Καλό timing – Βροχηδόν οι παραγγελίες Μεγάλη επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης γιατί συμφέρει
«Καίει» η τιμή του καυσόξυλου – 280 ευρώ ο τόνος – Ο ρόλος της λαθροϋλοτομίας και το παραεμπόριο στην αγορά του ξύλου
Ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του στην Ξάνθη τέλη Νοέμβρη μετά από ένα ασυνήθιστο παρατεταμένο …καλοκαίρι μέσα στο Φθινόπωρο, το οποίο και «εκμεταλλεύτηκαν» τα νοικοκυριά αναβάλλοντας συνεχώς να προετοιμαστούν για την θέρμανση και ιδιαίτερα όσοι έπρεπε να αγοράσουν πετρέλαιο αναμένοντας μέρα την μέρα για να πέσει η τιμή.
Όπερ και εγένετο με την χρηματιστηριακή τιμή στο πετρέλαιο να έχει πέσει στα 74 δολάρια το βαρέλι και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,12 ευρώ/λίτρο έως 1,15 ευρώ/λίτρο στα πρατήρια της Ξάνθης
Βροχηδόν οι παραγγελίες για πετρέλαιο με το πρώτο κρύο
Με την μάνικα στο χέρι είναι από το πρωί οι πρατηριούχοι καυσίμων της Ξάνθης και τρέχουν και δεν φτάνουν να φουλάρουν τις δεξαμενές στις πολυκατοικίες, όπως μας βεβαιώνει ο κ. Χαραλαμπίδης από το σωματείο Πρατηριούχων καυσίμων Ξάνθης: «Έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι παραγγελίες καθώς ως γνωστόν είμαστε πάντα της τελευταίας στιγμής αλλά και για έναν άλλο λόγο. Περίμεναν να πέσουν οι τιμές και ευτυχώς το πρώτο κρύο ήρθε με τις τιμές στο πιο χαμηλό σημείο από την τιμή εκκίνησης. Γι αυτό δεν προλαβαίνουμε τις παραγγελίες…», σημειώνει ο κ. Χαραλαμπίδης.
Η μεγάλη επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης
Ο κ. Χαραλαμπίδης κάνει λόγο για μεγάλη επιστροφή των νοικοκυριών στο πετρέλαιο θέρμανσης εξηγώντας ότι αυτό συμβαίνει επειδή στην παρούσα συγκυρία είναι αυτό που συμφέρει πιο πολύ: «Έχουν επιστρέψει πολλοί στο πετρέλαιο γιατί είναι αυτό που συμφέρει περισσότερο απ’ όλα στην παρούσα φάση. Ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά που παίρνουν επίδομα θέρμανσης είναι σαν να το αγοράζουν με 30 λεπτά το λίτρο. Την ίδια στιγμή τα ξύλα και το πέλετ έχουν διπλασιαστεί οι τιμές τους. Μεγάλες ανατιμήσεις είχε και το φυσικό αέριο και στην Ξάνθη δεν είναι πολύ διαδομένο».
«Καίει» η τιμή του ξύλου
Σε διπλάσιες τιμές από πέρσι είναι η τιμή στα καυσόξυλα και στα πέλετ. Όπως αναφέρει ιδιοκτήτης της επιχείρησης καυσόξυλων «Ξανθιώτικη Φλόγα» κ. Απτουλλάχ Κιασήφ: «Οι τιμές ανά κυβικό είναι 150 ευρώ για την δρυ και 140 ευρώ για την οξυά. Ο τόνος κοστίζει 280 ευρώ. Οι τιμές έχουν διαμορφωθεί σ’ αυτό το επίπεδο επειδή έχει αυξηθεί πολύ η υλοτομία και αγοράσαμε πολύ ακριβά. Και πάλι συμπιέζουμε το κέρδος μας για να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας».
Ο ρόλος της λαθροϋλοτομίας και το παραεμπόριο
Στο μεταξύ είναι κοινό μυστικό στην αγορά του ξύλου ότι λειτουργεί ένα δίκτυο παραεμπορίου που πουλά ξύλα στην μισή τιμή. Το φαινόμενο παραδέχεται ο κ. Κιασήφ και εξηγεί ότι αυτά τα ξύλα είναι προϊόντα λαθροϋλοτομίας και παραεμπορίου: «Το κράτος μαζί με τα ξύλα που υλοτομούν τα δασαρχεία και τα διαθέτουν σε χαμηλές τιμές στους κατοίκους των ορεινών περιοχών, έδωσε την άδεια στους ευάλωτους να υλοτομήσουν με την επίβλεψη των δασικών αρχών. Το μέτρο είναι σωστό όμως δεν υλοποιείται πάντα γιατί δεν γίνονται έλεγχοι. Υπάρχουν επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται την κατάσταση και κάνουν λαθροϋλοτομία και μετά παραεμπόριο. Τα διαθέτουν σε μισή τιμή στην αγορά γιατί τους βγαίνει τζάμπα, χωρίς παραστατικά , χωρίς φόρο, όλα παράνομα και δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό σε μας που ασκούμε νόμιμο εμπόριο και πρέπει να καλύψουμε ένα υψηλό κοστολόγιο αγοράς αλλά και υψηλό λειτουργικό κόστος λόγω της αύξηση της ενέργειας. Υπάρχουν πρόστιμα που επιβάλλονται αν τους εντοπίσουν αλλά είναι πολλοί που ξεφεύγουν. Οι καταναλωτές τα αγοράζουν γιατί τα δίνουν σε μισή τιμή».
Σ΄ ότι αφορά την επάρκεια ο κ. Κιασήφ είπε πως υπάρχει επάρκεια και γίνονται και εισαγωγές από την Βουλγαρία ωστόσο και οι τιμές εκεί έχουν αυξηθεί.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr