Συζητήθηκαν δυνατότητες συντονισμού των φορέων, προϋποθέσεις συνδρομής και οι υπηρεσίες του Οργανισμού για τις περιπτώσεις εξαφάνισης ενηλίκων και ανηλίκων
Δημόσιοι λειτουργοί και εκπρόσωποι φορέων εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη «χάραξη» κοινής αντιμετώπισης στο πλαίσιο μίας εποικοδομητικής συνεργασίας
Την Πέμπτη 24/11 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε Σεμινάριο Ενημέρωσης για δημόσιους λειτουργούς και εκπρόσωπους φορέων (Αστυνομία, Κοινωνικές Υπηρεσίες, Σχολικές μονάδες κλπ) για τις «Καλές πρακτικές διαχείρισης περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων και ενηλίκων», τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 και της Εθνικής Γραμμής για τους Αγνοούμενους Ενήλικες 1017, τις οποίες λειτουργεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» 24/7, 365 ημέρες με εξειδικευμένους ψυχολόγους. Σε ρόλο συνδιοργανωτή συμμετείχε ο Δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε πως «αγνοούμενο παιδί» θεωρείται «οποιοδήποτε παιδί, κάτω των 18 ετών του οποίου τα ίχνη αγνοούνται από τους νόμιμους κηδεμόνες του/της». Επιπλέον, αναφέρθηκαν οι περιπτώσεις εξαφανισμένων παιδιών για τις οποίες μπορεί ο καθένας να συνδράμει με πληροφορίες, όπως επίσης και οι προϋποθέσεις για την επίσημη συνδρομή του Οργανισμού. Ακολούθως έγινε η απαρίθμηση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η συζήτηση που ακολούθησε αφορούσε θέματα, όπως: Το Έργο και οι Δράσεις του Οργανισμού « Το Χαμόγελο του Παιδιού», η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τους Αγνοούμενους Ενήλικες 1017 με καταληκτικό κομμάτι τη σημασία της Ψυχολογικής Υποστήριξης των Μελών της Οικογένειας.
Επιτακτική η άμεση ενεργοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων
Αρχικά, η συντονίστρια στη Βόρεια Ελλάδα για τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κα Ιωάννα Μακρή, δήλωσε: «Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, στο δημαρχείο Ξάνθης με σκοπό να υλοποιήσουμε το παρόν σεμινάριο, το οποίο απευθύνεται σε δημόσιους λειτουργούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, σε πυροσβεστική, αστυνομία και γενικά σε όλους τους εμπλεκόμενους που τους αφορούν τα θέματα εξαφάνισης σε περίπτωση εξαφάνισης κάποιου ανήλικου ‘’AMBER ALERT’’, όπως και το ‘’MISSING ALERT’’ που αφορά ενήλικες. Στόχος είναι να μπορούν άμεσα να ενεργοποιούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι, να ξέρουν με ποιους μπορούν να συνεργαστούν, πού μπορούν να απευθυνθούν για να έχουμε με αυτό τον τρόπο τα θεμιτά αποτελέσματα της άμεσης εύρεσης του αγνοουμένου».
Τεχνογνωσία σε πρακτικές και εργαλεία από το «Χαμόγελο» σε περιπτώσεις εξαφανίσεων
Στη συνέχεια, «ξετυλίγοντας» τη θεματική, ανέφερε: «’’Το Χαμόγελο του Παιδιού’’ εδώ και 27 χρόνια δραστηριοποιείται και βρίσκεται κοντά σε παιδιά που είναι σε κίνδυνο. Έτσι, στο πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Γραμμής 116000 που αφορά τα εξαφανισμένα παιδιά, έχει φέρει τεχνογνωσία για τις πρακτικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί».
Διαδραστικές παρεμβάσεις με αποδέκτες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς
Επιπροσθέτως, η Ψυχολόγος στον Οργανισμό το «Το Χαμόγελο του Παιδιού», η κα Χριστίνα Τσιλιγγίρη, τόνισε: «Σήμερα συγκεντρωθήκαμε με σκοπό να μιλήσουμε για τις καλές πρακτικές διαχείρισης των περιστατικών εξαφάνισης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από ‘’Το Χαμόγελο του Παιδιού’’ υλοποιούνται διαδραστικές παρεμβάσεις που απευθύνονται σε μαθητές/ριες, γονείς και εκπαιδευτικούς. Επίσης, μία σημαντική θεματική μας είναι οι εξαφανίσεις, αλλά όχι μόνο αυτό…Ασχολούμαστε και με ζητήματα όπως ο σχολικός εκφοβισμός, η διαχείριση του άγχους των εξετάσεων. Προσπαθούμε να είμαστε δίπλα σε κάθε παιδί και οικογένεια που μας έχει ανάγκη».
Προετοιμασία για την επίτευξη ετοιμότητας από τους φορείς
Τέλος, ως εκπρόσωπος του δήμου ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, ο κ. Καρά Οσμάν Χασάν Λεβέντ, είπε: «Πρόκειται για ένα σεμινάριο που αφορά τους φορείς της περιοχής. Θα ενημερωθούμε για τον τρόπο που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την εξαφάνιση κάποιου ανηλίκου ή ενηλίκα. Επίσης, μετά το πέρας του θα προκύψουν προτάσεις διατυπωμένες από τους παρευρισκόμενους φορείς. Γενικά θέλουμε να έχουμε μία κοινή αντιμετώπιση και γνώμη για τους φορείς που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα. Καλό είναι πάντως να υπάρχει η επαφή με όλους τους φορείς και συγκεκριμένα με ‘’Το Χαμόγελο του Παιδιού’’ που είναι κι ο κύριος φορέας».
Χρύσα Κιατίπη