Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

0

Θα είναι εκ νέου υποψήφιοι Σπανίδης -Παπαδόπουλος
Συμπέρασμα από την ανάγνωση του περιεχομένου της παρέμβασης των Β.Παπαδόπουλου και Μ.Σπανίδη. Γράφουν: «Επειδή στον ορίζοντα διαγράφεται ένα στρατηγικό αδιέξοδο, θεωρούμε ότι θα πρέπει να ξαναεκτεθούμε ως κρινόμενοι και να εισπράξουμε τα δέοντα».
Ξεκάθαρη, ντόμπρα δήλωση με την οποία οι δύο πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, κάνουν, δηλώνουν ότι θα κάνουν, το να εκθέσουν τον εαυτό τους εκ νέου στην κρίση των δημοτών για να εισπράξουν το θετικό ή αρνητικό τίμημα των πράξεών τους για την εν γένει στάση τους.
Δήλωση θαρραλέα, τίμια και καθαρή.
Βέβαια δεν δεσμεύονται με ποια δημοτική παράταξη θα εκτεθούν υποψήφιοι, όμως ότι κάπου θα είναι αυτό είναι γεγονός. Το ξεκαθάρισαν.
Γ.Δ.


«Επί δικαίους και αδίκους»
Είναι κάποιες αποφάσεις των διάφορων φορέων τόσο της κεντρικής κυβέρνησης όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν κάνουν διάκριση και επιβάλλονται «επί δικαίους και αδίκους».
Η βιβλική έκφραση έχει επιβιώσει αιώνες τώρα ακριβώς διότι εννοεί πως συνήθως με μια γενική απόφαση αυτή να αδικεί τους δίκαιους και να ωφελεί τελικά τους άδικους.
Σας θυμίζω τις κλασσικές τιμωρίες στο σχολείο όταν ένας μαθητής που έκαμνε κάποια σκανδαλιά και παρά την πίεση του δασκάλου να ομολογήσει ο φταίχτης, αυτός δεν το έκανε, ο δάσκαλος ή καθηγητής τιμωρούσε όλη την τάξη. Το ίδιο αναλογικά συνέβαινε και στο στρατό, τουλάχιστον παλιά.
Συμπέρασμα: Η επιβολή ποινής πρέπει ν’ αποδίδεται στους φταίχτες κι όχι συνολικά, διότι αυτό είναι το λιγότερο άδικο.
Γ.Δ.


Μια συζήτηση
Μου έλεγε πρόσφατα φίλος ότι στην κοινωνία τα πράγματα άλλαξαν, έγιναν πιο «κλειστά» πιο σκληρά, πιο ατομικά. Ότι άλλαξε η παλιά συμπεριφορά των ανοικτών σπιτιών, και πως οι άνθρωποι έγιναν πιο καχύποπτοι μεταξύ τους.
Κάποια πράγματα στην κοινωνική λειτουργία μεταξύ των ανθρώπων, ναι, είναι γεγονός πως άλλαξαν. Βέβαια, του απάντησα, ότι οι αλλαγές οι σημαντικές έγιναν στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Στις μικρές διατηρούνται οι ανθρώπινες σχέσεις, οι φιλίες, οι συναισθηματικές λειτουργίες.
Υπάρχει συμπόνοια και προσέγγιση των ανθρώπων. Σίγουρα όχι όπως παλιά, αλλά γενικώς υπάρχει ακόμη ανθρωπιά και συμπαράσταση στον πόνο.
Έτσι πιστεύω εγώ τουλάχιστον.
Γ.Δ.


Ο Γερουσιαστής που στηρίζει να γίνει μουσείο η Αγιά Σοφιά
Οι Δημοκρατικοί κράτησαν τις δυνάμεις τους στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ φράζοντας τον δρόμο στην επάνοδο του Τραμπ στην ηγεσία του ρεπουμπλικάνων καθώς οι υποψήφιοι που υποστήριξε δεν κατάφερε να εκλεγούν στο ποσοστό που ανέμενε.  Το «κόκκινο κύμα» του Τραμπ διαλύθηκε στον δρόμο όπως είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι έλαβε το μήνυμα και όπως δήλωσε θα κάνει συμβιβασμούς.
Να πούμε ότι ο εκλεκτός του Ερντογάν γιατρός Μεχμέτ Οζ που ήταν υποψήφιος στην Πενσυλβάνια υποστηριχτής του Τραμπ δεν κατάφερε ένα εκλεγεί. Αντ’ αυτού εκλέχθηκε ο Τζον Φέτερμαν ο οποίος μάλιστα δεσμεύθηκε ότι ως Γερουσιαστής των ΗΠΑ «θα υποστηρίξει τον αγώνα των Ελληνορθοδόξων», ενώ αναφερόμενος στην Αγία Σοφία, είπε ότι πιστεύει πως η Τουρκία πρέπει να την μετατρέψει ξανά σε μουσείο. Επίσης τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Μ.Ξ.


