Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Χρονιά «όλεθρος» για τους παραγωγούς ακτινιδίων

Χρονιά «όλεθρος» για τους παραγωγούς ακτινιδίων

0

Σαπίζουν στα χωράφια τα ακτινίδια –Στα αζήτητα η παραγωγή στα χωριά του Τοπείρου που χτυπήθηκε από το χαλάζι

 

Σε μισή τιμή από πέρσι αγοράζουν οι έμποροι Σε απόγνωση οι παραγωγοί της Ξάνθης

 

Αντιμέτωποι με μια καταστροφική χρονιά είναι φέτος οι παραγωγοί ακτινιδίων στο νομό μας καθώς δέχτηκαν απανωτά χτυπήματα και όχι μόνο από τον καιρό στις αρχές της Άνοιξης αλλά και όλων των αλυσιδωτών «κραδασμών» που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως το εμπάργκο στην αγορά της Ρωσίας αλλά και το κλείσιμο μεγάλων αγορών λόγω της  ενεργειακής κρίσης, όπως της Ινδίας και την μείωση της κατανάλωσης στην αγορά της Γερμανίας.

Σαπίζουν στα χωράφια τα ακτινίδια – Σε μισή τιμή από πέρσι αγοράζουν οι έμποροι

Ήταν τον Μάιο όταν η σφοδρή χαλαζόπτωση προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες ακτινιδίων στα χωριά του Τοπείρου. Όπως μας αναφέρει τοπικός καλλιεργητής αν και ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοι του πλήρωσαν εργάτες για να απομακρύνουν τους κατεστραμμένους καρπούς από τα δενδρύλλια ωστόσο οι εμπόριο τα θεωρούν χαλαζοχτυπημένα και όσα αγόρασαν ήταν σε μισή τιμή από πέρσι. Ειδικά την ποικιλία Τσεϊχελίδη δεν την αγοράζει κανένας έμπορος και οι παραγωγοί την έχουν αφήσει αμάζευτη στα χωράφια: «Η κατάσταση είναι τραγική με τα ακτινίδια φέτος. Δεν μας τα αγοράζουν οι έμποροι και όσα παίρνουν δίνουν την μισή τιμή. Πέρσι αγόραζαν 80 λεπτά το κιλό και φέτος 40. Με 40 λεπτά το κιλό τι να καλύψεις; Το διπλάσιο ενεργειακό κόστος; Να σκεφτεί κανείς ότι εξαιτίας της ξηρασίας των δύο τελευταίων μηνών ακόμη ποτίζουμε. Την ποικιλία Τσεϊχελίδη που την μαζεύουμε μέχρι τέλη Σεπτέμβρη την έχουμε αφήσει αμάζευτη, κάπου 100 στρέμματα στον δήμο Τοπείρου. Δεν την παίρνουν οι έμποροι. Για τις καταστροφές από το χαλάζι μας έδωσαν τώρα πριν την συγκομιδή έναντι ένα ποσό αλλά ο ΕΛΓΑ δεν ανακοίνωσε σε τι ποσοστό θα μας καλύψει όπως έκανε πάντα μετά την συγκομιδή. Έχουμε διπλάσιο κοστολόγιο. Όλα είναι πιο ακριβά από την εγκατάσταση έως τα υλικά συσκευασίας», επισημαίνει ο παραγωγός μεταφέροντας την απόγνωσή του.

Τα παιχνίδια των εμπόρων και οι αγορές της Ευρώπης και της Ασίας

Και μπορεί οι  έμποροι να έχουν ως επιχείρημα την χαλαζόπτωση και να μην αγοράσουν σε τιμές μεγαλύτερες από 40 λεπτά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πέσει η τιμή του ακτινίδιου στο ράφι. Ο καταναλωτής θα το βρει σε τιμή άνω των 1,50 ευρώ – 2 ευρώ το κιλό. Να θυμίσουμε ότι το ακτινίδιο δεν περιλαμβάνεται στο καλάθι του νοικοκυριού και καθώς θεωρείται πιο ελίτ φρούτο. Επίσης με το εμπάργκο που επιβλήθηκε στη Ρωσία η χώρα μας έχασε μια μεγάλη αγορά ακτινιδίων. Παράλληλα έπεσε η κατανάλωση και στην Γερμανία και γενικά στις αγορές της Ευρώπης καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν πληγεί από την ενεργειακή κρίση και προσανατολίζονται σε προϊόντα πρώτης ανάγκης. Το ίδιο συμβαίνει και σε χώρες της Ασίας.

Αύξηση της καλλιέργειας ακτινιδίων χωρίς τις απαιτούμενες υποδομές

Ο Διευθυντής της ΔΟΑΚ Ξάνθης κ. Ανδρέας Καμαριανάκης επιβεβαιώνει ότι φέτος οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή μας αλλά και οι διεθνείς συγκυρίες δημιούργησαν πολλά προβλήματα στην καλλιέργεια των ακτινιδίων. Παράλληλα έθεσε και ένα άλλο θέμα που σχετίζεται με την διαχείριση της καλλιέργειας από τους ίδιους τους παραγωγούς: «Στην Ξάνθη έχουμε 8.500 δηλωμένα στρέμματα με ακτινίδια. Πρόκειται για μια καλλιέργεια που έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Η Ξάνθη και η Χρυσούπολη έχουν 40.000 στρέμματα χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές που είναι οι ψυκτικοί θάλαμοι και τα συσκευαστήρια. Είναι μια ακριβή καλλιέργεια σ’ όλα της τα στάδια. Από τις εγκαταστάσεις, την φροντίδα των φυτών, τα ποτίσματα την συγκομιδή και τον χρόνο που θα παραμείνει σε ψυκτικούς θαλάμους. Στην παρούσα συγκυρία επιπρόσθετα το κόστος της έχει εκτοξευτεί πάνω από 40% με τις ανατιμήσεις στην ενέργεια», επισημαίνει ο κ. Καμαριανάκης.

Μελέτη για την ορθολογική διαχείριση της καλλιέργειας των ακτινιδίων από την ΔΑΟΚ Ξάνθης

Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα να γίνει μια πιο ορθολογική διαχείριση της καλλιέργειας από τους ίδιους τους παραγωγούς η ΔΑΟΚ Ξάνθης σε συνεργασία με το ΔΠΘ, το Ερευνητικό Κέντρο ΕΛΓΟ – Δήμητρα , ένα αντίστοιχο Ερευνητικό Κέντρο της Ιταλίας εκπονούν μία μελέτη βιωματικού χαρακτήρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά προβλήματα των καλλιεργητών ακτινιδίων και να γίνει μια ορθολογικότερη διαχείριση της καλλιέργειας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…