Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ο «Τρομάρας» του Βιζυηνού ζωντανεύει από το θέατρο Ανατολικά του Νέστου

Ο «Τρομάρας» του Βιζυηνού ζωντανεύει από το θέατρο Ανατολικά του Νέστου

0

Η θεατρική μεταφορά του υπέροχου διηγήματος θα ξεκινήσει το ταξίδι της το Σάββατο και την Κυριακή 26/27 Νοεμβρίου στο Γυμνάσιο Σμίνθης και 3 /4 Δεκεμβρίου στο Γυμνάσιο Γλαύκης στις 5:00μ.μ, με τη συνεργασία του Δήμου Μύκης

«Το παιδικό κοινό είναι πάρα πολύ αυθόρμητο, αγνό, ανοιχτό να δεχτεί όπως επίσης και πολύ θετικό στη διάδραση» υπογράμμισαν οι συντελεστές της θεατρικής παράστασης

Με αφορμή τις επικείμενες θεατρικές παραστάσεις του έργου του Γεωργίου Βιζυηνού «Ο Τρομάρας» που θα ζωντανέψει επί σκηνής από τους ηθοποιούς του θεάτρου Ανατολικά του Νέστου, το «Ε» μίλησε με τον θίασο με σκοπό να συζητηθεί η ίδια η θεατρική μεταφορά του διηγήματος όσο και η γενικότερη θεώρηση τους πάνω στο παιδικό θέατρο δεδομένου ότι η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά και νέους.

Το θέατρο Ανατολικά του Νέστου υλοποιεί το πρόγραμμα «Ταξίδι στη λογοτεχνία με τα φτερά του θεάτρου» και τελεί υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

«Ε»: Πείτε μας λίγα λόγια για την ομάδα Ανατολικά του Νέστου και για τα μέλη της

ΑτΝ: Το θέατρο Ανατολικά του Νέστου ιδρύθηκε το 1997 από τον Κώστα Λειβαδίτη το οποίο ξεκίνησε πρώτα ως σκηνή, έκανε δηλαδή μόνο παραστάσεις και από το 2013 λειτουργεί και το θεατρικό εργαστήρι παράλληλα με τις παραστάσεις για ενηλίκους και παιδιά με υπεύθυνους τον Βασίλη Λειβαδίτη και την Πολυξένη Καρακατσάνη. Το θέατρο Ανατολικά του Νέστου ουσιαστικά είναι μια δομή που έχει ως στόχο την διάδοση της θεατρική ιδέας, την εξοικείωση των ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής με το θέατρο και για αυτό το λόγο δραστηριοποιείται πολυποίκιλα με συνεργασίες με διάφορους φορείς.

«Ε»: Πείτε μου λίγα λόγια για το έργο, τι πρόκειται να δει ο θεατής;

ΑτΝ: Ο Τρομάρας που δημοσιεύτηκε στη ‘’Διάπλαση των Παίδων’’ το 1884, αφηγείται την ιστορία ενός παιδιού που τρομάζει με το παραμικρό. Στη μικρή κοινωνία δεν ήταν πια ο Θανάσης αλλά ο Τρομάρας. Ο φόβος από την αντιμετώπιση των άλλων τον είχε ακινητοποιήσει μέχρι που η δύναμη του νου τον έβγαλε από το αδιέξοδο και τον έκανε ήρωα με ευτυχές τέλος. Το διήγημα είναι γραμμένο στην ιδιαίτερη γλώσσα που έγραφε ο Βιζυηνός. Είναι ένα πολύ γλυκό έργο που έχει ένα πολύ ωραίο μήνυμα γιατί αφορά το πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και τις αδυναμίες μας αλλά είναι και ένα πάρα πολύ έξυπνο έργο γραμμένο με πολύ χιούμορ. Η θεατρική μεταφορά και οι παραστάσεις είναι στα πλαίσια μία δράσης που ονομάζεται «Ταξίδι στη λογοτεχνία με τα φτερά του θεάτρου» με σκοπό να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με λογοτεχνικά έργα. να τα αγαπήσουν και να αρχίσουν να τα διαβάζουν.

«Ε»: Τι σας ενέπνευσε στο κείμενο του Βιζυηνού «Τρομάρας» , πώς αποφασίσατε την θεατρική του μεταφορά;

ΑτΝ: Είναι ένα έργο που το έχουμε ανεβάσει και στο παρελθόν, το έχουμε ξαναδουλέψει και το έχουμε παρουσιάσει σε σχολεία. Η πρώτη μας επαφή με το κείμενο ήταν τυχαία αλλά αυτή τη φορά ασχοληθήκαμε με το κείμενο πολύ συνειδητά γιατί διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ένα κείμενο που εμπνέει πολύ τα παιδιά καθώς το μήνυμα είναι διαχρονικό: Ο έξυπνος νικάει τον δυνατό. Το γεγονός ότι ο Βιζυηνός είναι Θρακιώτης οπότε η γλώσσα του μας είναι οικεία και παράλληλα τόσο καλός συγγραφέας σίγουρα έπαιξε ρόλο καθώς τελευταία τα έργα του παίζονται παντού όπως είναι το Αμάρτημα της Μητρός μου, Μοσκώβ Σελίμ, Ποιος ήταν ο φονεύς του αδερφού μου και πολλά άλλα.

