Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

0

Ξεκίνησε η «εμφάνιση» διαβάσεων
Μικρό έργο μεγάλης σημασίας για την κυκλοφοριακή ομαλότητα αλλά και την προστασία των πεζών κατά την κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης.
Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, ξεκίνησαν οι εργασίες για το φρεσκάρισμα των διαβάσεων πεζών. Οι οποίες διαβάσεις είχαν όντως «εξαφανιστεί» κι αυτό εγκυμονούσε κινδύνους ατυχήματος κυρίως από οδηγούς μη ξανθιώτες που δικαιολογημένα δήλωναν στις διαμαρτυρίες πως δεν φαίνονταν οι διαβάσεις.
Προχωράει κι αυτό το μικρό έργο παρέμβασης και αποκαθίσταται η λειτουργία πεζών και οχημάτων.
Γ.Δ.


Αθήνα –Έβρος, Παγκράτι -Κολιάτσου
Για άλλη μια φορά επισκέπτεται τη Θράκη και ιδιαίτερα τον Έβρο ο υπουργός Θεοδωρικάκος.
Θα ρωτήσει ίσως κάποιος εάν είναι κακό αυτό και απαντώ πως όχι. Εξάλλου εδώ επάνω είναι τα ανατολικά χερσαία σύνορα, από δω μας έρχονται από Τουρκία οι παράνομοι μετανάστες, εδώ ο κίνδυνος. Είναι λογικό ως εκ τούτου η συχνή παρουσία του καθ’ ύλην υπουργού.
Απλά, σύμφωνα με σχόλιο καλοπροαίρετου συμπολίτη, ο υπουργός την απόσταση Αθήνα- Έβρος την έκανε της αντίστοιχης Κολιάτσου-Παγκράτι των Αθηνών με αστικό λεωφορείο.
Γ.Δ.


Περιοδείες στα χωριά της μειονότητας
Πληροφορίες από την ύπαιθρο χώρα μας ενημέρωσαν πως περιοδεύουν μαζί ο πρόξενος της Τουρκίας Μουράτ Ομέρογλου και ο νέος ψευτομουφτής Μουσταφά Τράμπα.
Το πιθανότερο είναι ο πρόξενος να παρουσιάζει τη νέα θρησκευτική του επιλογή στους θρησκευόμενους μουσουλμάνους κατοίκους για να γνωρίζουν ποιος ακριβώς είναι.
Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι εάν αυτή η ενέργεια εμπίπτει στις αρμοδιότητες του προξένου ή υπάρχει υπέρβαση αυτών.
Γ.Δ.


Δομή στήριξης κακοποιημένων γυναικών
Στο ρεπορτάζ του «Ε» στο φύλλο του Σαββάτου 8/10/2022 που αφορούσε τις κοινωνικές δομές στην Ξάνθη φιλοξενούσε δηλώσεις από την πρόεδρο του συλλόγου Μονογονεϊκών οικογενειών Ξάνθης κας Κατερίνα Χατζηβασιλείου. Εκ παραδρομής αναφέρθηκε ότι το όραμά της είναι να ιδρύσει ένα συμβουλευτικό κέντρο. Αυτό δεν είναι ακριβές και κρίνουμε σκόπιμο να το διευκρινίσουμε. Η αλήθεια είναι ότι η κα Χατζηβασιλείου βρίσκεται σε μια συνεχή προσπάθεια για την ίδρυση Κοινωνικής Δομής κακοποιημένων γυναικών και παιδιών. Μια δομής που θα παρέχει εκτός από συμβουλευτική και ψυχολογική και νομική στήριξη αλλά και φιλοξενία.
Μ.Ξ.


