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θα δώσουν βαρύτητα σύμφωνα με όσα δηλώνουν στην ανανέωση των ονομάτων-υποψηφίων και ατόμων που έχουν καταξιωθεί στις τοπικές κοινωνίες. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανανέωσης σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να υπάρξει στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
-Εν αναμονή λοιπόν.
Γ.Δ.


Η κρίσιμη πρώτη Κυριακή
Το έχουμε πει. Βρισκόμαστε σε άτυπη προεκλογική περίοδο και το κλίμα μοιραία περιλαμβάνει ως μενού και προεκλογικό περιεχόμενο.
Ο λόγος για τα κόμματα λοιπόν, όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν και τα οποία να το θυμηθείτε αυτό, θα είναι πάρα πολλά λόγω της απλής αναλογικής.
Για όλα λοιπόν τα κόμματα και κομματίδια, η κρίσιμη ημέρα θα είναι η πρώτη  Κυριακή. Κι αυτό, διότι όπως τονίζουν οι εκλογολόγοι, το ποσοστό που θα λάβει το κάθε κόμμα θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης. Πράγμα που σημαίνει πως όλοι προβλέπουν πως κυβέρνηση δεν θα σχηματιστεί από την πρώτη αυτή αναμέτρηση και μετά από λίγο χρόνο θα έχουμε τη δεύτερη εκλογική διαδικασία που θα γίνει με την ενισχυμένη αναλογική και από κει μάλλον θα προέλθει η νέα κυβέρνηση.
Γ.Δ.


Τρία θα είναι τα διλήμματα
Και μια και βρισκόμαστε στο προεκλογικό κλίμα, θα πρέπει να πούμε πως τα κόμματα εκτός από τις λίστες των υποψηφίων τους, ετοιμάζουν και το θεωρητικό τους οπλοστάσιο.
Για τη ΝΔ τα διλήμματα των προσεχών εκλογών έχουν ήδη τεθεί και είναι: «κυβερνησιμότητα ή ακυβερνησία. Σταθερότητα ή αστάθεια. Πορεία στο μέλλον ή επιστροφή στο παρελθόν.
Και τα τρία διλήμματα έχουν προσωποποιηθεί. Κυριάκος Μητσοτάκης ή Αλέξης Τσίπρας.
Στις σημερινές πολιτικές συνθήκες τοξικότητας, καταστροφολογίας και διχασμού που καλλιεργεί συστηματικά η αντιπολίτευση, κάθε συνεννόηση και συναίνεση, απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των κρίσεων και προκλήσεων, είναι ανέφικτη.
Η αυτοδυναμία της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς παράταξης της ΝΔ αποτελεί μονόδρομο. Το απαιτεί το εθνικό και όχι το κομματικό ή προσωπικό συμφέρον» υποστηρίζει η Ν.Δ.
Γ.Δ.


«Αναχρονιστική λαϊκή Δεξιά»
Συμπολίτης τακτικός αναγνώστης της στήλης με αφορμή σχόλιο που πρόσφατα δημοσιεύθηκε και αφορούσε τα μικρά ακροδεξιά κομματίδια που θα συμμετέχουν στις εκλογές, μου τηλεφώνησε για να μου πει έναν νέο πολιτικό όρο.
«Σου καταθέτω για αυτά τα κομματικά υβρίδια ένα νέο πολιτικό όρο και ελπίζω να τον βρεις πιο αντιπροσωπευτικό. Μιλώ και προτείνω «Αναχρονιστική λαϊκή Δεξιά» το όνομα αυτών των υποψηφίων που συστήνουν κομματίδια με τη φιλοδοξία να μειώσουν την εκλογική δύναμη της Ν.Δ. . Μάλιστα όλοι αυτοί είναι εναντίον του Μητσοτάκη που τον θεωρούν «ξένο» σώμα στη Ν.Δ.».
Συμφώνησα μαζί του και ως προς τον τίτλο και χαρακτηρισμό, αλλά και ως προς το περιεχόμενο της σκέψης του.
Γ.Δ.