Ο Τραμπ ηττήθηκε
Το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ διέψευσε αυτούς που προέβλεπαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα έπαιρνε τη μεγάλη ρεβάνς από τον Τζο Μπάιντεν. Ο Τραμπ υπήρξε ο αρχιτέκτονας του διχασμού και ο απόλυτος εκφραστής του λαϊκισμού που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ εμπνέοντας πολλούς –ομοϊδεάτες του και όχι μόνο– σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος δεν αποδέχθηκε ποτέ το εκλογικό αποτέλεσμα και την ήττα του πριν από δυο χρόνια από τον Μπάιντεν. Συνέχισε μέχρι σήμερα –και προφανώς θα συνεχίσει– να μιλά για «κλοπή». Τελικά η απήχησή του ήταν μικρότερη από όσο υπολόγιζαν οι υποστηρικτές του και φοβούνταν οι αντίπαλοί του. Παρά τις κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες, ο λαϊκισμός του δεν κατάφερε να πάρει τη ρεβάνς. Κι αυτό είναι ένα χρήσιμο μάθημα από την Αμερική, που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.
Αυτοί που θεωρούν ότι η ακραία πόλωση, ο διχασμός, τα εύκολα προεκλογικά ψέματα και η αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος με θεωρίες συνωμοσίας είναι εγγυημένη μέθοδος επιτυχίας, ας το ξανασκεφτούν! Ο «τραμπισμός» παραμένει προφανώς πηγή έμπνευσης για τους απανταχού λαϊκιστές και η επένδυση στον λαϊκισμό να είναι μια ασφαλής μέθοδος για να εκτοξευθείς γρήγορα ψηλά, αλλά μακροπρόθεσμα αποδεικνύεται επισφαλής και πιθανώς καταστροφική επιλογή.
Γ.Κ.


Περιφερειακοί προβληματισμοί Ι
Το γεγονός ότι πλησιάζουμε σιγά-σιγά στις Αυτοδιοικητικές εκλογές πρώτου και δεύτερου βαθμού, δημιουργεί συζητήσεις ως προς τα νέα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν υποψηφιότητες ως επικεφαλής. Έτσι, πρόσφατα κυκλοφόρησε η φήμη μέσα από δημοσιεύματα που αναφέρουν ως υποψήφιο για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ από τον πρώην δήμαρχο  Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη.
Ο Γ.Πετρίδης από όσα γνωρίζουμε επιθυμεί να ηγηθεί ενός προοδευτικού ψηφοδελτίου, ανεξάρτητου αλλά στηριζόμενου από τις δυνάμεις του χώρου που είναι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι προφανές πως η υποψηφιότητα Πετρίδη θα δημιουργήσει προβλήματα στις παρατάξεις Μέτιου και Τοψίδη, σημερινές συμπολίτευση και αξιωματική αντιπολίτευση.
Γ.Δ.


Περιφερειακοί Προβληματισμοί ΙΙ
Εκείνο που θα πρέπει να σταθούμε ως προς τη υποψηφιότητα Πετρίδη είναι το γεγονός ότι προέρχεται από την αυτοδιοίκηση, την υπηρέτησε, την γνωρίζει από μέσα. Παράλληλα διατηρεί καλές σχέσεις με τους περισσότερους δημάρχους. Σε αντίθεση με τον Μέτιο ο οποίος έχει έρθει σε σύγκρουση με αριθμό δημάρχων, ορισμένοι μάλιστα τον είχαν στηρίξει στις προηγούμενες εκλογές. Από την άλλη η αντίληψη Μέτιου να μοιράζει θέσεις ευθύνης σε διάφορους πως αυτό «θα του προσθέσει ψήφους στο σακούλι» είναι αυταπάτη εάν το πιστεύει.
Βέβαια στις εκλογές τα πράγματα είναι ρευστά, τα γεγονότα αλλάζουν απρόοπτα και οι εξελίξεις σίγουρα θα επηρεάσουν πολλούς και θα αλλάξουν τα δεδομένα όπως τα νόμιζαν κάποιοι. Κι ανάμεσα σ’ αυτούς φυσικά  περιλαμβάνεται και ο Μέτιος που θα κριθεί αυστηρά για το όποιο έργο έχει να παρουσιάσει. Διότι τώρα όλη η περιφέρεια γνωρίζει, έμαθε και ανάλογα θα ψηφίσει και θα επιλέξει, πέρα από κομματικά στεγανά.
Γ.Δ.


