Για την σούπα:
-Ένα μικρό ή ½ κανονικό τρυφερό λάχανο εποχής
-1 φλ νερό
-½ κγλ μαραθόσπορο
-Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ κγλ κουρκουμά
ξύσμα από 1,5 λεμόνι (ακέρωτο)
Για τα γιουβαρλάκια:
-150 γρ κιμάς χοιρινός
-300 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
-1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
-½ ματσάκι μαϊντανού ή 1 χούφτα φύλλα σέλινου, ψιλοκομμένα
-1 κ.σ. ξερό δυόσμο
-1 φλ του καφέ ρύζι γλασέ ή καρολίνα
-Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
-½ φλ αλεύρι, για το πλάσιμο
-3 φλ ζωμό λαχανικών (ή 3 κγλ ζωμό σκόνη + 3 φλ νερό)
-3 κσ ελαιόλαδο
Για το αυγολέμονο:
-2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
-3 κσ γιαούρτι
-1 κσ κορν φλάουρ
-Χυμός από 2 λεμόνια
-αλατοπίπερο
Κόβουμε το λάχανο στη μέση, αφαιρούμε το κεντρικό του μέρος που είναι σκληρό και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια (3 εκ. x 5 εκ.). Τοποθετούμε το κομμένο λάχανο σε βαθιά κατσαρόλα με 1 φλ νερό και σιγοβράζουμε για 20’. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον μαραθόσπορο, τον κουρκουμά και το ξύσμα από φλοιό λεμονιού. Κρατάμε στην άκρη για αργότερα.
Τοποθετούμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε μικρό σκεύος για 10’ με 1/3 φλ νερό προκειμένου να μαραθεί και να είναι πιο εύπεπτο στο γιουβαρλάκι. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Παράλληλα, τοποθετούμε στο multi τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό ή το σέλινο και τα ψιλοκόβουμε. Σε μια γαβάθα ζυμώνουμε για 5-10’ τους δυο κιμάδες, το ψημένο κρεμμύδι, το μείγμα με το σέλινο ή τον μαϊντανό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον δυόσμο, το ρύζι και το αλατοπίπερο. Στην συνέχεια πλάθουμε τα γιουβαρλάκια σε ίδιο μέγεθος και τ’ αλευρώνουμε.
Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βράζουμε 3 φλ ζωμού με 3 κσ ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια λίγα-λίγα ώστε να μην χαθεί ο βρασμός. Σιγοβράζουμε για 10’. Κατόπιν μεταφέρουμε τα γιουβαρλάκια με τρυπητή κουτάλα πάνω από το λάχανο, προσθέτουμε τον ζωμό και σιγοβράζουμε για άλλα 20’.
Ανακατεύουμε τα υλικά του αυγολέμονου σε ένα δοχείο και προσθέτουμε λίγο από τον βραστό ζωμό για να αποκτήσει το μείγμα θερμοκρασία. Τραβάμε την σούπα με τα γιουβαρλάκια από την φωτιά και μόλις σταματήσει ο βρασμός ρίχνουμε το αυγολέμονο. Ανακινούμε την κατσαρόλα ώστε να πάει το αυγολέμονο παντού-αποφεύγοντας να ανακατέψουμε με κουτάλα-κι αφήνουμε το φαγητό στην άκρη να ξεκουραστεί. Σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια με λάχανο γαρνίροντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό, άνηθο, σχοινόπρασο ή σέλινο και πάπρικα.