Όχι άλλη πολιτική μιζέρια, επιτέλους αρχοντιά
Ακατανόητα πράγματα στην εν Ελλάδι πολιτική σκηνή τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στις επαρχίες. Η πολιτική αντιπαράθεση όχι σπάνια είναι τοξική, ακραία σε εκφράσεις, με ψευδείς υπερβολές και γενικά μία στάση που δε βοηθά τον ήρεμο και πολιτισμένο διάλογο.
Πρόκειται για μια μίζερη άσκηση πολιτικής, θα την χαρακτήριζα μικροπολιτική, που της λείπει η αρχοντιά που θα έπρεπε να υπάρχει ως εκ της θέσεως στα υψηλότερα αξιώματα της χώρας.
Κι όμως, πολλές φορές, συχνά μάλλον θα έλεγα, ότι ξεπερνιέται το μέτρο της λογικής, της ευπρέπειας και του σεβασμού της προσωπικότητας του αντιπάλου.
Παράλληλα, κι αυτό είναι κάτι που ελάχιστα λαμβάνεται υπ’ όψιν των μίζερων πολιτικών, πως η κοινή γνώμη, ο λαός, εθίζεται σε μια επιθετική, ανάρμοστη και ψευδόμενη γλώσσα που δεν σέβεται τίποτε προκειμένου να θίξει, ταπεινώσει τον «άλλον».
Έτσι όμως υπονομεύεται η ίδια η Δημοκρατία και οι θεσμοί της κι αυτό καθίσταται επικίνδυνο μακροπρόθεσμα.
Γ.Δ.
Το πρόβλημα είναι πολιτισμικό
Κατά την ταπεινή μου γνώμη το θέμα είναι όχι πολιτικό. Κάθε άλλο. Είναι Πολιτισμικό. Πρόκειται γι’ αυτό που έχει ο καθένας «μέσα» του, τις αρχές και την πνευματική του καλλιέργεια.
Βλέποντας και παρακολουθώντας τους κάθε μορφής ηγέτες μας, υπάρχει μια διαπίστωση.
Κατ’ αρχάς απουσιάζει το κιμπαριλίκι, η αρχοντιά που λέει ο λαός μας.
Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι η μη αποδοχή των ικανοτήτων και προτερημάτων του αντιπάλου. Από αυτό το γεγονός ξεκινούν πολλά αρνητικά που διαστρεβλώνουν την ορθή εξαγωγή συμπερασμάτων.
Γ’ αυτό επιμένω ότι το θέμα της σωστής στάσης και λειτουργίας πως ξεκινάει από την παιδεία, την κουλτούρα, τις ανθρωπιστικές ιδέες που έχει το άτομο ενστερνιστεί στη ζωή του.
Γ.Δ.
«Από άρρεν σε θήλυ»
Συνέβη και εδώ σε μας στην Ξάνθη και δεν είναι προς απορίαν ή άλλο τι περίεργο. Κάθε άλλο. Αποτελούσε ανάγκη να διορθωθεί και νομικά η ταυτότητα φύλου ενός ατόμου που ζει δίπλα μας, έχει φίλους και γνωστούς. Πρόκειται για την Σουλτάνα, η οποία κατέθεσε αίτηση στο δικαστήριο Ξάνθης για τη διόρθωση ταυτότητας φύλου της από άρρεν σε θήλυ.
Συμβαίνει παγκοσμίως χρόνια τώρα και δεν αποτελεί αξιοπερίεργο. Κάθε άλλο. Τακτοποιείται μια δυσλειτουργία οργανική και το άτομο συνεχίζει τη ζωή του με το νέο του φύλο.
Έτσι, θα διορθωθεί η ταυτότητα με το νέο φύλο του ατόμου.
Πρόκειται για την πρώτη παρόμοια αίτηση που κατατίθεται στην πόλη μας και η απόφαση αναμένεται με ενδιαφέρον.
Γ.Δ.
Ο Τραμπ αποφάσισε…
Ο περιβόητος και αχαρακτήριστος Ντόναλντ Τραμπ, ο μεγαλειώδης, το αποφάσισε και το ανακοίνωσε. Έχρισε μόνος του τον εαυτό του υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ για τις εκλογές του 2024. «Καθαρά, δημοκρατικά και αμερικάνικα», μόνος του, χωρίς να ρωτήσει την παράταξη των Ρεπουμπλικάνων, έδωσε το χρίσμα στον εαυτό του.