Ήρθε ο Χειμώνας
Δευτέρα 28 Νοεμβρίου χθες και …πρεμιέρα του χειμώνα στην Ξάνθη αλλά και γενικά στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Όπως θυμόμαστε η κακοκαιρία «Εύα» εμάς μας προσπέρασε και περιορίστηκε μόνο σε βροχές. Έτσι χθες έπεσαν τα πρώτα χιόνια στην ορεινή μας Ξάνθη. Στα ορεινά χωριά του δήμου Μύκης όπως το Δημάριο η Πάχνη κ.λ.π έχει χιονίσει όπως και στο Δασικό χωριό αλλά χωρίς προβλήματα στο οδικό δίκτυο όπως μας είπαν από την Πολιτική Προστασία του δήμου Μύκης. Και στην πόλη «έσφιξε» το κρύο πράγμα που σημαίνει ότι πήραν «φωτιά» τα …μπατζάκια όσων περίμεναν εναγωνίως μέρα με την μέρα να πέσει το πετρέλαιο θέρμανσης και να το βάλουν σε τιμή χαμηλότερη από τον 1, 42 το λίτρο που ήταν η τιμή εκκίνησης. Έτσι και έγινε καθώς το πετρέλαιο, λόγω διεθνούς συγκυρίας βέβαια έπεσε σε 1,12 το λίτρο και έτσι οι πρατηριούχοι της Ξάνθης δεν προλαβαίνουν να γεμίζουν λέβητες στις πολυκατοικίες. Τελικά το πετρέλαιο αναδεικνύεται η πιο συμφέρουσα επιλογή θέρμανσης στην παρούσα συγκυρία που πήραν «φωτιά» οι τιμές στα ξύλα (280 ευρώ τόνος!) και στο φυσικό αέριο. Αν υπολογίσουμε δε και το επίδομα θέρμανσης τότε τα νοικοκυριά που το δικαιούνται είναι σαν να αγοράσουν το πετρέλαιο με 30 λεπτά κι αυτό βέβαιά είναι πολύ θετικό.
Άντε και καλό Χειμώνα!!!
Μ.Ξ.


Στην πολιτική δε πρέπει να υπάρχει μνησικακία
Ας πούμε λίγα πράγματα για μια σοβαρή περίπτωση πολιτικής αντίδρασης της «μνησικακίας».
Κατ’ αρχάς να εξηγήσω πως «μνησίκακος είναι αυτός που δεν ξεχνά το κακό που του έκαναν».
Τι υποστηρίζω εγώ; Πως στην πολιτική δεν πρέπει να υπάρχει μνησικακία. Είναι αυτή η περίπτωση αποδεκτή απ’ όσους ασχολούνται με την πολιτική;
Απαντώ, πως δεν είναι εύκολο. Και δεν είναι διότι αφορά τον άνθρωπο με τις όποιες αδυναμίες του που είναι δύσκολο να τις ξεπεράσει. Όμως, οφείλει, από την άλλη, να τίθεται υπεράνω του όποιου «κακού» που στην περίπτωση του πολιτικού είναι η εκλογή του ή μη συγκέντρωση των σταυρών που περίμενε να συγκεντρώσει. Αυτό είναι όντως μια αρνητική εξέλιξη. Επ’ ουδενί όμως δεν επιτρέπεται ο μη εκλεγείς υποψήφιος να γίνει μνησίκακος προς διάφορους συνανθρώπους και συμπολίτες επειδή δεν τον ψήφισαν.
Ας την έχουν υπ’ όψιν τους αυτή την περίπτωση οι δεκάδες υποψήφιοι βουλευτές, δήμαρχοι, περιφεριάρχες κι ας μη γίνουν μνησίκακοι κάποιοι εξ αυτών.
Γ.Δ.


Πολλά καλάθια για τα νοικοκυριά
Ήρθε για να μείνει το «καλάθι του νοικοκυριού» αν και εφαρμόζεται μόνο στα μεγάλα μάρκετ και όχι στα μικρά συνοικιακά παντοπωλεία όπου δεν είναι υποχρεωτικό. Βέβαια είναι πολλοί καταναλωτές που μπερδεύονται και δεν βλέπουν το ειδικό σήμα, είναι και κάποια μάρκετ που δεν το έχουν ευδιάκριτο και γίνεται έτσι ένα ψιλό …μπάχαλο. Δεν ξέρουμε πόσο έχει αποδώσει οικονομικά αλλά …πολιτικά έχει αποδώσει αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις που κρίνουν ως θετικό το μέτρο και φυσικά πιστώνεται στην κυβέρνηση. Γι αυτό και επεκτάθηκε και σε «καλάθι του διαβητικού» και έρχεται και το «χριστουγεννιάτικο καλάθι»!
Μ.Ξ.