Επτά σελίδες ύβρεων και απειλών
Ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών, της πανίσχυρης Επιτροπής για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (που πάγωσε την αναβάθμιση των τουρκικών F-16), επισκέφθηκε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν.Παναγιωτόπουλο στο γραφείο του, όπου ο υπουργός τους έδειξε διάφορους χάρτες, της περιβόητης γαλάζιας πατρίδας, των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας και των υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά.
Επίσης τους έδειξε ένα… «ανθολόγιο» επτά σελίδων με τις γνωστές τουρκικές απειλές και ύβρεις, όπως  «θα έρθουμε ξαφνικά νύχτα», ή «Έλληνες να μάθετε κολύμπι» (αγαπημένη ατάκα του Ακάρ), «θυμηθείτε τι πάθατε στη Σμύρνη», «κολυμπώντας θα έρθουμε στο Καστελλόριζο» κλπ…
Τέτοιο «ανθολόγιο» ύβρεων και απειλών από χώρα μέλους του ΝΑΤΟ κατά μιας άλλη χώρας μέλους της Συμμαχίας οι Αμερικανοί γερουσιαστές, όπως είπαν, πρώτη φορά έβλεπαν. Έμειναν με το στόμα ανοικτό, έκπληκτοι, και ζητούσαν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο υπουργός τους εξήγησε πως τα αμερικανικής κατασκευής τουρκικά F-16 προκαλούν μια σύμμαχο χώρα, την Ελλάδα, πως παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο της και πως πραγματοποιούν υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά και σε βραχονησίδες. Όσον αφορά τις αιτιάσεις της Τουρκίας ότι απειλείται από τον εξοπλισμό στα νησιά, ο κ. Παναγιωτόπουλος αφού υπενθύμισε «ότι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται», αναφέρθηκε και στα τεθωρακισμένα άρματα μεταφοράς προσωπικού M1117, που μεταφέρθηκαν σε νησιά: «Με αυτά, τα Μ1117 θα απειλήσουμε την Τουρκία;», τους είπε. Οι Αμερικανοί έμειναν άφωνοι απ΄όλα αυτά διότι όπως είπαν, «όταν οι Τούρκοι έρχονται στην Ουάσιγκτον, εμφανίζονται πολύ ευγενείς, χωρίς ίχνος απειλών!»
Αυτοί είναι οι Τούρκοι, το πρωί μας απειλούν και το βράδυ κλαίγονται στους Αμερικανούς…
Τ.Β.


Χρίσματα Αυτοδιοικητικών
Λίγα λόγια για τις Αυτοδιοικητικές τοπικές εκλογές και τις πιθανές συνεργασίες των δημοτικών παρατάξεων που σχολιάσαμε στο φύλλο του Σαββάτου.
Λοιπόν από την πλευρά της Ν.Δ. δεν αναμένεται να δοθεί παντού γαλάζιο χρίσμα. Αυτό θα γίνει μόνο στους μεγάλους δήμους. Έτσι, χρίσμα επίσημο στους μικρούς δήμους δεν πρόκειται να δοθεί, αν και πολλοί δεν το επιθυμούν κιόλας.
Ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παρουσιάζεται αδύναμος στον χώρο αυτόν, θα επιδιωχθούν πλέον συνεργασίες και συμμαχίες με προοδευτικό πρόσημο.
Τέλος, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα επιδιώξει την αυτονομία με ενεργοποίηση και αξιοποίηση του τοπικού κοινωνικού χώρου.
Ως προς το ΚΚΕ, θα κατεβεί και πάλι αυτόνομο.
Γ.Δ.


Επιθυμεί να προσφέρει
Μόνο θετικά μπορεί κάποιος καλοπροαίρετος να δεχτεί και ερμηνεύσει την επιθυμία του Οδυσσέα Βουρβουκέλη ν’ ασχοληθεί με την κεντρική πολιτική σκηνή.
Στη συνέντευξη που δημοσιεύσαμε το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, ο ίδιος εξηγεί με σαφήνεια την επιθυμία του αυτή εξηγώντας ως ελεύθερος επαγγελματίας και τους λόγους αλλά και στόχους της νέας επιλογής του.
Μακάρι, επισημαίνω, νέοι Ξανθιώτες, με κατάρτιση και γνώσεις από τον ιδιωτικό οικονομικό τομέα που με επιτυχία προσφέρουν, να εκδηλώνουν επιθυμία συμμετοχής ως υποψήφιοι βουλευτές στον τόπο καταγωγής τους.
Γ.Δ.