«Ε»: Η παράσταση σας απευθύνεται κυρίως σε παιδιά. Πώς θα χαρακτηρίζατε το παιδικό κοινό;

ΑτΝ: Το παιδικό κοινό είναι πάρα πολύ αυθόρμητο, αγνό, ανοιχτό να δεχτεί όπως επίσης και πολύ θετικό στη διάδραση. Δεν έχει τους περιορισμούς που έχει το ενήλικο κοινό που μπορεί να μην του αρέσει μια παράσταση και να μην αντιδράσει ενώ το παιδικό κοινό έχει μια τάση έμφυτη να συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο. Εμείς, συλλογιζόμενοι τον ρόλο των παιδιών, έχουμε αποφασίσει να ενσωματώσουμε την διάδραση μέσα σε συγκεκριμένες σκηνές ώστε να δοθεί αυτή η εμπειρία στα παιδιά.

«Ε»: Πόσο εύκολο είναι να κερδίσεις το ενδιαφέρον και την προσοχή τους; Υπάρχουν κάποιοι «θεατρικοί κώδικες» που έχετε διαπιστώσει ότι λειτουργούν;

ΑτΝ: Σίγουρα είναι δύσκολο το παιδικό κοινό διότι πολύ εύκολα μπορείς να το χάσεις όπως το να αποσπαστεί η προσοχή τους αν νομίζουν ότι αυτό που βλέπουν δεν τους αφορά. Κερδίζεις όμως το ενδιαφέρον των παιδιών καταθέτοντας την αλήθεια, την συνέπεια και την πίστη σε αυτό που κάνεις. Όσο πιο συνεπείς και τίμιοι είμαστε εμείς οι ηθοποιοί σε αυτό που έχουμε αναλάβει απέναντι στο ρόλο μας, απέναντι στην αξία του έργου που επιτελούμε, τόσο περισσότερο αντιδρούν τα παιδιά και το δέχονται.

«Ε»: Ποια κατά την άποψη σας είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα παιδί σήμερα; Μπορεί το θέατρο βοηθήσει στην επίλυση κάποιων από αυτά;

ΑτΝ: Τα παιδιά, καταρχάς, έχουν επηρεαστεί κατά πολύ από την ηλεκτρονική διάσταση που έχει μπει στη ζωή τους. Έχουν μια άλλης μορφής επικοινωνία που σε εμάς τους ενήλικες είναι περισσότερο ανοίκεια. Τα παιδιά, κατά την άποψή μας, δεν αλληλοεπιδρούν και δεν επικοινωνούν άμεσα σωματικά, συναισθηματικά , κάτι το οποίο το θέατρο έρχεται να αναπληρώσει. Και αυτό συμβαίνει ακριβώς για το λόγο ότι το θέατρο είναι μια τέχνη που εμπεριέχει όλες τις υπόλοιπες και κινητοποιεί τα παιδιά να εκφράσουν άμεσα τα συναισθήματα τους. Το θέατρο άλλωστε είναι μια ευκαιρία να περάσουμε λίγο χρόνο με τα παιδιά ώστε να υπάρξει αυτή η επικοινωνία μεταξύ μας.

«Ε»: Τα παιδιά και οι έφηβοι βλέπουν θέατρο στην επαρχία;

ΑτΝ: Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βλέπουν θέατρο στην επαρχία αφού δραστηριοποιούμαστε στην περιοχή. Σκοπός μας είναι άλλωστε να δίνουμε στα παιδιά και στους ενηλίκους ερεθίσματα. Προφανώς υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις μεγάλες πόλεις όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τις μικρότερες όσον αφορά στις επιλογές που έχει κάποιο παιδί για θέατρο αλλά εμείς κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Μεγάλη ευθύνη έχει η Πολιτεία σαφώς λόγω του ότι οι τέχνες δεν βρίσκουν πλέον χώρο στα σχολεία.

«Ε»: Θα πραγματοποιήσετε τις πρώτες 4 παραστάσεις στον Δήμο Μύκης. Με ποιο κριτήριο επιλέξατε τα χωριά που θα παίξετε;

ΑτΝ: Δεδομένου ότι αξιολογήθηκε ότι προσφέρεται ένα έργο από το θέατρο Ανατολικά του Νέστου ο στόχος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το θέατρο. Συγκεκριμένα τα παιδιά στο Δήμο Μύκης δεν ζουν στην πόλη, πιθανότατα μπορεί να έχουν δει πολύ λιγότερο θέατρο από ότι τα παιδιά στην πόλη και με έναν τρόπο τους προσφέρονται τα ερεθίσματα να αρχίσουν να μιμούνται και να αισθάνονται τι είναι αυτό που λέμε θέατρο.


Η θεατρική μεταφορά του υπέροχου διηγήματος θα ξεκινήσει το ταξίδι της το Σάββατο και την Κυριακή 26/27 Νοεμβρίου στο Γυμνάσιο Σμίνθης και 3 /4 Δεκεμβρίου στο Γυμνάσιο Γλαύκης στις 5:00μ.μ, με τη συνεργασία του Δήμου Μύκης.

Ηθοποιοί-εμψυχωτές της δράσης: Πολυξένη Καρακατσάνη, Ευγενία Πανταζόγλου, Βασίλης Λειβαδίτης, Δημήτρης Δεδεμάδης.

Μουσική σύνθεση: Ευγενία Πανταζόγλου

Κοστούμια: Αναστασία Σαλαμπάση

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Δύο κείμενα για την ιστορία της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού» του Perry Anderson

Πρόκειται για ένα σημαντικό τεκμήριο στον διάλογο για την ιστορία της ισραηλινό-παλαιστινι…