Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Τους κόβουν με το …βαμβάκι τις τιμές

Τους κόβουν με το …βαμβάκι τις τιμές

0

Ανοιχτή τιμή στα 70 λεπτά το κιλό – Περίμεναν 1 ευρώ οι αγρότες  – Μέτρια χρονιά. Από 250 – 350 κιλά το στρέμμα

 

Δεν καλύπτουν το κόστος τα 70 λεπτά- Ας είναι καλά η συνδεμένη  – Στοιχεία για την βαμβακοκαλλιέργεια στην Θράκη – Φθίνουσα πορεία στην Ξάνθη

 

Σφύζουν από ζωή τα βαμβακοχώραφα στον κάμπο του νομού μας καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκομιδή του βαμβακιού και η μεταφορά του στα εκκοκκιστήρια. Μια μεταφορά που αφήνει ίχνη στα πρανή του δρόμου και μεταφράζεται σε απώλεια κάποιων κιλών από τον παραγωγό.

Μέτρια χρονιά – Από 250 – 350 κιλά το στρέμμα

«Μέτρια» χαρακτηρίζει την παραγωγή ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης καθώς η απόδοση είναι από 250 – 350 κιλά το στρέμμα. Γενικότερα η χρονιά κύλησε ομαλά εκτός από τις καταστροφές που έγιναν από την χαλαζόπτωση στις αρχές του καλοκαιριού που ήταν σε πρώιμη φάση η καλλιέργεια και επηρέασε ειδικότερα κάποιες περιοχές στον δήμο Τοπείρου.

Ανοιχτή τιμή στα 70 λεπτά το κιλό- περίμεναν 1 ευρώ οι αγρότες

Η τιμή δεν είναι αντάξια των προσδοκιών των αγροτών που καλλιεργήθηκαν πριν αρχίσει η συγκομιδή. Ειδικότερα όπως ανέφερε ο κ. Δαλάτσης αυτή τη στιγμή η εμπορική τιμή είναι στα 70 λεπτά το κιλό και είναι ανοιχτή. Όπως εξηγεί ο κ. Δαλάτσης αυτό σημαίνει ότι όταν σταθεροποιηθεί η τιμή καθόσον τώρα είναι σε διακύμανση, θα δώσει επιπλέον στον παραγωγό την διαφορά. Αυτό γίνεται γιατί επικρατεί ένα ασταθές περιβάλλον στην αγορά βαμβακιού όπως και σε άλλα χρηματιστηριακά προϊόντα που έχει  μια τάση καθοδική: «Είναι παράξενο αυτό που συμβαίνει στο βαμβάκι όπως και στο σιτάρι .Πριν τη συγκομιδή υπήρχαν τάσεις να φτάσει η τιμή κοντά στο 1 ευρώ αλλά δεν έγινε. Το ίδιο και με το σιτάρι και με άλλα είδη. Παίζονται πολλά παιχνίδια με τις τιμές που σχετίζονται και με την διεθνή κατάσταση», τονίζει ο κ. Δαλάτσης.

Δεν καλύπτουν το κόστος τα 70 λεπτά- Ας είναι καλά η συνδεμένη

«Μέσα με το κεφάλι» θα ήταν οι βαμβακοπαραγωγοί με 70 λεπτά αν δεν υπήρχε η συνδεδεμένη. Ο κ. Δαλάτσης υπολογίζει ότι το κόστος παραγωγής καλύπτεται μόνο με τιμή κοντά στο 1 ευρώ. Είναι γεγονός άλλωστε ότι οι  ανατιμήσεις στο πετρέλαιο και στο ρεύμα που χρειάζονται οι αγρότες για τα ποτίσματα της καλλιέργειας είναι υπερδιπλάσιες.

Σ’ ότι αφορά την συνδεδεμένη όπως εξηγεί  ο κ. Δαλάτσης είναι μια επιδότηση που παίρνουν οι βαμβακοπαραγωγοί από την Ε.Ε. και που συνδέεται με τα πόσα στρέμματα καλλιεργεί ο καθένας και με το πλαφόν που έχει κάθε κράτος. Η χώρα μας έχει πλαφόν 2.700.000 στρέμματα και το μάξιμουμ της επιδότηση είναι 72 ευρώ ανά στρέμμα. Δηλαδή αν καλλιεργεί κάποιος 100 στρέμματα θα πάρει επιδότηση 7.200 ευρώ από την συνδεδεμένη και άλλα από την εμπορική τιμή.  Αυτό φυσικά είναι και το κίνητρο που κρατά ζωντανή την βαμβακοκαλλιέργεια.

Στοιχεία για την βαμβακοκαλλιέργεια στην Θράκη – Φθίνουσα πορεία στην Ξάνθη

Στην Ξάνθη η βαμβακοκαλλιέργεια έχει καθοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι η κύρια καλλιέργεια. Έτσι ενώ σύμφωνα με στοιχεία από έρευνα για την βαμβακοκαλλιέργεια στην χώρα μας,  στην Θράκη το 1999 καλλιεργήθηκαν 556.320 στρέμματα, εκ των οποίων 299.077 στο νομό Ροδόπης, 192.635 στον Έβρο και 64.608 στο νομό Ξάνθης, το 2020  καλλιεργήθηκα 45.000 στρέμματα στην Ξάνθη ενώ στους νομούς  Έβρου και Ροδόπης, όπου το βαμβάκι κατέχει την κυρίαρχη «μερίδα» μέσα στις καλλιέργειες και σαν άθροισμα η Θράκη έχει το ¼ των καλλιεργούμενων στρεμμάτων σε επίπεδο χώρας.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τρόφιμα και παιχνίδια πρόσφεραν οι αστυνομικοί στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μητρόπολης

Πρωτοβουλία προσφοράς με αφορμή τις ημέρες των Χριστουγέννων   Ο Αστυνομικός Διευθυντ…