Είναι η πραγματικότητα
Είναι κοινής αποδοχής θέμα. Δεν υπάρχει κράτος, μεγάλο ή μικρό, πλούσιο ή φτωχό χωρίς να διαθέτει αστυνομία, στρατό και μυστική υπηρεσία.
Δεν έχει σημασία εάν το κράτος είναι δημοκρατικό, φασιστικό, κουμμουνιστικό ως προς το καθεστώς του. Δεν έχει σημασία σε ποια θρησκεία πιστεύει, τι χρώμα επιδερμίδα έχουν οι κάτοικοι. Κάθε κυβέρνηση εξαρχής φροντίζει την προστασία της από κοντινούς ή μακρινούς αντιπάλους, επιβουλείς.
Αναγκαίο ως εκ τούτου να υπάρχει ο στρατός για τους εξωτερικούς εχθρούς, η αστυνομία για την τήρηση της εσωτερικής τάξης και τήρησης των νόμων και η μυστική υπηρεσία για να προλαμβάνει σχέδια εις βάρος της χώρας και της κυβέρνησης από εξωτερικούς εχθρούς αλλά και εσωτερικούς αντιπάλους για πιθανή ανατροπή με βία της νόμιμης κυβέρνησης.
Δεδομένα ως εκ τούτου τα παραπάνω, και όποιος τα αγνοεί το κάνει σκόπιμα αρνούμενος να δει την πραγματικότητα γύρω του.
Γ.Δ.
Συζητήσεις για τις λίστες
Στο φόρτε τους βρίσκονται οι συζητήσεις στα κόμματα για τις λίστες των υποψηφίων βουλευτών.
Γίνεται δουλειά, ψάχνουν τα βιογραφικά, τα ξεσκονίζουν μη τους ξεφύγει καμία περίπτωση σαν του Πάτση και εκτεθούν.
Στα τρία μεγάλα κόμματα το ψάξιμο είναι και χρονοβόρο γιατί θα κατεβάσουν ολοκληρωμένα ψηφοδέλτια. Ιδιαίτερα δε προβληματισμός υπάρχει των νομών Ξάνθης και Ροδόπης αναφορικά με τους μειονοτικούς υποψήφιους. Είναι θέμα που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και απόλυτη γνώση των δεδομένων που ισχύουν στις δύο αυτές περιοχές γι’ αυτό και απαιτείται ανάλυση σοβαρή τόσο ως προς τα πρόσωπα και τι επιδιώκεις να κερδίσεις από το καθένα.
Γ.Δ.
Πάνε Αθήνα για επαφές
Βέβαια οι υποψήφιοι να ενταχθούν στις λίστες, δε μένουν με τα χέρια σταυρωμένα περιμένοντας να τους καλέσουν οι έχοντες την ευθύνη της επιλογής.
Κατεβαίνουν στην Αθήνα, κάνουν τις επαφές τους, μιλούν, αφήνουν βιογραφικά, γίνεται μια πρώτη επαφή και αξιολόγηση.
Όλοι οι υποψήφιοι γνωρίζουν πως πρέπει κι αυτοί να κάνουν κάτι για να επιλεγούν, πλασαριστούν για τον τελικό στόχο, την επιλογή και να δουν το όνομά τους στην επίσημη ανακοίνωση των υποψηφίων πανελλαδικά.
Την αγωνία αυτή βέβαια την περνάνε οι νέοι που επιθυμούν την επιλογή τους. Οι βουλευτές θα είναι στη λίστα δικαιωματικά και για το νομό μας μιλάμε για τον Σπ.Τσιλιγγίρη, τον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και τον Μπαράν Μπουρχάν.
Γ.Δ.
Πώς θα ζήσουν 8δισ. άτομα;
Εντάξει, φτάσαμε οι άνθρωποι τα 8 δισεκατομμύρια πάνω στον πλανήτη. Αριθμός μεγάλος, αν όχι τεράστιος.
Την ενημέρωση έκανε ο ΟΗΕ και ήταν αναμενόμενη λόγω ακριβώς της αυξητικής τάσης, αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά ένα δισ. μέσα σε 12 χρόνια.
Μοιραία λοιπόν τίθενται κάποια δύσκολα προβλήματα όπως η διατροφή, το νερό, η υγεία, η μόρφωση όλων αυτών των ανθρώπων. Που χρόνο τον χρόνο θα αυξάνονται και οι ανάγκες το ίδιο.
Το πρόβλημα είναι σύνθετο, περίπλοκο και με υψηλό οικονομικό κόστος.
Γ.Δ.
