Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται το άνοιγμα της πλατφόρμας του Food Pass

Αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται το άνοιγμα της πλατφόρμας του Food Pass

0

Πώς θα λειτουργεί, ποιοι είναι οι δικαιούχοι

 

Έως τις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του Food Pass, με τις πρώτες πληρωμές να σχεδιάζονται στα τέλη Φεβρουαρίου.

Κάθε μήνα έως και τον Ιούλιο του 2023 το υπουργείο Οικονομικών θα πιστώνει τις ψηφιακές κάρτες των δικαιούχων με ποσά που κυμαίνονται από 22 ευρώ (για μονομελές νοικοκυριό) έως και 72 ευρώ (για οικογένεια με τέσσερα παιδιά).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει η σχετική ρύθμιση για το επίδομα του food pass θα κατατεθεί στην Βουλή άμεσα και θα ψηφιστεί πριν από τα Χριστούγεννα, πιθανότητα την Τετάρτη.

Όσοι επιλέξουν την κατάθεση του επιδόματος στον τραπεζικό λογαριασμό τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα λάβουν το 80% της επιδότησης (17,60 ευρώ το μήνα για το μονομελές νοικοκυριό, 57,60 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με τέσσερα παιδιά) και θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν όπου θέλουν τα χρήματα τα οποία είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Η άυλη ψηφιακή κάρτα θα καλύπτει αγορές στο λιανικό εμπόριο τροφίμων σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνους, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και ζαχαροπλαστεία και ενδεχομένως και λαϊκές αγορές στο βαθμό που οι πωλητές χρησιμοποιούν POS.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας vouchers.gov.gr και το food pass θα ξεκλειδώνει με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ενώ το ύψος του θα καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών.

 

Οι δικαιούχοι – Τα εισοδηματικά κριτήρια

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.

Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι δυνητικοί ωφελούμενοι περιλαμβάνουν περί τα 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατομμυρίων νοικοκυριών), με περίπου 8,5 εκατομμύρια μέλη.

Το συνολικό κόστος του μέτρου για του έξι μήνες εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…