Νέος Μητροπολίτης στη Δράμα
Η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδος, προχθές, κατά τη συνεδρίαση της για την αναπλήρωση των κενών Μητροπόλεων που υπήρχαν, αποφάσισε και εξέλεξε τον αρχιμανδρίτη Δωρόθεο Πάπαρη.
Έτσι, στη γειτονική μας Μητρόπολη καλύφθηκε η κενή θέση μετά τον ξαφνικό θάνατο από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου του μακαριστού ποιμενάρχη Παύλου, ο οποίος μετά από επιθυμία του ετάφη στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος στους Ταξιάρχες (στη Σίψα), εκεί όπου ασκήτευσε ο όσιος ο Καρσλίδης, επί των ημερών του οποίου ανακηρύχθηκε άγιος.
Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Δράμας Δωρόθεου, ο οποίος κατάγεται από την Καβάλα,  θα τελεστεί την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών.

Γ.Δ.


Η ΣΕΚΕ των νέων δράσεων
Πάντα η Εφημερίδα μας βρίσκεται δίπλα στις μικρές ή μεγάλες ενέργειες, δράσεις και επενδύσεις των τοπικών επιχειρήσεων.
Παγίως, 45 χρόνια τώρα, παρουσιάζαμε με ικανοποίηση, ενημερώναμε την κοινή γνώμη για την ανέλιξη κάθε επιχείρησης μικρής ή μεγάλης.
Έτσι και τώρα δε μπορούμε να μην σταθούμε και επισημάνουμε με επαινετικό τρόπο τη νέα πρωτοβουλία της ιστορικής επιχείρησης επεξεργασίας καπνού ΣΕΚΕ.
Η ΣΕΚΕ λοιπόν, βλέποντας μπροστά, μελλοντικά, μπαίνει, μπήκε ήδη, σε αγορές νέων προϊόντων και μεταξύ αυτών του ακτινιδίου.
Έτσι, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της ΣΕΚΕ Αλεξ.Κοντού, προχωρούν στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος που θα ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο τη θέση τους στην διεθνή αγορά. Γι’ αυτό ακριβώς δημιουργήθηκε η Συνεταιριστική Εμπορική- Εξαγωγική ΙΚΕ που φέρει τον τίτλο Grecials Fruits.
Σ’ αυτήν λοιπόν τη νέα προσπάθεια, θερμές ευχές για επιτυχημένη πορεία που προσωπικά θεωρώ σίγουρη.
Γ.Δ.


Η πίστη δεν χρειάζεται …μεγάφωνα!
Έχοντας ως δεδομένο τον απόλυτο σεβασμό σ’ όλες τις θρησκείες, τα τελετουργικά τους και τους θρησκευόμενους που συμμετέχουν σ’ αυτά πρέπει ωστόσο να παρατηρήσουμε ότι οι λειτουργοί τους δεν επιδεικνύουν τον ίδιο σεβασμό στον πολίτη και στο δικαίωμά του να απέχει απ’ αυτά. Και εξηγούμε: Όσοι κάτοικοι είναι κοντά σε τεμένη έχουν λες και ένα ιμάμη ή ένα παιδί που διαβάζει το Κοράνιο μέσα στο σπίτι τους αφού οι ψαλμωδίες μεταδίδονται από μεγάφωνα μεγάλης έντασης. Το ίδιο συμβαίνει και σε κάποιες κυριακάτικες λειτουργίες ή εορτές από τις εκκλησίες. Και τα ερωτήματα που τίθενται είναι: Γιατί θα’ πρέπει να είναι στη διαπασών τα μεγάφωνα; Γιατί θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μικρόφωνα κατά την τέλεση των τελετουργικών; Από πότε η πίστη χρειάζεται μεγάφωνα; Δικαίωμα του κάθε πολίτη είναι η επιλογή στο τρόπο έκφρασης της θρησκευτικότητάς του ή όχι. Γιατί θα πρέπει να υφίσταται αυτή την κατάσταση που μόνο αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει. Γιατί ποιος μπορεί  να πιστέψει ότι μ’ αυτό τον τρόπο τονώνεται το θρησκευτικό συναίσθημα είτε των μουσουλμάνων είτε των χριστιανών; Μόνο οι φανατικοί θρησκόληπτοι και όχι οι πραγματικά θρησκευόμενοι που μπορούν να μετέχουν ήρεμα και ταπεινά όπως άλλωστε διδάσκουν και οι δύο θρησκείες που συνοικούν στην πόλη μας.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…