Μετά τη «Γαλάζια Πατρίδα» έρχεται ο «Τουρκικός Κόσμος»
Δεν έχουν όρια απ’ ότι φαίνεται οι φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου και του περιβάλλοντός του, με τους υπουργούς του να διαγωνίζονται καθημερινά σε αλαζονεία και μεγαλοστομίες, ξεπερνώντας ακόμα και τον ίδιο τον Ερντογάν που θεωρεί τον εαυτό του Σουλτάνο και τη χώρα του παγκόσμια υπερδύναμη.
Έχουμε πλέον συνηθίσει να δεχόμαστε τις απειλές και τα πυρά του καθεστώτος Ερντογάν, όντας ο μεγάλος εχθρός και το εμπόδιο στα σχέδιά τους για την περίφημη «Γαλάζια Πατρίδα», δηλαδή το διαμοιρασμό του Αιγαίου και την τουρκική κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο. Απειλές που δε δίστασε μάλιστα ο Τούρκος Πρόεδρος να εκστομίσει και στο περιθώριο της Συνόδου των G20, με το γνωστό «θα’ ρθουμε νύχτα», προκαλώντας παγκόσμια κατάπληξη.
Φαίνεται όμως πως οι Τούρκοι, μετά και την αμφισβητούμενης προέλευσης τρομοκρατική ενέργεια, κλιμακώνουν τις επεκτατικές τους κινήσεις, δημιουργώντας συνασπισμό με τουρκογενείς πρώην σοβιετικές χώρες (υπάρχουν τουρκογενείς και στην Κίνα), τον οποίο ορίζουν με ένα νέο δόγμα ως «τουρκικό κόσμο». Απειλώντας ανοιχτά ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και Κίνα.
«Δεν θα πάρουμε καμία άδεια από τις ΗΠΑ! Αφήστε τα νταηλίκια. Ο τουρκικός αιώνας, η τουρκική άνοιξη ξεκίνησε», δήλωσε με παραληρητικό ύφος ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Τσαβούσογλου.
Απομένει να δούμε το επόμενο διάστημα κατά πόσο είναι διατεθειμένες αυτές οι υπερδυνάμεις να παραχωρήσουν μέρος της κυριαρχίας τους στην Τουρκία ή αν θα συντρίψουν τα τουρκικά όνειρα. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, διότι είναι πολύ πιθανό να είμαστε ο πρώτος στόχος που θα δοκιμαστεί ο τουρκικός μεγαλοϊδεατισμός…
Η «μάχη» για τους Κεντρώους
Πολύφερνη νύφη στις εκλογές και ποιος θα την κερδίσει είναι η Κεντρώα μεγάλη ομάδα ψηφοφόρων στη χώρα μας. Γι’ αυτούς δίδεται μάχη, ποιος θα είναι ο νικητής να πάρει τις περισσότερες ψήφους.
Ως γνωστόν οι μνηστήρες είναι τρεις. Η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Σχετικά με τη Ν.Δ. του Μητσοτάκη, στις προηγούμενες εκλογές είχε κερδίσει ένα ικανοποιητικό ποσοστό κεντρώων που του έδωσε και τη νίκη.
Ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές κέρδισε τους λεγόμενους κεντροαριστερούς, γι’ αυτό και αύξησε τη δύναμή του.
Βέβαια στις νέες εκλογές του 2023, υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη που στοχεύει στην επιστροφή των ψηφοφόρων του που το εγκατέλειψαν και προς τη Ν.Δ. όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στις επικείμενες εκλογές το ζητούμενο από τον Ανδρουλάκη είναι ακριβώς αυτή η επιστροφή η οποία θα υλοποιηθεί σ’ έναν βαθμό, άγνωστο όμως να εκτιμηθεί σε ποσοστό τόσο αφαιρούμενο από τη Ν.Δ. όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ.
Γ.Δ.
Και πολύ και καλό φέτος το λάδι
Να λοιπόν που κι εμείς εδώ στην Ξάνθη μιλούμε για τα ελαιόδεντρα, τις ποικιλίες τους, ποιες είναι για λάδι και ποιες είναι για φάγωμα.
Ήδη ο νομός μας διαθέτει τέσσερα ελαιοτριβεία, γεγονός που σημαίνει πως υπάρχουν πολλά ελαιόδεντρα. Αυτή δε η στροφή συντελέστηκε σε διάστημα 25-30 χρόνων από κάποιους τολμηρούς στην περιοχή Αβδήρων. Τέλος πάντων, κάποια στιγμή θα μιλήσουμε γι’ αυτό αναλυτικά.
