Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Με 150 συμμετοχές «έκλεισε» η φετινή λαμπαδηδρομία στην Σταυρούπολη!

Με 150 συμμετοχές «έκλεισε» η φετινή λαμπαδηδρομία στην Σταυρούπολη!

0

Το έθιμο αναβίωσε μετά από 20 χρόνια στο πλαίσιο της Επετείου του «ΟΧΙ»

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας, Αν. Συμεωνίδης μίλησε στο ‘’Έ’’ για το αυξημένο ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας νέας Λαμπαδηδρομίας του χρόνου

Μετά από αρκετά χρόνια αναβίωσε το έθιμο της λαμπαδηδρομίας στον οικισμό της Σταυρούπολης! Στο πλαίσιο της Εθνικής Επετείου του «ΟΧΙ» ντόπιοι και επισκέπτες είδαν να επανέρχεται ένα εντυπωσιακό ιστορικό δρώμενο. Οι κεντρικοί δρόμοι του παραδοσιακού οικισμού γέμισαν με πλήθος κόσμου! Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν με όλη τους την ψυχή βοηθώντας ο καθένας με τον τρόπο του στη διοργάνωση μίας ξεχωριστής εκδήλωσης με άρωμα παράδοσης!

Η συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, Αναστάσιο Συμεωνίδη

‘’Ε’’: Μετά από πόσα χρόνια «επιστρέφει» το έθιμο της λαμπαδηδρομίας στον παραδοσιακό οικισμό της Σταυρούπολης;

ΑΝ.Σ.: Το έθιμο της λαμπαδηδρομίας επανέρχεται μετά από 20 χρόνια!

‘’Ε’’: Σε μία απόπειρα στροφής της σκέψης στο παρελθόν αναφερθείτε στη μορφή της διοργάνωσης πριν 20 χρόνια.

ΑΝ.Σ.: Κατά τους παλαιούς χρόνους η επιμέλεια της διοργάνωσης ανήκε στον Προσκοπισμό και η εκδήλωση διεξαγόταν ενόψει της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου. Ωστόσο, εμείς σήμερα την πραγματοποιούμε ανήμερα της Γιορτής του «ΟΧΙ».

‘’Ε’’: Μιλήστε μας για τη συμμετοχή του κόσμου. Θα μπορούσαμε να πούμε πως «αγκαλιάστηκε» από όλες τις ηλικίες;

ΑΝ.Σ.: Η αλήθεια είναι, βέβαια πως αρχικά ήμασταν αρκετά επιφυλακτικοί όσον αφορά τη συμμετοχή του κόσμου. Οι ενδοιασμοί μας, όμως εξανεμίστηκαν, μιας και το ενδιαφέρον ήταν αναπάντεχο, πέρα των προσδοκιών μας! Συμμετείχαν περίπου 150 λαμπαδηδρόμοι. Αξιοθαύμαστο ήταν πως πέρα από τους ντόπιους και τις οικογένειές τους, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και από επισκέπτες, οι οποίοι έμεναν σε ξενώνες της περιοχής και μόλις έμαθαν για την εκδήλωση έσπευσαν να πάρουν μέρος.

‘’Ε’’: Η λαμπαδηδρομία έχει ως στόχο να περάσει κάποιο μήνυμα; Με λίγα λόγια, «κρύβει» κάποια συμβολική αξία;

ΑΝ.Σ.: Το φως των δάδων συμβολίζει το φως της ελευθερίας. Συνεπώς, ναι είναι ευδιάκριτη η συμβολική αξία του εθίμου.

‘’Ε’’: Περιγράψτε μας σε αδρές γραμμές την λαμπαδηδρομία. Δηλαδή, ποιους δρόμους περιελάμβανε και ποιος ήταν ο τερματικός σταθμός;

ΑΝ.Σ.:Η λαμπαδηδρομία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικούς δρόμους του οικισμού ανήμερα της εθνικής επετείου με τερματικό σταθμό την κεντρική πλατεία όπου αναφωνήθηκε ο εθνικός ύμνος και το «ΟΧΙ» από όλους τους παρευρισκόμενους. Συνολικά διήρκησε γύρω στις δύο ώρες.

‘’Ε’’: Ποιοι συμμετείχαν;

ΑΝ.Σ.: Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης ο Πολιτιστικός σύλλογος Σταυρούπολης, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού σχολείου Σταυρούπολης, αλλά και ο πολιτιστικός σύλλογος Κομνηνών με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή ατόμων.

‘’Ε’’: Ως Πρόεδρος της Κοινότητας σε ποιους θα λέγατε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για τη συμβολή τους στο στήσιμο της εκδήλωσης;

ΑΝ.Σ.: Ευχαριστώ θερμά τον Φώτη Βιλαδέρη για την κατασκευή των πυρσών, τον Βασίλη Καπηλίδη για την φωτογραφική κάλυψη, τους ακούραστους τυμπανιστές, Στέλιο Αγαθαγγελίδη, Θεόδωρο Παπαδόπουλο, αλλά και τους χορηγούς της εκδήλωσης αυτής Γεώργιο Ασικίδη, Αλεξάνδρα Βασιλειάδου, Δημήτριο Παπαδόπουλο, και Γεώργιο Σερραίο.

‘’Ε’’: Καταληκτικά, ποια συναισθήματα θεωρείτε πως «ξύπνησε» η αναβίωση αυτού του εθίμου στη νέα γενιά, αλλά και στην παλαιότερη;

ΑΝ.Σ.: Αναντίρρητα, η νέα γενιά και δη τα μικρά παιδιά εντυπωσιάστηκαν και με ένα κράμα χαράς και ενθουσιασμού πήραν μέρος στην εκδήλωσης. Επιπροσθέτως, η παλαιά γενιά είδε με νοσταλγία το έθιμο, ανακάλεσε μνήμες του παρελθόντος και τελικά συμμετείχε με δόση συγκίνησης και περηφάνιας χάρη στην προσπάθεια της Σταυρούπολης να κρατήσει «ζωντανή» την σχέση με την παράδοση μεταδίδοντας συνάμα τον «παλμό» και στη νέα γενιά! Για αυτό κι εμείς από την πλευρά μας θα επιδιώξουμε να επαναλάβουμε τη διοργάνωση και του χρόνου!

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι λιγότερο ίσα από τα υπόλοιπα

Οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εξαιρούνται από την δωρεάν μεταφορά τους προς κ…