Κωμικό, ναι, Δελφινάριο Αθηνών, στυλ Σεφερλή, κάτι τέτοιο.
Τέλος πάντων, αυτός είναι ο Τραμπ, δεν αλλάζει.
Εκείνο πάντως που συζητιέται είναι πως οι σοβαροί άνθρωποι των Ρεπουμπλικανών δεν θα τον υποστηρίξουν και θα τον υποχρεώσουν σε αποχώρηση.
-Τέλος κωμωδίας, όχι όμως και του Τραμπισμού. Θ’ απαιτηθεί χρόνος.
Γ.Δ.
Οι καταγγελίες για την Κιβωτό του κόσμου
Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες για κακοποίηση και ασελγείς πράξεις εναντίον παιδιών και εφήβων που φιλοξενούνται στις δομές της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» και μέχρι στιγμής δεν έχουν απαντηθεί από τους αρμόδιους. Όλα αυτά βέβαια θα διερευνηθούν από την δικαιοσύνη αυτό όμως που πρέπει να μάθουμε είναι πως λειτουργούν αυτές οι δομές. Υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός για τα άτομα που εργάζονται σ’ αυτές; Είναι πιστοποιημένες και τηρούν το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας που τις διέπει; Είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Αδιαμφισβήτητα προσφέρουν κοινωνικό έργο αφού φιλοξενούν παιδιά χωρίς οικογένειες, παράλληλα όμως φέρουν ευθύνη γι αυτά τα παιδιά. Ένα ίδρυμα όσο καλό κι αν είναι δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια και τα παιδιά αυτά έχουν ήδη αυτό το τραύμα και αν δεν μπορεί η δομή να το επουλώσει επ’ ουδενί δεν πρέπει να δημιουργεί κι άλλα.
Μ.Ξ.
Πολύ μακρύ το ξημέρωμα στο Χιονοδρομικό Φαλακρού
«Νέα εποχή ξημερώνει για το Χιονοδρομικό Φαλακρού». Τη δήλωση αυτή την έκανε προς την Εφημερίδα μας ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γ.Παπαεμμανουήλ προχθές.
Λοιπόν, για να θυμηθούμε την υπόθεση, αυτή η δήλωση γίνεται εδώ και χρόνια ίδια και απαράλλακτη. Πως φέτος θα ξημερώσει νέα εποχή.
Λοιπόν, επειδή το παρακολουθώ το θέμα, οφείλω στον αντιπεριφερειάρχη να του πω ότι «πολύ μακρύ το βλέπω το ξημέρωμα στο Χιονοδρομικό».
Και κάτι μεταξύ μας, έτσι με την υποβάθμιση του Χιονοδρομικού χρόνια τώρα, στη συνείδηση αυτών που κάνουν σκι έχει απαξιωθεί. Και οι ευθύνες είναι γνωστό που βρίσκονται.
Γ.Δ.
Ακόμη για στοχεύσεις μιλά η Περιφέρεια για τον Τουρισμό
Διαβάζω και παρακολουθώ όπως και πάρα πολλοί άλλοι στην Περιφέρειά μας τα έργα και τις ημέρες της στον τομέα του τουρισμού.
Ειλικρινά εκπλήσσομαι διότι ο Θ.Τσώνης, ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ακόμη αναφέρεται στο μέλλον που θα στοχεύσει η περιφέρεια στον τομέα αυτόν, όταν το παρόν είναι επανάληψη των προηγούμενων χρόνων.
Μάλιστα χωρίς ίχνος προσέγγισης της πραγματικότητας αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας στο οποίο απουσιάζει ο νομός Ξάνθης!
Τέτοιο και τόσο ανύπαρκτο ενδιαφέρον για το νομό μας, στον οποίο μάλιστα δραστηριοποιείται ο Μιχάλης Αμοιρίδης ως επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DΜΟ) στην ΑΜΘ
Από τον οποίο πιστεύαμε ότι θα υπάρξει μια αλλαγή συμπεριφοράς εις βάρος του νομού στον τομέα του τουρισμού.
Γ.Δ.
Κριτική από την αντιπολίτευση για τον Τουρισμό
Το πρόγραμμα δεν έπεισε την αντιπολίτευση, με τον επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης Χριστόδουλο Τοψίδη να εκφράζει την άποψη πως ήταν απλώς ένα copy-paste των παλαιότερων, που εκ του αποτελέσματος κρίνοντας δεν ήταν αρκούντως αποδοτικά για την Περιφέρειά μας.
Γι’ αυτό και η παράταξή του έδωσε λευκή ψήφο στο πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες του τουριστικού κλάδου στα περασμένα δύο έτη, μη παραλείποντας όμως να σημειώσει πως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών πέρα των Βαλκανίων που επισκέπτονται την περιοχή μας.
Για μερεμέτια χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα μίλησε ο Χρήστος Χατζηπέμου εκ μέρους της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, σημειώνοντας πως πέρα από την προβολή του ΕΣΠΑ, χρειάζεται η περιφέρεια να έχει και κατευθύνσεις και συγκεκριμένες στοχεύσεις, προτείνοντας για παράδειγμα να δώσει έμφαση στον νεανικό τουρισμό.
Επισήμανε δε πως δεν υπάρχει νόημα να προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε υψηλότερου επιπέδου τουρίστες, όταν δεν έχουμε τις κατάλληλες υποδομές να τους φιλοξενήσουμε.
Γ.Δ.
Λόγια τιμής για τον μεγάλο μας δάσκαλο Θανάση Μουσόπουλο
Μισό αιώνα πνευματικής προσφοράς γιορτάζει ο αγαπημένος μας δάσκαλος Θανάσης Μουσόπουλος και σύσσωμη η Ξάνθη τον τιμά για το συγγραφικό, ποιητικό του έργο αλλά και για την ανεξίτηλη η σφραγίδα του στον πολιτισμό αυτής της πόλης. Ο κ. Μουσόπουλος έχει ταυτιστεί με την Ξάνθη του πνεύματος, της διανόησης, των ιδεών, των γραμμάτων και της Τέχνης. Αρωγός σε ότι προάγει τον πολιτισμό, την ορθή σκέψη, την παιδεία. Πολυμαθής και γενναιόδωρος στη διάχυση της γνώσης για την ορθή χρήση της γλώσσας ως φιλόλογος αλλά και στον ορθολογισμό της σκέψης ως παιδαγωγός. Ξεχωρίζει για την απλότητά του, την αμεσότητα του λόγου του και για το σπιρτόζικο, έξυπνο χιούμορ του που διανθίζει τον προφορικό του λόγο. Όσοι από εμάς είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε μαζί του νιώθουμε πραγματικά τυχεροί.
Του ευχόμαστε να είναι υγιής, μ’ αυτή την εφηβική ζωντάνια και διάθεση για δημιουργία γιατί έχει πολλά ακόμη να δώσει ως πνευματικός άνθρωπος στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας!
Μ.Ξ.
Διαχείριση δημόσιων πόρων
Όσο εύκολο κι αν ακούγεται είναι ιδιαίτερα δύσκολο και κρύβει κινδύνους. Για τη διαχείριση δημοσίων πόρων ο λόγος. Δηλαδή, διαχείριση κονδυλίων, με μια λέξη χρημάτων. Το θέμα ξεκινά από την κορυφή, την κάθε κυβέρνηση, κατεβαίνει στις Περιφέρειες και από κει στους δήμους, τους φορείς και γενικά ολόκληρη η πυραμίδα αυτού που ονομάζουμε «Κράτος – Δημόσιο».
Αυτή λοιπόν η διαχείριση των πόρων, δεν είναι τόσο δύσκολη, όσο είναι απαιτητική διότι χρειάζεται ορθολογική κατανομή και στη συνέχεια διαχείριση των χρημάτων όσο κατεβαίνει το χρήμα την κλίμακα.
Στην αρχή πρόκειται για εγκρίσεις ποσών, κωδικούς και πιστώσεις κατεβαίνοντας, οι κωδικοί γίνονται χρήματα που πρέπει πλέον να γίνει η διαχείρισή τους.
Κι εδώ υπάρχει ο κίνδυνος του εκμαυλισμού και του πειρασμού.
Θέλει γερό οργανισμό για να διαχειριστεί κάποιος στην ενδιάμεση κλίμακα εκατομμύρια ευρώ.
Βέβαια υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι με ισχυρές αρχές και χαρακτήρα.
Όμως υπάρχουν, δυστυχώς και οι «άλλοι».
Γ.Δ.