Περιφερειακοί Προβληματισμοί ΙΙΙ
Είναι γεγονός πως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης βρίσκεται σε μία από τις τελευταίες θέσεις στη χώρα μας αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτή η χαμηλότατη θέση, δυστυχώς δεν έχει αλλάξει αυτά τα τρία χρόνια διοίκησης Μέτιου· ούτε κεραία. Και φυσικά αυτό χρεώνεται στην παρούσα διοίκηση Μέτιου η οποία αυτοπεριορίστηκε στην απλή καθημερινή διαχείριση, αγνοώντας ή μη τολμώντας να δει τα σοβαρά έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για να υλοποιηθούν και βγάλουν την περιφέρεια από τη υπανάπτυξη.
Αναγνωρίζουμε ότι είναι νωρίς το ν’ ασκήσουμε κριτική στο «έργο» Μέτιου αυτά τα τρία χρόνια. Όμως αυτό πρέπει να γίνει διότι οι συζητήσεις εμφανίστηκαν και η ώρα της κρίσης πλησιάζει και για τους λόγους αυτούς η κοινωνία θα πρέπει να πληροφορηθεί για τα «έργα και τις ημέρες» τόσο του επικεφαλής της περιφέρειας όσο και για τους συνεργάτες που αυτός επέλεξε.
Γ.Δ.


Συνέπεια στους στόχους
Στις κατά καιρούς δηλώσεις του δημάρχου Μανώλη Τσέπελη, εάν ανατρέξει κανείς θα διαπιστώσει πως υπάρχει μια συνέπεια λόγων και έργων.
Ο δήμαρχος πάντα δήλωνε πως το κυρίαρχο ενδιαφέρον του πως είναι η νεολαία.
Οι νέοι της Ξάνθης δηλαδή, γι’ αυτό τακτικά αναφερόταν και συνεχίζει ν’ αναφέρεται στον τομέα της Παιδείας και του Αθλητισμού. Αυτό δε μπορεί να του το αμφισβητήσει  κανείς.
Πρόσφατο δείγμα και μάλλον όχι τελευταίο, η δήλωση για την προτεραιότητα που δίνει ακριβώς για τη σχολική στέγη, αναφέροντας την αδειοδότηση του 4ου Λυκείου και την μελέτη για το νέο Νηπιαγωγείο στην οδό Θ.Δούκα και δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού στην Καλλιθέα.
Γ.Δ.


Δεν αυξάνονται τα δημοτικά τέλη
Δεν αυξάνονται τα δημοτικά τέλη για το 2023. Μόνο κάποια μικρή αναπροσαρμογή προς τα πάνω γίνεται στα τέλη κοινοχρήστων και από 14 ευρώ το τ.μ. που ήταν για 2 χρόνια (ειδική τιμή πανδημίας) αυξάνεται στα 20,50 στην ΑΑ ζώνη. Να θυμίσουμε ότι σ’ αυτή τη ζώνη προ πανδημίας η τιμή ήταν 46 ευρώ το .τ.μ. Δεν αυξάνονται οι συντελεστές των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2023.Αυτή είναι η πρόταση της δημοτικής αρχής παρότι η υπηρεσία πρότεινε αύξηση 5% για να καλυφθεί η διαφορά από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Αλλά τελικά προκρίθηκε η πρόταση να μην αυξηθούν και η διαφορά να καλυφθεί από το επιπλέον ποσό που πήρε ο δήμος από το υπουργείο και από το μπόνους για την εξοικονόμησή ενέργειας που θα πάρει στο 2023. Γενικά δεν έγιναν αυξήσεις πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι δημότες σε μια περίοδο μάλιστα που είναι ήδη πολύ επιβαρυμένοι. Αυτή είναι η πρόταση της δημοτικής αρχής που παρουσιάστηκε στην Οικονομική . Αναμένουμε και τις προτάσεις της αντιπολίτευσης καθώς στην συνεδρίασης της οικονομικής δεν ήταν κανένας εκπρόσωπός της κι αυτό σαν επιλογή υποδηλώνει απαξίωση σένα διοικητικό όργανο του δήμου.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…