Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σχέδια για ναυτικό και αλιευτικό μουσείο στο Πόρτο Λάγος

Σχέδια για ναυτικό και αλιευτικό μουσείο στο Πόρτο Λάγος

0

Θα στεγαστεί στο πετρόκτιστο κτήριο του πρώην δημοτικού σχολείου.  Ξεκίνησαν οι εργασίες στο σχολείο – Συλλέγουν εκθέματα

 

Μαζί με τον τοπικό Εξωραϊστικό και Μορφωτικό σύλλογο  και το Κίνημα Εθελοντών – Στήριξη από τον δήμο Αβδήρων που ανέλαβε την αποκατάσταση της στέγης

 

Ένα αλιευτικό, ναυτικό μουσείο που θα αφηγείται την ναυτική ιστορία του Πόρτο Λάγος μέσα από τα εκθέματά του, λειτουργικά αντικείμενα, όπως πυξίδες, παλιοί χάρτες, εργαλεία αλιείας,  φωτογραφικό υλικό, κ.ά. ετοιμάζεται στο Πόρτο Λάγος. Η ίδρυση μουσείου βασίστηκε σε μια ιδέα των μελών του  τοπικού Εξωραϊστικού Μορφωτικού Συλλόγου  και του Κινήματος Εθελοντών που έχουν ενεργοποιηθεί σε μια κατεύθυνση πολιτιστικής αναβάθμισης και τουριστικής ανάπτυξης του οικισμού μέσα από την ανάδειξη των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων.

Ετοιμάζεται  ναυτικό και αλιευτικό μουσείο στο Πόρτο Λάγος  στο πετρόκτιστο αδειανό σχολείο

Το ναυτικό, αλιευτικό μουσείο πρόκειται να στεγαστεί στο πρώην δημοτικό σχολείο του οικισμού που δεν λειτουργεί από το 2007. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αβδήρων κ.  Γιώργος Τσιτιρίδης ο δήμος προτίθεται να παραχωρήσει το σχολείο που είναι ένα όμορφο πετρόκτιστο κτήριο και θα αναλάβει να αλλάξει την στέγη που έχει κατεδαφιστεί. Μάλιστα όπως είπε το έργο έχει ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του 2023.

 

 

Ξεκίνησαν οι εργασίες στο σχολείο – Συλλέγουν εκθέματα

Όπως αναφέρει στο «Ε» ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Μορφωτικού Συλλόγου Πόρτο Λάγος κ. Αργύρης Προμοίρας οι κάτοικοι ανταποκρίνονται πολύ θετικά: «Σε κάθε αντικείμενο που μας παραδίδεται θα τοποθετούν ένα ταμπελάκι με το όνομα του δωρητή. Έχουμε  θετική ανταπόκριση. Θέλουμε να αναδείξουμε την αλιευτική και την ναυτική ιστορία του τόπου μας. Να κάνουμε ένα χώρο επισκέψιμο. Είναι μεγάλο εγχείρημα αλλά έχουμε στήριξη των κατοίκων, ναυτικών ιδιοκτητών σκαφών,  του αλιευτικού συνεταιρισμού, του δήμου Αβδήρων και του Κινήματος Εθελοντών. Όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να το υλοποιήσουμε. Ήδη ξεκινήσαμε να συλλέγουμε αντικείμενα, ενώ ξεκινήσαμε τις εργασίες στο κτήριο».

 

 

Μαζί με τον τοπικό σύλλογο και το Κίνημα Εθελοντών

Απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος του Κινήματος Εθελοντών κ. Μάνος Καλφόπουλος που συμμετείχε στις εργασίες στο κτήριο και μαζί με τον κ. Προμοίρα είναι οι εμπνευστές της ιδέας ίδρυσης μουσείου επισημαίνει: «Φιλοδοξούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στην ανάπτυξη του τόπου μας. Να τονώσουμε την επισκεψιμότητα. Να έρχονται παιδιά από σχολεία και να έχουμε ένα μουσειακό χώρο που θα μπορούν να επισκεφτούν. Το Πόρτο Λάγος έχει πολύ μεγάλες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης και δεν εννοούμε τον παραλιακό τουρισμό. Έχουμε την Βιστονίδα με τον Αη Νικόλα που έχει θρησκευτικό τουρισμό, έχουμε το αλσύλλιο και την παραλία μας με την ιαματική λάσπη που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για ιαματικό τουρισμό. Το χωριό μας είναι πανέμορφο και θέλουμε να το αναδείξουμε και να το αναπτύξουμε», τονίζει ο κ. Καλφόπουλος. Να σημειώσουμε ότι το Κίνημα Εθελοντών είναι μια ομάδα νέων και όχι μόνο που έχει αναπτύξει ένα σύνολο δράσεων. Τους  γνωρίσαμε με τις δράσεις καθαρισμού του αλσυλλίου ή παραλιών και πρόσφατα έχουν προσφέρει νερά και αναψυκτικά στην Ομάδα Διάσωσης που συμμετείχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο όρος Παπίκιο ενώ σχεδιάζουν πολλές άλλες δράσεις: «Θέλουμε να κολλήσουμε στις νέες γενιές το «μικρόβιο» του εθελοντισμού, θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη των κοινωνιών. Έχουμε ανταπόκριση αλλά και στήριξη από το δήμο», καταλήγει ο κ. Καλφόπουλος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος

Ολοκληρώθηκε η…απόβαση των τουρκικών γρι – γρι που σάρωναν όλο τον χειμώνα τα αφρόψαρα Ο μ…