Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Food Pass: Έρχεται ενίσχυση με κουπόνι τροφίμων σε ευάλωτα νοικοκυριά

Food Pass: Έρχεται ενίσχυση με κουπόνι τροφίμων σε ευάλωτα νοικοκυριά

0

Από το νέο έτος οι αποφάσεις –Ποιοι θα λάβουν ενισχύσεις έως το τέλος του 2022

Με ένα ηλεκτρονικό κουπόνι στα πρότυπα του Fuel Pass που δόθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022 για τα καύσιμα, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών να ενισχύσει τα νοικοκυριά στη μάχη κατά της ακρίβειας που παρατηρείται στα είδη πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία του πληθωρισμού αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες τους, προγραμματίζει με το νέο έτος να προχωρήσει στην έκδοση ενός Food Pass αυτή τη φορά και το οποίο θα δοθεί με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η επιδότηση θα αφορά τρόφιμα και προϊόντα που περιλαμβάνονται στο καλάθι του νοικοκυριού ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί από κρεοπωλεία, φούρνους, μίνι μάρκετ κτλ.

Η χορήγηση θα γίνει με βάσει το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα του νοικοκυριού, την αντικειμενική αξία των ακινήτων που δηλώνει στο Ε9, τον αριθμό των τέκνων κτλ. Στόχος είναι να καλύψει τις ανάγκες των ωφελούμενων για το 1ο τρίμηνο του 2023 και να δοθεί με το νέο έτος.

Το ύψος της επιδότησης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί λίγο πάνω από τα επίπεδα του Fuel Pass και θα είναι περίπου 100 ευρώ, ενώ αναμένεται να προσαυξάνεται ανάλογα τον αριθμό των παιδιών που έχει μία οικογένεια αλλά και αν χρησιμοποιήσει άυλη ψηφιακή κάρτα. Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αρχές του 2023.

Κι αυτό γιατί έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα δοθεί το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ σε περίπου 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους -νοικοκυριά. Κατά συνέπεια ότι αποφασίσει η κυβέρνηση θα είναι για το νέο έτος και αφού ληφθούν υπόψη όλα τα στοιχεία για τον πληθωρισμός αλλά και την πορεία των εσόδων που θα επιτρέψουν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πιέσεις στην κυβέρνηση να επανέλθει η επιδότηση στην κάνουλα στο πετρέλαιο κίνησης κατά 15-20 λεπτά/lt, αν και ορισμένοι εισηγούνται σ’ αυτή τη φάση που η τιμή στο diesel κίνησης κινείται κάτω από 1,9 ευρώ/lt να μην επιστρέψει το μέτρο έως ότου ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στις διεθνείς τιμές και στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

Περισσότεροι από 2.500.000 πολίτες θα λάβουν τον επόμενο μήνα το έκτακτο βοήθημα και αφορά συνταξιούχους, οικογένειες με παιδιά, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, μακροχρόνια άνεργους και όσους λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ με τα μισά να αφορούν 1.194.806 συνταξιούχους οι οποίοι θα λάβουν 250 ευρώ.

Η πληρωμή του έκτακτου βοηθήματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί από 15 έως 20 Δεκεμβρίου και οι δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν κάποια αίτηση ή να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε διαδικασία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση το 2022 (εισοδήματα 2021) ή το έντυπο Α21 οι γονείς προκειμένου όπου χρειάζεται να διαπιστωθεί αν πληρούνται τα εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια. Επίσης όπου ισχύει κριτήριο αξίας ακίνητης περιουσίας των δικαιούχων ξεκαθαρίστηκε ότι ο υπολογισμός θα γίνει με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ενώ η όποια έκτακτη ενίσχυση δοθεί θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 800.000 οικογένειες με παιδιά θα λάβουν τον επόμενο μήνα μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση ως έκτακτο βοήθημα εφόσον είναι δικαιούχοι του Α21. Όσοι έχουν ένα προστατευόμενο τέκνο ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους θα λάβουν έκτακτο βοήθημα 42, 63 ή 105 ευρώ. Στην περίπτωση οικογένειας με δύο προστατευόμενα τέκνα η έκτακτη ενίσχυση ανάλογα με το εισοδηματικό κλιμάκιο που ανήκουν ανέρχεται σε 84, 126 και 210 ευρώ, ενώ για οικογένειες με τρία παιδιά το έκτακτο βοήθημα διπλασιάζεται και ανέρχεται σε 168, 252, 420 ευρώ. Αντίστοιχα αυξημένη είναι η έκτακτη ενίσχυση για οικογένειες με περισσότερα από τρία προστατευόμενα τέκνα.

Οι άγαμοι συνταξιούχοι με μηνιαία σύνταξη έως 800 ευρώ, ετήσιο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και αξία περιουσίας 300.000 ευρώ δικαιούνται έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ. Για τον υπολογισμό του εισοδηματικού κριτηρίου λαμβάνονται υπόψη όλα τα ποσά των συντάξεων που εισπράττει ο συνταξιούχος αλλά και οποιοδήποτε άλλο εισόδημα π.χ. ενοίκια.

Στην περίπτωση των έγγαμων συνταξιούχων η μηνιαία σύνταξη δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 800 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τα 16.800 ευρώ με αντικειμενική αξία περιουσίας έως 300.000 ευρώ.

Από την άλλη, 225.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν ένα επιπλέον επίδομα, ενώ 172.000 άτομα με αναπηρία θα εισπράξουν 250 ευρώ.

Παράλληλα, 100.000 μακροχρόνια μη επιδοτούμενοι άνεργοι από 12 έως 24 μήνες, που δεν είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, θα λάβουν έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ με κριτήριο να μην ξεπερνάει το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους τα 9.600 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό τα 16.800 ευρώ.

O.T.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεγάλα «ζόρια» για το λιανεμπόριο στην Ξάνθη

Εκρηκτικό μείγμα από την ενεργειακή ακρίβεια, τα μεταφορικά και την αύξηση της αγοράς των …