Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημοτικά τέλη: Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα

Δημοτικά τέλη: Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα

0

Αμετάβλητα τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας – Η διαφορά από την αύξηση του ενεργειακού κόστους θα καλυφθεί από την επιχορήγηση και το μπόνους για την εξοικονόμηση ενέργειας

 

Μικρή αύξηση στα τέλη κοινοχρήστων, στο ημερήσιο τέλος πωλητών στις λαϊκές αγορές και του τέλους διαφήμισης  – Καθορίστηκαν τα τέλη στάθμευσης: 1,50 ευρώ την ώρα στην Α Ζώνη

 

Χωρίς την παρουσία της αντιπολίτευσης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτης 10/11 το πρωί  μια από τις πιο σημαντικές συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής που είχε ως θέματα ημερήσιας διάταξης τα δημοτικά τέλη. Έτσι παρουσιάστηκε μόνο η πρόταση της Δημοτικής αρχής και αναμένεται η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να παρουσιαστούν και οι προτάσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Παραμένουν ως  έχουν οι συντελεστές των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το 2023

Η δεδομένη αύξηση του ενεργειακού κόστους οδήγησε την υπηρεσία Οικονομικού να προτείνει αύξηση 5% στους συντελεστές των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το 2023. Στο σκεπτικό της πρότασης εκτός από την αύξηση του ενεργειακού κόστους περιλαμβάνονται οι εισφορές του δήμου προς τον ΣΔΑΝΞ και την ΔΙΑΜΑΑΘ. Η εισήγηση όμως του Αντιδημάρχου Οικονομικού Μανώλη Φανουράκη ήταν να μην επιβληθεί αύξηση 5% αναγνωρίζοντας τη δυσχερή οικονομική συγκυρία και να καλυφθεί η διαφορά από την επιπλέον επιχορήγηση που δόθηκε στους ΟΤΑ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης το 2022 και για το μπόνους για την εξοικονόμηση ενέργειας που θα δοθεί μέσα στο 2023 και ό δήμος είναι βέβαιο ότι θα το πάρει.

Σταδιακή αναπροσαρμογή στην κανονικότητα με μικρή αύξηση στα τέλη κοινοχρήστων

Αυξάνονται σε 20,50 το τ.μ. τα τέλη κοινοχρήστων χώρων για το 2023. Η απόφαση ελήφθη με την σύμφωνη γνώμη της ΟΕΒΕ Ξάνθης και του σωματείου καφέ μπαρ. Να σημειώσουμε ότι για τα χρόνια της πανδημίας τα τέλη είχαν μειωθεί από 46 ευρώ το τ.μ. για την ΑΑ Ζώνη σε 14 ευρώ προκειμένου να στηριχθούν οι επαγγελματίες που ήταν σε lockdown. Με την αύξηση αυτή γίνεται μια ήπια αναπροσαρμογή. Επίση ςαναπροσαρμόζεται και το ειδικό πρόστιμο για έξοδα μεταφοράς  και  αποθήκευσης, σύμφωνα  με  την  παρ.8 άρθρου 13 του 24-9/20-10-1958 ΒΔ το οποίο υπολογίζεται στα τέλη κοινοχρήστων.

Μικρή αύξηση στο ημερήσιο τέλος πωλητών στις λαϊκές αγορές και του τέλους διαφήμισης

Στο 0,70 το τρέχον μέτρο από 0,30 που ήταν λόγω πανδημίας αυξάνεται το τέλος των πωλητών στις λαϊκές αγορές. Αυτή είναι η εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικού που θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Επίσης με πρόταση της υπηρεσίας αυξάνεται σε 330 ευρώ το τέλος διαφήμισης στο Δήμο Ξάνθης για το έτος 2023.

Καθορίστηκαν τα τέλη στάθμευσης: 1,50 ευρώ την ώρα στην Α Ζώνη

Υπενθυμίζεται ότι το έργο της ελεγχόμενης στάθμευσης έχει ανάδοχο και βρίσκεται σε προσυμβατικό έλεγχο. Επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2022 καθορίστηκαν τα τέλη στάθμευσης που είναι: Για την ΑΑ και Α Ζώνη, 1.50 ευρώ η ώρα, στη Β Ζώνη, 0,75 και στην Γ Ζώνη 0,50.

Αμετάβλητα τα υπόλοιπα τέλη – Τι δεν αλλάζει για το 2023

Αμετάβλητα παραμένουν τα εξής: 1) Επιβολή φόρου ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, 2)Καθορισμός του συντελεστή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) 3) Καθορισμός τέλους χρήσης κοινόχρηστου χώρου άσκησης υπαίθριου εμπορίου (στάσιμου και πλανοδίου) 4) Καθορισμός τέλους χρήσης κοινόχρηστου χώρου άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου (διάθεση έργων τέχνης, καλλιτεχνημάτων, χειροτεχνημάτων, λαϊκής τέχνης) 5) Καθορισμός τελών και δικαιωμάτων χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων 6) Καθορισμός τιμής τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών Δασικού Χωριού ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ 7)Καθορισμός του ύψους  των τελών  διέλευσης, των τελών χρήσης δικαιωμάτων και του ύψους των εγγυήσεων καλής εκτέλεσης των εργασιών διέλευσης κατ’ εφαρμογή του άρθρου 11 του Ν. 4463/2017 (καθορίζονται από τον νόμο) 8) Καθορισμός των τελών και δικαιωμάτων των δημοτικών κοιμητηρίων για έτος 2023, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 Ν.4795/2021 9) Καθορισμός ειδικού δυνητικού τέλους για την τέλεση των πολιτικών γάμων

10) Δικαίωμα  χρήσης αρδευτικών δικτύων στην Δ.Ε Σταυρούπολης & στις Κοινότητες  Κιμμερίων – Ευμοίρου 11) Καθορισμός τέλους ύδρευσης ζώων στην Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης & στις Κοινότητες  Κιμμερίων – Ευμοίρου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…