Προσοχή γρίπη!
Πρόκειται για προειδοποίηση διότι τα νέα από τον ιό της γρίπης δεν είναι καλά. Προσοχή λοιπόν διότι ήδη τα κρούσματα είναι πολλά. Μάλιστα υπήρξε και ο πρώτος θάνατος, ενώ στα Νοσοκομεία βρίσκονται τόσο μεγάλοι σε ηλικία όσο και νεαρά άτομα.
Γι’ αυτό, απαιτείται άμυνα στον οργανισμό, προστασία από τον ιό, κι αυτό γίνεται εφικτό μόνον με τον έγκαιρο εμβολιασμό.
Μάλιστα το εμβόλιο της γρίπης με απόφαση του υπουργείου Υγείας γίνεται από τα φαρμακεία και χωρίς συνταγή γιατρού, δωρεάν.
Φιλικά και λογικά λοιπόν, σύσταση προς όσους δεν εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης να το κάνουν άμεσα.
Γ.Δ.


Περί εκλογών ο λόγος Ι
Σε άτυπη προεκλογική περίοδο βρισκόμαστε, για εκλογές ως εκ τούτου θα μιλήσουμε. Κι αυτό διότι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι βουλευτές και υποψήφιοι της Αυτοδιοίκησης, για τις εκλογές συζητούν.
Φυσικά ο καθένας για τη δική του αγωνία, για τις δικές του επαφές και τη δική του επιθυμία ο αγώνας του να έχει αίσιο τέλος.
Καθ’ όλα λογικό και φυσιολογικό.
Επειδή βεβαίως οι βουλευτικές εκλογές θα προηγηθούν ημερολογιακά ως γνωστόν, το σκηνικό χωρίζεται σε δύο μέρη, το βουλευτικό και το αυτοδιοικητικό.
Ότι το κόμμα θα ζητήσει τη βοήθεια των δικών του αυτοδιοικητικών, αυτό είναι σίγουρο. Δεν είναι όμως σίγουρο ότι θα την λάβει αυτή τη βοήθεια, τουλάχιστον απ’ όλους, διότι υπάρχουν και δυσαρεστημένοι αυτοδιοικητικοί, κυρίως κυβερνητικοί από τη μη βοήθεια εκ μέρους μελών της κυβέρνησης. Πρόκειται για το γνωστό «δε με βοήθησες, δε σε βοηθώ κι εγώ και δε σε στηρίζω».
Φαινόμενο ελληνικό, καθόλου βέβαια ιδεολογικό, όμως αυτά τα έχει η πολιτική. Γίνεται σκληρή και εκδικητική.
Γ.Δ.


Περί εκλογών ο λόγος ΙΙ
Βέβαια κάτι παρόμοιο θα συμβεί και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στις οποίες όπως είναι γνωστό την ίδια Κυριακή θα ψηφίσουμε για την εκλογή δημάρχων για κάθε δήμο αλλά και την εκλογή του Περιφερειάρχη, ιδιαίτερα σοβαρή επιλογή.
Εδώ κι αν θα γίνει σφαγή, θα τρέξει αίμα άφθονο· διότι ούτε κόμμα μπαίνει μπροστά σαν μορφή πίεσης, ούτε νέες υποσχέσεις μετρούν. Διότι τι να υποσχεθείς όταν ο χρόνος δεν επαρκεί για την υλοποίηση κάποιου έργου με ένα ειδικό βάρος έστω.
Εδώ θα μετρήσει απόλυτα το με βοήθησες, έχει καλώς, δε στήριξες, πάρε μαύρισμα για να θυμάσαι. Και τέτοιοι δήμαρχοι υπάρχουν αρκετοί στην περιφέρεια όπως μαθαίνω για να «ξεπληρώσουν» ανάλογα τις ψεύτικες υποσχέσεις εις βάρος τους.
Κι αυτό γιατί τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια και δεύτερο δε μπορείς να κοροϊδεύεις συνέχεια. Γίνεσαι αντιληπτός και τότε έρχεται η τιμωρία. Η τιμωρία της κάλπης…
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…