Φέτος λοιπόν, σχεδόν όλο το λάδι που βγήκε από τα ελαιοτριβεία είναι και πολύ αλλά και ποιοτικό. Σ’ αυτή τη διπλή επιτυχία βοήθησε ο καιρός. Χωρίς βροχές πολλές, οι καρποί ωρίμασαν κανονικά και δεν υπήρξαν ασθένειες να δημιουργήσουν προβλήματα.
Γι’ αυτό, φέτος όλα πήγαν καλά και το λάδι είναι εξαιρετικό.
Γ.Δ.
Ο Ανήφορος
Τις μέρες αυτές κυκλοφόρησε το αδημοσίευτο μέχρι τώρα έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Ανήφορος».
Αντί άλλης αναφοράς, παραθέτω έξι στροφές που υπάρχουν στην αρχή του βιβλίου.
Ανήφορος
-Πώς πρέπει ν’αγαπούμε το Θεό;
-Αγαπώντας τους ανθρώπους
-Πώς πρέπει ν’αγαπούμε τους ανθρώπους;
-Μοχτώντας να τους φέρουμε στο σωστό δρόμο
-Ποιος είναι ο σωστός δρομος;
-Ο ανήφορος.
Νίκος Καζαντζάκης
Ναυτικό και Αλιευτικό Μουσείο στο Πόρτο Λάγος
Μια αξιέπαινη προσπάθεια με στόχο να ξαναζωντανέψει το πανέμορφο χωριό τους επιχειρεί μια ομάδα νέων στο Πόρτο Λάγος. Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός σύλλογος και το Κίνημα Εθελοντών σε συνεργασία με τον αλιευτικό συνεταιρισμό Βιστονίδας και αρωγό τη δημοτική αρχή Αβδήρων, επιχειρούν να στήσουν ένα αλιευτικό και ναυτικό μουσείο στο παλιό πετρόκτιστο δημοτικό σχολείο που από το 2007 είναι κλειστό. Το μουσείο θα φιλοξενεί αντικείμενα, όπως πυξίδες, αλιευτικά εργαλεία και οτιδήποτε έχουν οι κάτοικοι και μέσα από αυτά θα ξετυλίγεται η ναυτική και αλιευτική ιστορία του Πόρτο Λάγος.
Το μουσείο όταν ολοκληρωθεί θα είναι επισκέψιμο και θα αποτελέσει ένα πόλο έλξης για τους επισκέπτες του οικισμού. Ανάλογα σχέδια έχουν και για το αλσύλλιο αλλά και την παραλία του Πόρτο Λάγος με την ιαματική λάσπη που προσφέρεται για προέλκυση ιαματικού τουρισμού.
Είναι πολύ σημαντικό αυτό ακριβώς: Η ενεργοποίηση δηλαδή της τοπικής κοινωνίας να βγει από το τέλμα και να διεκδικήσει την ανάπτυξή της. Είναι πού σωστό να μην τα περιμένουμε όλα από το κράτος ή την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά να ανασκουμπωθούμε κι εμείς!
Μ.Ξ.
Ο προϋπολογισμός του 2023 και ο προϋπολογισμός του 1823!
Κατατέθηκε στην Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο προϋπολογισμός για το 2023 και μαζί του και ο πρώτος προϋπολογισμός του ελληνικού κράτους που συντάχθηκε πριν 200 χρόνια τον Απρίλιο του 1823 και ενώ ήταν σε εξέλιξη ο απελευθερωτικός αγώνας! Ήταν ο πρώτος υποθετικός λογαριασμός των εσόδων και εξόδων της διοικήσεως όπως αυτός συντάχθηκε από ειδική επιτροπή αποτελούμενη από έξι πολιτικούς και έξι στρατιωτικούς η οποία ολοκλήρωσε το έργο της μέσα σε 8 ημέρες και ενώ στο υπουργείο Οικονομικών εκείνη την περίοδο υπηρετούσε μόνο ένας υπάλληλος, είπε ο κ. Σταϊκούρας. Το ενδιαφέρον είναι ότι στα υπολογιζόμενα έσοδα προφανώς έπεσαν έξω! Ο Αδαμάντιος Κοραής λοιπόν, σχολιάζοντας αυτή τη διάταξη του Συντάγματος που απαιτεί για ένα σύγχρονο κράτος, πριν από 200 χρόνια, προϋπολογισμό, έλεγε ότι αυτό είναι στοιχείο ελευθερίας, στοιχείο δηλαδή, που ο πολίτης, ξέροντας τα έσοδα και τα έξοδα, είναι ελεύθερος από την αυθαιρεσία”. Να σημειώσουμε ότι η οθωμανική αυτοκρατορία συνέταξε προϋπολογισμό, πρώτη φορά, το 1863!
Μ.Ξ.